Στο limit up, οι κινεζικές σπάνιες γαίες

Στο limit up, οι κινεζικές σπάνιες γαίες

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Και στα χρηματιστήρια της Κίνας υπάρχει η έννοια του limit up, το οποίο ανέρχεται στο +10%. Εκεί έκλεισαν οι μετοχές της China Northern Rare Earth, της Shenghe Resources, της China Minmetals Rare Earth και της JL MAG Rare-Earth. Είναι όλες μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στις σπάνιες γαίες.

Η δε εταιρεία China Rare Earth Holdings που είναι σηματωρός στο χώρο των σπάνιων γαιών, είδε την μετοχή της να υπεραποδίδει αγγίζοντας το +132% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στο οποίο δεν υπάρχει το όριο του limit up και του limit down. Τι είναι αυτές οι σπάνιες γαίες; Τι ακριβώς μεσολάβησε; Ποιο γεγονός πυροδότησε την έκρηξη των μετοχών του συγκεκριμένου κλάδου;

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στη κατασκευή κινητών τηλεφώνων, οθονών υγρών κρυστάλλων, λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, μπαταριών υβριδικών αυτοκινήτων, στις τουρμπίνες ανεμογεννητριών, στις συσκευές λέιζερ κλπ. Οι σπάνιες γαίες είναι χημικά στοιχεία, τα οξείδια των οποίων βρίσκουν εφαρμογή σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών σήμερα. Σπάνιες γαίες έχουν εντοπισθεί κυρίως στην Κίνα, στην Αυστραλία, στη Νορβηγία, στην Ινδία στις ΗΠΑ και στην Ινδία. Τα χημικά τους σύμβολα είναι τα ακόλουθα : In, Sn, Y, Tb, La, Eu, Pr, Eu, Gd, Dy, Nd, Ga, Ta, Li.

Η Κίνα κατέχει σχεδόν το μονοπώλιο στο χώρο της παγκόσμιας παραγωγής και καθαρισμού των σπάνιων γαιών (REE, Rare Earth Elements). Η Κίνα ελέγχει περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που της προσδίδει μια ιδιαίτερη δυναμική. Ο σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχος της αγοράς από έναν παίκτη, έχει δημιουργήσει μια αγορά με υψηλές διακυμάνσεις τιμών και σημαντική χειραγώγηση στην προσφορά και στη ζήτηση. Ήδη από το 1992 ο Κινέζος Πρόεδρος Ντενγκ Σιαοπίνγκ, είχε αντιληφθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν τα χρήματα, ο Αραβικός κόλπος έχει το πετρέλαιο και η Κίνα τις σπάνιες γαίες».

Το γεγονός που πυροδότησε την έκρηξη των τιμών των συγκεκριμένων μετοχών, δεν είναι άλλο από την επίσκεψη του κινέζου Προέδρου στις εγκαταστάσεις της JL MAG που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και επεξεργασία σπάνιων γαιών, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε, πως οι σπάνιες γαίες ίσως αποτελέσουν το επόμενο όπλο της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο πως στην επίσκεψη αυτή, ο κινέζος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον επίσημο κινέζο διαπραγματευτή του Εμπορίου με τις ΗΠΑ. Είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν έχουν συμπεριλάβει τις σπάνιες γαίες στα προϊόντα ύψους $300 εκατ. στα οποία επέβαλαν νέους δασμούς ύψους 25%.

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα καλύπτουν το 80% των αναγκών της αμερικανικής βιομηχανίας σε σπάνιες γαίες, με το υπόλοιπο 20% να κατανέμεται στην Αυστραλία και τη Νορβηγία. Αυτό αποδεικνύει την σχεδόν πλήρη εξάρτηση των Αμερικανών από την Κίνα. Η υπερθέρμανση στην ένταση των εμπορικών σχέσεων ,ειδικά μετά τη ρήξη ανάμεσα στην Google και την Huawei και την απειλή για διακοπή ακόμα και προμηθειών ημιαγωγών πέραν των apps, έφερε στο προσκήνιο τον ηγετικό ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών. Οι βιομηχανίες στις ΗΠΑ, αναμένεται να διογκώσουν και να επιταχύνουν τις παραγγελίες τους, κάτω από τον φόβο μιας ενδεχόμενης απόφασης της Κίνας για την απαγόρευση εξαγωγών σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ. Αυτό διέκριναν και οι επενδυτές και αγόρασαν τις αντίστοιχες μετοχές σαν να μην υπάρχει αύριο.

Μένει να αποδειχθεί αν ο εμπορικός πόλεμος είναι ένα παιχνίδι συσχετισμών και στρατηγικών κινήσεων που σύντομα θα ατονήσει πάνω στην σκακιέρα ή αν θα κλιμακωθεί σε ένταση, σε βάθος, σε διάρκεια με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομίας σε ύφεση.

Από την χρηματιστηριακή πλευρά του θέματος, υπάρχει το REMX (Rare Earth) ETF το οποίο σε περίπτωση εφαρμογής απαγόρευσης εξαγωγών σπάνιων γαιών, εκτιμάται θα κινηθεί ανοδικά. Στο παρελθόν κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία το 2011 το συγκεκριμένο ETF είχε φτάσει στα $114, αλλά από τότε έχει υποχωρήσει κατά 90%, χωρίς προς το παρόν να ακολουθεί την άνοδο των κινεζικών μετοχών.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.