Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τηρήσει χαμηλούς τόνους στην Σύνοδο Κορυφής και να μην είναι επιθετικός, όπως ο ιταλός ομόλογός του Τζουζέπε Κόντε ήταν πολύ ωφέλιμη για τον ίδιο, βοήθησε την εικόνα του, όπως και της Ελλάδας, με αποτέλεσμα αυτή του η στάση να κερδίσει τον σεβασμό των άλλων ηγετών, σημειώνει στο liberal.gr ο γνωστός γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος.
«Δείχνει ότι πήγε στην Σύνοδο Κορυφής όχι μόνο για να υπερασπιστεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της χώρας του, όπως έκαναν ηγέτες άλλων χωρών, αλλά και ότι έχει αντιληφθεί την σημασία του διακυβεύματος για την Ευρώπη», όπως αναφέρει ο διευθυντής του think tank Centre for European Policy Studies (CEPS) το οποίο έχει έδρα στις Βρυξέλλες.
Σχολιάζοντας την στάση ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών της πενθήμερης σε διάρκεια συνόδου ο κ. Γκρός, σημειώνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκε μετά από πολύ καιρό σε μια αρκετά βολική για την ίδια θέση, καθώς απέφυγε να γίνει μέρος της διαμάχης μεταξύ Κόντε- Ρούτε, ενώ ικανοποιημένος θεωρεί ότι πρέπει να είναι και ο πρόεδρος Μακρόν αφού γυρνά στην Γαλλία με ένα σημαντικό πακέτο, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2022.
Όσο για την αδιαλλαξία του ολλανδού Μ.Ρούτε, τη αποδίδει αφενός στον ανταγωνισμό του με τον ολλανδό υπ. Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα για το ποιος θα υπερακοντίσει σε πιο σκληρές θέσεις, αλλά και στην αντίληψη που διακατέχει την Ολλανδία, όπως υπήρχε και προ brexit στην Βρετανία, ότι αυτοί που πληρώνουν περισσότερο από κάθε άλλον για την Ε.Ε. είναι οι Ολλανδοί.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, άλλων ηγετών η στάση σχολιάστηκε θετικά, άλλων αρνητικά. Πώς είδατε την στάση που τήρησε ο έλληνας πρωθυπουργός;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε πολύ σωστά που κράτησε χαμηλούς τόνους στην Σύνοδο Κορυφής και δεν ήταν επιθετικός όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ο Κόντε έπρεπε να είχε λάβει υπόψιν του ότι ο Ρούτε και οι ηγέτες των “frugal four” έχουν ψηφοφόρους που είναι φορολογούμενοι και οι οποίοι στο τέλος είναι και αυτοί που θα πληρώσουν για τις περισσότερες μεταβιβάσεις πόρων.
Είναι πολύ κατανοητό επομένως ότι θέλουν να δουν τα χρήματά τους να αξιοποιούνται σωστά. Δεν πρέπει να τους κατηγορεί κανείς για “αντιευρωπαϊσμό” εξαιτίας αυτού. Αυτό ήταν λάθος εκ μέρος του Κόντε. Ο Μητσοτάκης δεν τον ακολούθησε σε αυτή την γραμμή, τήρησε άλλη στάση και αυτό ήταν πολύ χρήσιμο για τον ίδιο. Μια τέτοια μετριοπαθή και όχι επιθετική στάση ήταν πολύ ωφέλιμη στην παρούσα συγκυρία για τον ίδιο και για την Ελλάδα.
Δείχνει ότι πήγε στην Σύνοδο Κορυφής όχι μόνο για να υπερασπιστεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της χώρας του, όπως έκαναν ηγέτες άλλων χωρών, αλλά και ότι έχει αντιληφθεί την σημασία του διακυβεύματος για την Ευρώπη. Η στάση του αυτή κέρδισε τον σεβασμό των άλλων ηγετών.
- Σχολιάστε μας την στάση των πρωταγωνιστών της Συνόδου Κορυφής, για παράδειγμα της καγκελαρίου Μέρκελ;
Σχετικά με την Μέρκελ θα έλεγα ότι βρέθηκε μετά από πολύ καιρό σε μια αρκετά βολική για την ίδια θέση. Εξ αρχής ήταν από εκείνους που πίεσαν για την επίτευξη της συμφωνίας, ενώ παράλληλα η Γερμανία δεν ήταν μέρος της διαμάχης, αφού αυτή εξελίχθηκε μεταξύ των Κόντε και Ρούτε. Το γεγονός ότι η Μέρκελ δεν αναμείχθηκε στην διαμάχη της επέτρεψε να κρατήσει ανοικτές πόρτες με κάθε ένα από τα δύο στρατόπεδα.
Εδώ μην ξεχνάτε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καθαρός δανειστής στην ΕΕ, αυτή πληρώνει για τις μεταβιβάσεις, χώρια που ήταν η μοναδική χώρα η οποία δεν είχε επιστροφές σε αντίθεση με ό,τι συνέβη για Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία. Οι επιστροφές (rebates) παρέμειναν οι ίδιες για την Γερμανία, υποδεικνύοντας την προσπάθειά της να φέρει πιο κοντά την συμφωνία με τους “Frugal 4”.
- 'Ετερος πρωταγωνιστής ο γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν, θα λέγατε ότι είναι από τους κερδισμένους;
Ναι και αυτός νομίζω ότι πρέπει να είναι ικανοποιημένος. Eδώ και καιρό ο Μακρόν ήθελε να πετύχει μια καλή συμφωνία που θα έφερνε ένα σημαντικό πακέτο κεφαλαίων στην Γαλλία, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2022 που έχει μπροστά του. Και αυτός βρίσκεται σε μια αρκετά βολική θέση μετά και το αποτέλεσμα της Συνόδου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο, εφόσον Κόντε και Ρούτε είχαν φερθεί πιο λογικά, ωστόσο στο τέλος πέρασαν αρκετές από τις γαλλικές θέσεις.
- Σχετικά με την στάση του Ρούτε, που αποδίδετε αυτή του την αδιαλλαξία, η οποία παρ' ολίγον να τινάξει ουκ ολίγες φορές τις συζητήσεις στον αέρα;
Δυο είναι οι αιτίες για την στάση του Ρούτε. Η μία είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μέσα στην ίδια του την κυβέρνηση και ο εσωτερικός ανταγωνισμός που υφίσταται από τον ολλανδό υπ. Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, ο οποίος και τον ανταγωνίζεται σε αδιαλλαξία και σε σκληρές θέσεις.
Η δεύτερη αιτία είναι ότι υπάρχει μια αντίληψη στην Ολλανδία, όπως υπήρχε και προ brexit στην Βρετανία, ότι αυτοί που πληρώνουν περισσότερο από κάθε άλλο στην ΕΕ είναι οι Ολλανδοί . Και αυτό μετρά περισσότερο από κάθε άλλο για την Ολλανδία σε σχέση με την Ευρώπη. Εννοείται ότι μια τέτοια αντίληψη δεν είναι καθόλου καλή για την συνέχεια.
- Μετά και από την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, είναι πιο δυνατή η Ευρώπη;
Ασφαλώς και η Ευρώπη βγαίνει πιο ισχυρή, αλλά τώρα όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη, να απορροφηθούν αποτελεσματικά τα κονδύλια και φυσικά χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Στο δια ταύτα, πέραν από τα αντίπαλα στρατόπεδα ή το πως φτάσαμε στην συμφωνία, το ζητούμενο για την Ελλάδα και την Ιταλία είναι οι οικονομίες τους να μπουν σε φάση ανάπτυξης.
Και επίσης ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις, να κρατήσουν αμφότερες υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους και να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Έχει μεγάλη σημασία αυτό πάντα για τους γερμανούς.