Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει βάλει τη σφραγίδα του σε όλες τις εξελίξεις της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Είχε δώσει το οκ για την αύξηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο 61% της τράπεζας, από τη μετατροπή των CoCos. Και σήμερα δίνει το οκ για την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Από την μετατροπή των CoCos σε μετοχές, η Τράπεζα Πειραιώς ενίσχυσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και αποκατέστησε τις συνθήκες πρόσβασής της, στις κεφαλαιαγορές. Και από την αναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ σε ποσοστό χαμηλότερο του 33,4%, επιτυγχάνεται η στήριξη της τράπεζας σε νέα ιδιωτικά κεφάλαια με διατηρήσιμη βάση.
Η επιστροφή των σχέσεων εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών με την εγχώρια οικονομία και το Χρηματιστήριο, έχει αποτυπωθεί με θεαματικό τρόπο μέσα στο 2021. Η Alpha Bank άντλησε 500 εκατ. ευρώ στα πλαίσια του Tier II με επιτόκιο της τάξεως του 4,875%. Η ΔEH άντλησε 775 εκατ. ευρώ με 3,9% και η Motor Oil 250 εκατ. ευρώ με 1,9%. Τι δείχνει αυτό; Ότι ακόμα και να χρειαστεί και οι υπόλοιπες τράπεζες να ενισχυθούν κεφαλαιακά, πράγμα που δεν προβλέπεται από τους τρέχοντες στρατηγικούς σχεδιασμούς, υπάρχουν διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια.
Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε θέση να συγχρηματοδοτήσει μαζί με το Ευρωπαϊκό Πακέτο Ανάκαμψης το σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Διότι η επιτυχία του σχεδίου βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Τα κεφάλαια του προγράμματος, τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων και τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.
Η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος θα οδηγήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το επενδυτικό κενό της περιόδους 2010-2019, το οποίο ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης το υπολόγισε στην ομιλία του στη Βουλή γύρω στα 162 δις. ευρώ.
Έτσι αν εξαιρέσει κανείς τις γραφικότητες της αντιπολίτευσης και τις αντιδράσεις των κατ’ επάγγελμα υπερασπιστών των «μικροεπενδυτών» που αναζητούν αφορμές για να καταγγέλλουν τις διοικήσεις των τραπεζών, το ΤΧΣ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την κυβέρνηση, η επενδυτική κοινότητα έχει κατανοήσει πλήρως το πλαίσιο της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, τις επιλογές για τον εταιρικό μετασχηματισμό του συνόλου των τραπεζών και την αλλαγή σελίδας στο τραπεζικό σύστημα. Η δε ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών όπως προαναφέραμε, αλλά και όπως καταγράφεται από τους συμβούλους έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε υπερκάλυψη της έκδοσης.
Παραφωνία στο θετικό πλέον και ενθουσιώδες επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται, αποτελεί η δημοσίευση του Greek Economic Forum, στην ιστοσελίδα του οποίου, εμφανίζονται φωτογραφίες από εκδηλώσεις του Forum στις οποίες φιλοξενούνται σημαντικοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι της χώρας. Το Greek Economic Forum λοιπόν, στην ανάρτησή του, με τίτλο: «Παρέμβαση Οικονομικού Εισαγγελέα για την “Υπόθεση” Τράπεζας Πειραιώς. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε;», αναπτύσσει μια επιχειρηματολογία επιπέδου Περισσού και Κουμουνδούρου.
Έτσι διαβάζουμε για «μία Ελλάδα που προσκαλεί ξένους ηγέτες για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, ενώ την ίδια ώρα χαρίζει το 80% της αγροτικής της γης σε ξένα funds, χωρίς να νοιαστεί για το τι προκαλούν οι πολιτικές της -σ’ αυτή και τις επόμενες γενιές.»
Μαθαίνουμε «πως αν και εφόσον η Γενική Συνέλευση των μετόχων συναινέσει σε αυτό το οικονομικό σκάνδαλο, θα παραδοθεί στους νέους μετόχους μια τράπεζα η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο asset της χώρας, μια και στην κατοχή της έχει υποθηκευμένο το 80% της αγροτικής γης το οποίο προήλθε από μια ακόμα σκανδαλώδη μεταβίβαση, αυτή των στοιχείων ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας.»
Η ανακοίνωση περιλαμβάνει κάλεσμα προς «τη δικαιοσύνη και τους αρμοδίους οικονομικούς εισαγγελείς να επιληφθούν επί του θέματος και να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, διότι ενεργείται απάτη και απιστία εις βάρος του δημοσίου» και προς «την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να προασπίσει και να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, προκειμένου να αντιταχθεί σε αυτό το έγκλημα που ετοιμάζεται από πλευράς διοίκησης της τράπεζας, εις βάρος των επόμενων γενεών.»
Και η ανακοίνωση τελειώνει με το «Η δική μου γενιά τουλάχιστον, περιμένει να μας πείσετε ότι αξίζει να επιστρέψουμε σπίτι! Διαφορετικά οι επενδυτές ας έρθουν, εμείς φεύγουμε!»
Δεν γνωρίζω το εν λόγω forum και ούτε έχω συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή στις επισκέψεις του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στην ιστοσελίδα του αναφέρει, ότι ως σκοπό, ανάμεσα στους άλλους, έχει την «προώθηση της επιχειρηματικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ελλάδα».
Λυπάμαι πολύ, που οι συντελεστές του forum ενώ ευαγγελίζονται την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω επενδύσεων, όχι μόνο χρησιμοποιούν το ιδεοληπτικό και εμμονικό υλικό του Περισσού και της Κουμουνδούρου, αλλά απειλούν και με εισαγγελικές διώξεις. Τόσους πολλούς ενοχλεί η αλλαγή σελίδας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα; Τόσους πολλούς ενοχλεί το «ξεσκαρτάρισμα» των τραπεζικών δανείων;