Στην 82η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ευτυχίας

Στην 82η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ευτυχίας

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Όλοι γνωρίζουμε τον Δείκτη της Οικονομικής Ελευθερίας, τον Δείκτη της Ανταγωνιστικότητας, τον Δείκτη της Επιχειρηματικότητας, τον Δείκτη της Καινοτομίας και πολλούς άλλους ακόμα δείκτες, που αποτελούν εργαλεία για την σύγκριση και την αξιολόγηση των οικονομιών και των κοινωνιών σε όλον τον κόσμο. Δείκτες που με απλό τρόπο, απεικονίζουν το σήμερα.

Φυσικά το σύνολο αυτό των δεικτών, απασχολεί μόνο τη μερίδα των πολιτών και των κυβερνήσεων που ενδιαφέρονται για το αύριο. Όσοι βέβαια εξακολουθούν να είναι καθηλωμένοι στην άγνοιά τους, την ανεπάρκειά τους και την εμμονική προσκόλληση τους στο παρελθόν, με το μυαλό τους στον Άρη Βελουχιώτη, αποστρέφονται τη μελέτη και αξιοποίηση αυτών των δεδομένων, με το γελοίο επιχείρημα πως “οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς”. Φυσικά και αγνοούν, πως τα πάντα ποσοτικοποιούνται και πως μόνο μέσω αυτής της μεθόδου της ποσοτικοποίησης, προκύπτουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, για την βελτίωση της κοινωνίας και της ζωής των πολιτών. Ιδεολογικά ταυτοποιημένοι με το τσίπουρο, τα ρακόμελα και τον ήλιο ως μόνα συστατικά της ευτυχίας, αρνούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του νέου κόσμου, κατηγορώντας όλους εμάς που παρακολουθούμε τους δείκτες, ως νεοφιλελεύθερους, ως ανάλγητους και μισάνθρωπους.

Το τελευταίο World Happiness Report, δηλαδή η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία, που συντάσσεται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και τη βοήθεια του Ernesto llly Foundation και της Gallop, που εκδόθηκε για την τριετία 2016-2018, έρχεται να πιστοποιήσει αυτό που όλοι οι εχέφρονες πολίτες γνωρίζουν. Πως όσο πιο ελεύθερη είναι μια κοινωνία, όσο πιο ελεύθερη είναι η οικονομία της, όσο πιο ανταγωνιστική και καινοτόμος είναι η επιχειρηματικότητα της, τόσο πιο ευτυχισμένη είναι η ζωή των πολιτών της.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει λοιπόν την 36η και τελευταία θέση στον Δείκτη Ευτυχίας, ανάμεσα στα κράτη μέλη του OECD, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στη δε παγκόσμια λίστα, η χώρα μας κατατάσσεται 82η, ευρισκόμενη κάτω από χώρες που δεν βάζει καν το μυαλό μας, όπως είναι η Λευκορωσία, η Τουρκία, η Λιβύη, οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν, η Ταϋλάνδη, η Κολομβία, το Κόσσοβο, η Γουατεμάλα και η Νικαράγουα.

Αν εξαιρέσει κανείς την 21η θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στον τομέα του προσδόκιμου υγειούς ζωής και την 46η θέση στον τομέα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τα υπόλοιπα ευρήματα είναι απολύτως απογοητευτικά. Η Ελλάδα είναι η 150η χώρα με κριτήριο την Ελευθερία, η 123η χώρα με κριτήριο την μάχη κατά της Διαφθοράς, η 152η χώρα με κριτήριο την Γενναιοδωρία και η 102η χώρα με κριτήριο την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Δυστυχώς η χώρα μας καταγράφει επιδόσεις που την φέρνουν δίπλα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα και σε χώρες που κυριαρχεί η ανυπαρξία θεσμών. Έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε, για να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε και εκεί που μας αξίζει. Η αλλαγή της κυβέρνησης μετά από τις επερχόμενες εκλογές, είναι μόλις το πρώτο, μικρό, αλλά αποφασιστικό βήμα.

*

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.