Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων, επιλέγει την οδό της σκληρής και τυφλής αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με όσους δεν συναινούν στην προοπτική της μακροημέρευσή της. Πολιτική που ήδη εκφράζεται με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τα οποία και αναμένεται να προκαλέσουν μία ένταση άνευ προηγουμένου.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση, καθώς δεν ανέμενε το μέγεθος των αντιδράσεων στην κοινωνία, με το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εικόνα του άλλοτε λαοπρόβλητου ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, η οποία ήταν και το μεγάλο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, αποδομείται με μεγάλη ταχύτητα. Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι η παρτίδα μπορεί να σωθεί, αν αναγκάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπει μαζί τους στον βούρκο και να συμμετάσχει σε λασπομαχία. Έτσι, επαναλαμβάνουν τακτικές μέσω περιθωριακών «μέσων ενημέρωσης» που μας θυμίζουν τα χειρότερα χρόνια του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, του Κουτσόγιωργα και του Άκη.
Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για άμεσες εκλογές ή ακόμη και για ένα νέο… δημοψήφισμα! Ως ύστατη γραμμή άμυνας προσπαθούν να πείσουν Ευρωπαίους αξιωματούχους να πιέσουν από την πλευρά τους τη Νέα Δημοκρατία για… συναίνεση! Είναι απίθανο να επαναληφθεί η εικόνα του καλοκαιριού, όταν η Νέα Δημοκρατία ψήφιζε τη συμφωνία του κ. Τσίπρα στη Βουλή και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσαν αντιπολίτευση στον εαυτό τους!
Υπάρχει και μία άλλη τάση στην κυβέρνηση που βλέπει νηνεμία μετά από την καταιγίδα και υποστηρίζει ότι αρκεί να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα για να έρθει στην συνέχεια η ανάπτυξη! Πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στον τομέα της εμπιστοσύνης. Οι συνεχείς επιθέσεις της κυβέρνησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν (δυστυχώς) γκρεμίσει και τα τελευταία οχυρά της επενδυτικής Πίστης. Υπό αυτές τις συνθήκες, παραμένει άγνωστο πώς θα πειστούν οι επενδυτές να βάλουν χρήματα στη χώρα και δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.
Το χειρότερο όλων είναι ότι επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και την προσφυγική κρίση για να πετύχουν μία «έκπτωση» στο ασφαλιστικό. Το ονομάζουν πολιτική λύση. Για άλλη μία φορά παρασύρθηκαν από την ιδεοληψία τους και μας οδηγούν σε περιπέτειες, καθώς ο κίνδυνος της εξόδου από τη Σένγκεν είναι υπαρκτός.
Οι εκλογές παραμένουν αυτήν τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο, ακόμη κι αν καταφέρουν να περάσουν το ασφαλιστικό. Η Οικουμενική έχει απορριφθεί και η διεύρυνση απαιτεί πολιτικά ηλίθιους για να συμμετάσχουν. Το πρόβλημα είναι κάτω από ποιες συνθήκες θα οδηγηθεί η χώρα σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση και τι πραγματικά περιθώρια διάσωσης αφήνει στη νέα κυβέρνηση ο ένας χρόνος αριστερής διακυβέρνησης.
Θανάσης Μαυρίδης