Πόση ύλη υπάρχει στο Σύμπαν; Περίπου…

Πόση ύλη υπάρχει στο Σύμπαν; Περίπου…

… 66 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας. Αν ο αριθμός αρκεί από μόνος του για να ζαλίσει, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο παράξενα όμορφα αν αναλογιστεί κανείς ότι από αυτή την ποσότητα ύλης, μόλις το 20% είναι παρατηρήσιμη. Αυτή συνιστά τον υπολογιστή απέναντί μας, την κούπα με τον καφέ στο χέρι μας, το ίδιο το φθαρτό σώμα μας. Το υπόλοιπο 80% ακόμα παραμένει άγνωστης υφής. Όμως ας ξεμπλέξουμε το κοσμολογικό κουβάρι από την αρχή.  

Την περασμένη Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, αστροφυσικοί από τo Πανεπιστήμιο Riverside στην Καλιφόρνια δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Astrophysical Journal, την ακριβέστερη, όπως υποστηρίζουν, μέτρηση που έγινε ποτέ για τη συνολική ποσότητα ύλης στο Σύμπαν. Ένα μακροχρόνιο μυστήριο που παιδεύει για αιώνες τους επιστήμονες

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η ύλη αντιπροσωπεύει μόλις 31,5% (±1.3% ) του συνόλου του Σύμπαντος. Γιατί μπορεί οι ανθρώπινες αισθήσεις να αντιλαμβάνονται ως ύλη τα «πράγματα», όπως για παράδειγμα τους πλανήτες και τα άστρα, καθώς και την ενέργεια που αυτά εκπέμπουν, ωστόσο ο κυρίαρχος στο Σύμπαν είναι η σκοτεινή ενέργεια. Αποτελεί το υπόλοιπο 68,5% του κοσμικού ιστού, ευθύνεται για την επιτάχυνση της διαστολής του Σύμπαντος και… δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτήν.

Αλλά και για την ύλη οι γνώσεις μας είναι σχετικά περιορισμένες. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της, περίπου 80%, είναι η λεγόμενη «σκοτεινή ύλη». Η φύση της δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά οι κοσμολόγοι εικάζουν ότι αποτελείται από κάποιο υποατομικό σωματίδιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Με άλλα λόγια η ανθρώπινη γνώση για το Σύμπαν, που αφορά τη συνηθισμένη μάζα και ενέργεια από την οποία έχουν φτιαχτεί οι γαλαξίες, τα άστρα, οι πλανήτες και φυσικά εμείς, περιορίζεται στο 20%, του 31,5% του κόσμου.

Αρκετά με τους αριθμούς. Πολύ απλά, οι γνώσεις μας περιορίζονται μόλις στο 6,3% των συστατικών του Σύμπαντος, και για να είμαστε ειλικρινείς και αυτά μόλις που έχουμε αρχίσει να τα ψηλαφούμε.  

 

Η κατανομή κάθε μορφής ύλης και ενέργειας στο Σύμπαν/Mohamed Abdullah, UC Riverside


Επιστρέφοντας στην μέτρηση των επιστημόνων, αυτή επετεύχθη βελτιώνοντας μια τεχνική 90 ετών που εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι γαλαξίες περιστρέφονται μέσα σε σμήνη γαλαξιών - τεράστια συστήματα που περιέχουν χιλιάδες γαλαξίες.

Μέσω των παρατηρήσεων αυτών οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο ισχυρή ήταν η βαρυτική έλξη κάθε σμήνους γαλαξιών, στοιχείο που τους επέτρεψε στη συνέχεια να προσδιορίσουν τη συνολική μάζα του.

Προφανώς επειδή υπάρχουν κάπου μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο Σύμπαν – ούτε γι’ αυτό είμαστε σίγουροι – οι ερευνητές δεν θα μπορούσαν να τους παρατηρήσουν έναν προς έναν. Μέτρησαν, ωστόσο, τη μάζα 1.800 συστάδων γαλαξιών και τη μοντελοποίησαν. Το αποτέλεσμα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης στο γαλλικό πρακτορείο AFP, ήταν 66 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια φορές η μάζα του Ήλιου μας στο ορατό Σύμπαν…

Κλείνουμε όπως ξεκινήσαμε. Όπως, ίσως, κάνει και το Σύμπαν μετά από άγνωστο πόσα δισεκατομμύρια χρόνια.