Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Γερμανική τράπεζα, καθώς συγκλονίζεται πλέον όχι μόνο από πρόστιμα που οδηγούν σε σημαντική μείωση των κεφαλαίων της, αλλά και από την δυσκολία να βρει μετόχους που να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» ή δανειστές να την δανείσουν με χαμηλό επιτόκιο. Όλα δείχνουν ότι η Τράπεζα θα πάρει δραματικές αποφάσεις. Ποιες όμως είναι αυτές οι αποφάσεις;
Η εμπλοκή της τράπεζας σε απίστευτα σκάνδαλα, δεν μειώνει μόνο την αξιοπιστία της, άλλα και τα κεφάλαια της. Το μικρότερο πρόστιμο, θα το φάει από το τελευταίο σκάνδαλο, το οποίο οριστικοποιήθηκε χτες και αφορά την χειραγώγηση των τιμών...ασημιού, που δένει τέλεια φυσικά, μεταξύ άλλων, με το σκάνδαλο χειραγώγησης τιμών χρυσού, το σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Ρωσία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από χούντες στην Ασία!
Εκείνο που πλέον δυσκολεύει είναι η πληρωμή ακόμη και των συμβολικών αυτών προστίμων. Η πρόσφατη έκδοση ομολόγων από την τράπεζα 4,5 δις δολαρίων δείχνει ότι αφενός η τράπεζα ακόμη μπορεί να βρίσκει κάποια κεφάλαια, αλλά με αυξημένο πλέον κόστος. Τα πρώτα 3 δις, που αντλήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου ήταν με «καπέλο» 250 μονάδων βάσης επί των βασικών επιτοκίων, όμως η δεύτερη έκδοση, των 1,5 δις, που έγινε 5 μόλις μέρες μετά, αν και άντλησε πολύ λιγότερα λεφτά, έκλεισε στις 300 μονάδες βάσης ψηλότερα! Άνοδος δηλαδή του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,50% σε 5 μόνο μέρες. Από την άλλη, αν λάβουμε υπόψιν ότι η Pimco, που ήταν ο αγοραστής, έχει κατηγορηθεί στην αγορά για «παράξενες» συναλλαγές, υπάρχει προβληματισμός.
Όμως ούτε και βασικοί μέτοχοι φαίνεται πλέον να είναι διατεθειμένοι, μετά τις αρχικές διαθέσεις που ανακοινώθηκαν, να συνεισφέρουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που διεφάνη έντονα με δηλώσεις τους μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μερκελ να μην επιτρέψει συμμετοχή πάνω από 25% σε ξένους επενδυτές σε μεγάλες Γερμανικές εταιρίες. Αυτό δημιουργεί σημαντικό προβληματισμό για το από πού θα βρει τα κεφάλαια η τράπεζα σε μια εποχή που έχει πάρει τεράστια ρίσκα και όπου το κόστος δανεισμού αυξάνει και οι μέτοχοι κάνουν πίσω. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο λόγος που η τράπεζα θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να μειώσει δραστηριότητες.
Η τράπεζα σύμφωνα με πληροφοριες, πρόκειται να διακόψει σημαντικά δραστηρίοτητες στις ΗΠΑ, καθώς, όπως εξηγεί η Die Welt, η οποιαδήποτε συμφωνία με την Αμερικάνικη κυβέρνηση για το τελικό πρόστιμο, θα εξαρτηθεί από το ποιες δραστηριότητες η τράπεζα επιθυμεί να κρατήσει. Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα, η τράπεζα φαίνεται εξαιρετικά πιθανό πως θα μειώσει δραστηριότητες στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ όμως, είναι ίσως η πιο προχωρημένη αγορά όπου η Τράπεζα δραστηριοποιείται, με περίπου 10% των εργαζομένων εκεί, μια αγορά που ως πρόσφατα θα επεκτείνονταν για την Τράπεζα.
Είναι ξεκάθαρο, ότι αν όντως η Τράπεζα σταδιακά αποσυρθεί από την αγορά των ΗΠΑ, αυτό δεν αποτελεί απλά μια κίνηση τακτικής, αλλά μια στρατηγική κίνηση που δείχνει τα σημαντικά προβλήματα που υποβόσκουν, και τα οποία είναι κρυμμένα ανάμεσα στα συρτάρια των ανωτάτων στελεχών της τράπεζας, στην γερμανική κυβέρνηση και τη Γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
Η στρατηγική εξαπάτησης πελατών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που η Deutsce Bank αλλά και άλλες εταιρίες-διαμάντια του Γερμανικού επιχειρείν ενεπλάκησαν, φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον στα όριά του, και αρχίζει το «ξήλωμα» του σάπιου οικοδομήματος που οι εταιρίες που βρίσκονται πίσω από τον κύριο Σόιμπλε ξεκίνησαν. Ας ελπίσουμε όμως, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι το ξήλωμα αυτού του οικοδομήματος, δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους συστημικούς κινδύνους την Ευρωπαϊκή οικονομία, παρασύροντας όλη την ΕΕ...
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.