Ο Πάνος Λασκαρίδης φέρεται να δήλωσε σε έναν διεθνή οργανισμό που έκανε έρευνα για το περιβάλλον ότι οι πλοιοκτήτες έχουν… χεσμένους την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αφού δεν έχουν άλλες δουλειές στην χώρα. Στην συνέχεια ανασκεύασε και πιθανότατα ο άνθρωπος να έχει ένα δίκιο. Να μην τα είπε έτσι ακριβώς, αλλά περίπου έτσι. Σε ένα έχει σίγουρα δίκιο! Δεν έχουν ανάγκη την Ελλάδα. Εμείς τους έχουμε ανάγκη.
Υπάρχουν πολλοί πατριώτες εφοπλιστές που έχουν τα πλοία τους με ελληνική σημαία. Το κάνουν γιατί θέλουν να το κάνουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι με τον τρόπο αυτόν φορτώνονται μπελάδες. Συνδικαλιστές από την μία και το ελληνικό δημόσιο από την άλλη. Η Σκύλα και η Χάρυβδη. Οι συναλλαγές, όμως, τα συμβόλαια, γίνονται στο εξωτερικό! Κι αυτό είναι απολύτως λογικό. Η ναυτιλία είναι μία διεθνής αγορά.
Το ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει ειδικές οικονομικές ζώνες, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις διεθνείς συναλλαγές των εφοπλιστών. Και όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά όσων θα ήθελαν να έχουν έδρα τους την Ελλάδα. Κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να υπάρχει μία περιοχή της χώρας που να εξυπηρετεί ένα ειδικό καθεστώς για τις επενδυτικές εταιρείες και τις holding. Την δουλειά, δηλαδή, που κάνει το Λουξεμβούργο. Να διαλέξουμε μία φτωχή περιοχή, ας πούμε την Ήπειρο και να την κάνουμε ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Χρειάζεται φαντασία και αποτελεσματικότητα.
Θα το επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι θα μας πουν, δηλαδή; Ότι δεν μπορούμε σε μία περιοχή να έχουμε φόρους για τις επιχειρήσεις σαν κι αυτούς που έχουν οι Ρουμάνοι ή οι Ιρλανδοί; Ή ακόμη και οι Ολλανδοί για τις εταιρείες τεχνολογίας; Θα μας απαγορεύσουν να κάνουμε ό,τι ακριβώς κάνει το Λουξεμβούργο; Ή θα μας αναγκάσουν να αποκλείσουμε τους εφοπλιστές, ώστε αυτοί να εξαναγκαστούν να ζητήσουν… γερμανικό διαβατήριο;
Θα μου πείτε ότι όλα αυτά θέλουν σχέδιο. Δίκιο έχετε! Θαύματα δεν γίνονται σε μία βραδιά. Χρειάζονται μια κάποια προεργασία.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Λασκαρίδης και άλλοι εφοπλιστές έχουν βοηθήσει την χώρα, όταν η χώρα αυτή τους είχε ανάγκη. Αλλά η σχέση αυτή θα πρέπει να δομηθεί σε μία άλλη βάση, περισσότερο επαγγελματική. Έχουμε ανάγκη να μαζέψουμε πίσω τα κεφάλαια που αυτή την στιγμή «δουλεύουν» για την ευημερία άλλων λαών. Είναι και ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψουν πίσω οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα στην κρίση και ακόμη περισσότεροι. Ο μοναδικός δρόμος για να αποκτήσει μέλλον η χώρα.
Το πολιτικό σύστημα; Ο κ. Λασκαρίδης ανασκεύασε τα περί κυβέρνησης και πρωθυπουργού. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ρότα. Και τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς απέναντι στο κεφάλαιο. Και το κυριότερο; Θα πρέπει να συμφωνήσει ότι η στάση του απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο θα είναι σταθερή, ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνά. Ότι δεν θα αλλάζουν τους νόμους σαν τα πουκάμισα. Ότι οι όροι του παιχνιδιού θα είναι σταθεροί για τις επόμενες δεκαετίες. Με δεξιές ή αριστερές κυβερνήσεις.
Θανάσης Μαυρίδης