Του Στέλιου Ορφανάκη*
Από το 2014, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ) έφερε τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, οι καταθέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σε σταθερά ανοδικό ρυθμό, ιδιαίτερα οι καταθέσεις των ιδιωτών και των εταιρειών. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ οι καταθέσεις στην Ευρωζώνη από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2017 αυξήθηκαν πάνω από 800 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης στο διάστημα 2013 έως και 2017 έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους κατά 21% με τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός να γίνεται ακόμα πιο έντονα ανοδικός. Σήμερα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης υπάρχουν οι περισσότερες καταθέσεις που έχουν εγγραφεί ποτέ.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: Εξέλιξη των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη (Ιανουάριος 2013 – Σεπτέμβριος 2017)
Οι εμπορικές τράπεζες το ίδιο διάστημα έκαναν στροφή προς την δανειοδότηση τόσο των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων, αντί να παρκάρουν τις καταθέσεις τους στην Ε.Κ.Τ. πληρώνοντας μάλιστα για τη φύλαξη τους. Ο ρυθμός ανόδου των δανείων είναι υποπολλαπλάσιο, σε σχέση με το ρυθμό ανόδου των καταθέσεων. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης, που είναι υπό την πίεση των κόκκινων δανείων (bad debt) και των αδύναμων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δανείσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2: Ρυθμός αύξησης καταθέσεων και Δανείων στην Ευρωζώνη (Ιανουάριος 2014 – Ιανουάριος 2017)
Σε όλη τη διάρκεια του 2017 οι τραπεζικές χορηγήσεις της Ευρωζώνης τόσο προς τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις, κινήθηκαν καλύτερα από το 2016, φθάνοντας προς τα νοικοκυριά μέχρι και το 2,8% (Δεκέμβριο του 2017) και προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το 2,9% (Δεκέμβριο του 2017).
Στο τρίτο τρίμηνο του 2017 το σύνολο των καταθέσεων στα τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης έφθανε τα 11,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δάνεια που έχουν δοθεί προς τα νοικοκυριά, χρηματοπιστωτικές και μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, σε ασφαλιστικές εταιρείες και σε συνταξιοδοτικά ταμεία, έφθαναν τα 10,82 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στοιχεία Ιουλίου 2017, ήταν της τάξης των 0,98 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Με μια απλή επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων και με δεδομένο ότι το Α.Ε.Π της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε σε προσαρμοσμένες τιμές στα 11,53 τρισεκατομμύρια ευρώ προκύπτει ότι:
Α) ο λόγος καταθέσεων προς το Α.Ε.Π της Ευρωζώνης είναι στο 100%,
Β) ο λόγος δανείων προς το Α.Ε.Π στο 94%,
Γ) ο λόγος του Συνόλου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων προς το ΑΕΠ είναι στο 8,5%
Δ) ο λόγος του Συνόλου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων προς τα Δάνεια είναι στο 9%.
Τα αποτελέσματα των τεσσάρων προηγούμενων λόγων αβίαστα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ευρωζώνη έχει ένα τραπεζικό σύστημα που μπορούμε να το θεωρήσουμε σχετικά σταθερό, πάντα με τα σημερινά στοιχεία όπως αυτά παρουσιάζονται από τις επίσημες πηγές.
*Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί και ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Από τον Ιανουάριο του 2017 είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών.
Φωτογραφία: shutterstock