Η αλήθεια είναι ότι οι επισκέπτες της Ιθάκης, έχουν να λένε για την εμπειρία τους, βιώνοντας από κοντά το ξημέρωμα στο Βαθύ.
Ειδικά, όταν το ξημέρωμα συνοδεύεται με μια βόλτα από το παλιό καρνάγιο του Κάβου, μέχρι τα ενετικά κανόνια, στην άλλη πλευρά του κόλπου. Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται, όταν το ξημέρωμα αυτό σε βρίσκει ξαφνικά πλούσιο, από το πουθενά.
Πλούσιο στα χαρτιά, βεβαίως - βεβαίως, αφού σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες στην Α' ζώνη στο Βαθύ της Ιθάκης, καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμής ζώνης στη χώρα (+250%) λόγω εντάξεως του νησιού στις αντικειμενικές αξίες. Έτσι από 600 ευρώ ανά τετραγωνικό, που υπολογίζεται σαν αξία σήμερα, η τιμή ζώνης ορίζεται πλέον στα 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Αν η τιμή ζώνης αντικατοπτρίζει την ομορφιά και τη μοναδικότητα του τοπίου, τότε είναι χαμηλή. Αν αποτυπώνει την ιστορία και τους μύθους της Ιθάκης, τότε είναι και πάλι χαμηλή.
Αν αποτιμά την αξία του brand name «Ιθάκη», που είναι αναγνωρίσιμο ακόμα και από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων από τη Αριζόνα μέχρι τη Μελβούρνη και από την Κοπεγχάγη μέχρι τη Σεούλ, τότε πράγματι είναι πάμφθηνη.
Αν υπολογίζει το συναίσθημα που σε αγκαλιάζει ακολουθώντας τα μονοπάτια από το παλάτι του Οδυσσέα μέχρι το Σπήλαιο του Εύμαιου, και από τα ερείπια των τειχών των Αλαλκομενών μέχρι την ομηρική Αρέθουσα Κρήνη, ναι, είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Κι αν η τιμή ζώνης αποπειράται να αποτιμήσει την εμπειρία του πηγαιμού και της διαμονής στην Ιθάκη, τότε πράγματι, οι αριθμοί είναι φειδωλοί.
Όμως οι τιμές ζώνης, είναι άλλο πράγμα. Καταγράφουν θεωρητικά τις πραγματικές / αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Και πάνω σε αυτές, μπαίνει ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται ότι δεν θα αυξηθεί. Επειδή είμαστε καλοπροαίρετοι, θα αποδεχθούμε το λόγο του δίχως ίχνος αμφισβήτησης.
Ωστόσο η αύξηση κατά +250% της τιμής ζώνης, θα επιφέρει αντίστοιχες αυξήσεις και επιβαρύνσεις σε μια σειρά από άλλους φόρους. Οπως για παράδειγμα είναι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων, ο φόρος διανομής ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι επίσης ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων, ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων και ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.
Μα, για στάσου! Έγινες δηλαδή ξαφνικά πλούσιος στα χαρτιά, για να εισπράξει το κράτος περισσότερους φόρους, από όλες τις πλευρές;
Θεωρητικά, οι «αντικειμενικές τιμές» πρέπει να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Είναι άραγε οι τιμές που αναγράφονται σε κάποια συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, μια ασφαλής μέθοδος προσδιορισμού των τιμών μιας ζώνης; Όχι απαραίτητα.
Μπορεί η τιμή που αναγράφεται σε ένα συμβόλαιο, να αποκλίνει αισθητά είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, από την πραγματική αξία. Προς τα πάνω, αν ο αγοραστής είναι ένας ιδιαίτερα ρομαντικός άνθρωπος, που επιθυμεί να αγοράσει ένα συγκεκριμένο ακίνητο «εδώ και τώρα», σε οποιαδήποτε τιμή.
Προς τα πάνω, αν η τιμή που προσφέρει ο αγοραστής για να αγοράσει πέραν του ακινήτου και μια βίζα, συμπεριλαμβάνει τις αμοιβές της αλυσίδας των ενδιάμεσων και μεσολαβητών, που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της συναλλαγής, ανάμεσα στον αγοραστή και στον πωλητή.
Προς τα πάνω αποκλίνουν οι τιμές, όταν έχουμε περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος από τη πλευρά του αγοραστή, όπου το υπερβάλλον ποσό του τιμήματος που καταβάλλεται στον πωλητή, επιστρέφει πίσω στον αγοραστή. Άλλες φορές, η τιμή μπορεί να αποκλίνει προς τα κάτω, αν μέρος του τιμήματος είναι «μαύρο» και καταβάλλεται εκτός συμβολαίου.
Ειδικά στα μικρά μέρη, κάποιες τέτοιες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν μεγάλο μέρος του στατιστικού δείγματος συμπαρασύροντας στην έκδοση εσφαλμένων συμπερασμάτων.
Κάποιοι που υποστηρίζουν ότι οι αντικειμενικές τιμές αντικατοπτρίζουν τα έσοδα από τον τουρισμό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τουριστική σεζόν στο νησί δεν υπερβαίνει τις εξήντα ημέρες και ότι η Ιθάκη αποτελεί κυρίως, προορισμό ιστιοπλοϊκών σκαφών και θαλαμηγών.
Ο όρος «αντικειμενική αξία», θα πρέπει να εκφράζει με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια, τις αξίες των ακινήτων. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι αυξάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε περιοχές των Αθηνών που περνάει το μετρό και κατασκευάζονται σταθμοί. Αυξάνουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, σε περιοχές που ο τυφώνας της ανάπτυξης συμπαρασύρει τα πάντα, όπως συμβαίνει στα νότια προάστεια των Αθηνών. Δηλαδή, η ύπαρξη υποδομών και ανάπτυξης συντελεί στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών.
Για να δούμε λοιπόν τι γίνεται στην πανέμορφη Ιθάκη και τις υποδομές της:
Η Ιθάκη δεν διαθέτει αεροδρόμιο.
Η Ιθάκη μόλις πέρσι απέκτησε ασφαλές λιμάνι, στη θέση «Πισ’ Αητός’.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ιθάκης με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι υποτυπώδης και το χειμώνα άκρως προβληματική.
Η Ιθάκη δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο.
Η Ιθάκη δεν διαθέτει βιολογικό καθαρισμό.
Το οδικό δίκτυο της Ιθάκης ασφαλτοστρώθηκε τη δεκαετία του 1970 από τη ΜΟΜΑ (Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης) του στρατού και από τότε έχουν γίνει μόνο κάποιες οριακές παρεμβάσεις από τη Περιφέρεια.
Να μιλήσουμε για την υγεία; Η Ιθάκη δεν διαθέτει το χειμώνα, επαρκώς στελεχωμένη μονάδα παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Να μιλήσουμε για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Τόσο το Γυμνάσιο όσο και το Λύκειο, εμφανίζουν χρόνιες και σοβαρές ελλείψεις στη διδασκαλία συγκεκριμένων σοβαρών μαθημάτων.
Με αυτό το επίπεδο υποδομών, οι Ιθακήσιοι, αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι ήρωες. Ξεροκέφαλοι τοπικιστές ήρωες, που αψηφούν τις δυσκολίες και παραμένουν στον τόπο τους.
Ήρωες, που γνωρίζουν ότι αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να περάσουν με το φουσκωτό του Λιμενικού ή με κάποιο καϊκι, απέναντι στο λιμάνι της Σάμης στην Κεφαλονιά και από εκεί με ταξί στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου και από εκεί αν είναι πολύ σοβαρό το περιστατικό, να διακομιστούν την επόμενη ημέρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο.
Και πραγματικά, αν η Ιθάκη δεν είχε ένα δαιμόνιο Δήμαρχο και εργασιομανείς Δημοτικούς Συμβούλους, η κατάσταση των κατοίκων της θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη.
Σε αυτόν τον τόπο λοιπόν, με τις αντικειμενικά ανύπαρκτες υποδομές και τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης, οι αντικειμενικές τιμές αυξάνονται κατά +250%. Ας εξηγήσει κάποιος στους κατοίκους της Ιθάκης, από που προκύπτει ξαφνικά ο πλούτος τους; Εκτός κι αν φορολογείται, το μαγικό ξημέρωμα που προαναφέραμε, με το ενθουσιώδες φως, τα μοναδικά χρώματα και τους ήχους από τη θάλασσα που χαϊδεύει το μουράγιο.