Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Ο χρυσός δεν είναι μια απλή επένδυση. Είναι συναίσθημα. Και για αυτό η ενασχόληση επενδυτών με αυτόν είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την αξία του χρυσού που υπάρχει παγκόσμια, ως ποσοστό των παγκόσμιων επενδύσεων. Η ερώτηση που προκύπτει λοιπόν είναι απλή. Γιατί ανεβαίνει ο χρυσός τώρα, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για όλους μας;
Ακόμη και τώρα, τμήμα των επενδύσεων στην Ελβετία και αλλού είναι σε ράβδους χρυσού. Όμως το συναίσθημα ξεπερνά την αξία. Η συναισθηματική σημασία του χρυσού διαπερνά πολύ τη χρηματιστηριακή του τιμή. Όταν παντρεύονται δύο άνθρωποι, ανταλλάσουν χρυσές βέρες. Γονείς δίνουν στα παιδιά τους χρυσές λίρες αλλά και άλλα χρυσά κέρματα ως δώρο ζωής. Οι γυναίκες στην Ινδία έχουν τα χρυσαφικά που φοράνε ως την μόνη επένδυση που μπορούν να πάρουν μαζί τους. Ως και στα Μίκυ Μάους, ο Σκρουτζ Μακ Ντακ κρατάει το χρυσό μπαστούνι του και επιθεωρεί το θησαυροφυλάκιο του, όπου κάνει μπάνιο στις χρυσές του λίρες!
Ο χρυσός, όμως, παρά τη σημασία που του έχει δοθεί, έχει υποαποδόσει ιστορικά σε σχέση με σχεδόν κάθε επένδυση. Για να καταλάβουμε τι διαμορφώνει την τιμή του, πρέπει να δούμε τη χρήση του. Πέραν της συναισθηματικής - καλλιτεχνικης αξίας, χρυσαφικά, με κύριες αγορές την Κινά και την Ινδία, χρησιμοποιείται και σε εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες της βιομηχανίας, αλλά και για κερδοσκοπία κυρίως μέσω ETF.
Στο παρελθόν πολλές κεντρικές τράπεζες πούλησαν χρυσό, και αυτό επηρέασε σημαντικά την τιμή του. Τώρα όμως βλέπουμε σημαντική ανάκαμψη. Υπήρξαν και σημαντικές εισροές σε ETF. Οι εισροές πλέον ξεπέρασαν το 0,5 δισ. και φτάνουν σχεδόν το 1 δισ. δολάρια την εβδομάδα, κάτι που δείχνει ότι κάτι γίνεται. Επενδύσεις ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο, όπου και έφτασε τα χαμηλά, κοντά στα 1.050 δολάρια, από 1.800 δολάρια το 2012, και εντάθηκαν κυρίως με την κατάρρευση της κινεζικής αγοράς και το κίνδυνο πληθωρισμού σε ΗΠΑ, που θεωρείται ότι αντισταθμίζεται άψογα με την επένδυση σε χρυσό. Αποτελεί πλέον σημαντική τάση, χτυπώντας επίπεδα τιμών κοντά στα 1.250 δολάρια.
Η ανάκαμψη των τιμών του χρυσού αποτελεί συνήθως προμήνυμα για τα εμπορεύματα. Συνήθως ο χρυσός προηγείται των τάσεων στις τιμές εμπορευμάτων κατά 3 μήνες. Όχι πάντα, αλλά συνήθως. Άρα, ίσως εδώ έχουμε κάποια ένδειξη ότι έρχεται ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων μετά μια επεισοδιακή χρονιά. Σε τι βαθμό μπορεί να ανακάμψει ο χρυσός είναι δύσκολο να προβλεφτεί. Δεδομένου, όμως, ότι η ανάκαμψη έρχεται μετά σημαντική πτώση, αλλά και υποχώρηση των τιμών των μετοχών, το Momentum μπορεί να διατηρηθεί για λίγο. Λέμε για λίγο, διότι σε ενδεχόμενη χρηματιστηριακή καταιγίδα, που μάλλον έρχεται, είναι δύσκολο να μείνει κάποια επένδυση ανεπηρέαστη στο τέλος, όπως δείχνει η επενδυτική πρακτική, παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια...
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.