To γεγονός ότι στο διαδίκτυο, στον έντυπο τύπο και στις τηλεοπτικές εκπομπές, προβάλλονται επιλεκτικά και με ιδιαίτερη έμφαση, με σκηνοθετική υποβλητικότητα και με το κατάλληλο ηχητικό και μουσικό «χαλί» που προκαλεί τρόμο και δέος, οι ελάχιστες περιπτώσεις των άτυχων εμβολιασμένων συμπολιτών μας που καταλήγουν λόγω covid, είναι από μόνο του, προβληματικό.
Ταυτόχρονα, τα μέσα εξακολουθούν να προβάλουν τα ελάχιστα περιστατικά παρενεργειών των εμβολίων, μέσα στα οποία ο γνωστός καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εξακολουθεί να τυγχάνει μιας δυσερμήνευτης ασυλίας, ενέταξε και το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά, που εκδηλώθηκε επτά μήνες μετά από τον εμβολιασμό.
Παρακολουθούμε την υπέρμετρη προβολή αντεπιστημονικών απόψεων τραγουδιστών, ηθοποιών, αθλητών, προέδρων αθλητικών σωματείων και γενικότερα ανθρώπων, που κάνουν «γκελ» στην κοινωνία. Ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες της ανάδυσης νέων πολιτικών παραγοντίσκων, που αναζητούν τη διάκριση και την προβολή μέσα από αυτό το συνονθύλευμα άρνησης, φόβου, θυμού και αγραμματοσύνης, που πορεύεται σαν την κινούμενη άμμο, αντιδρώντας με παρόρμηση και μίσος απέναντι στον ορθολογισμό και την γνώση.
Προ ημερών διακρίναμε σε πολλούς την πίκρα της απογοήτευσης, επειδή ο προβεβλημένος νεαρός πρωταθλητής του τένις, ως «πρότυπο αριστείας» και «ατομικής προσπάθειας», δήλωσε ότι δεν είναι εμβολιασμένος. Και πάλι η υπερπροβολή του συμβάντος, δείχνει ότι δεν έχουμε καλά περπατήματα.
Δεν είμαστε πια στο 2020, που ο καθένας με ευκολία μπορούσε να πει το μακρύ του και το κοντό του για τον covid, για τα μέτρα προστασίας των πολιτών και τις πολιτικές πρόληψης της εξάπλωσης. Ίσως ο αρχικός φόβος και οι επαμφοτερίζουσες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να είχαν συντελέσει ως ένα βαθμό, στην διόγκωση του κινήματος αμφισβήτησης και να εξηγούσαν ως ένα σημείο την εξάπλωση του κινήματος των αντιδράσεων.
Όμως τώρα πια ξέρουμε. Έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας. Και τα στατιστικά δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τις ελάχιστες παρενέργειες και να μην υπερτονίζουμε τα αποτελέσματα της προστασίας από τα εμβόλια. Το θλιβερό δεν είναι, ότι τα κάποια «πρότυπα» των νέων σήμερα, εξακολουθούν για τους δικούς τους λόγους να βάλουν κατά των εμβολίων. Το θλιβερό και επικίνδυνο είναι ότι υπάρχουν επιστήμονες που συνεχίζουν να «πουλάνε αντισυστημισμό και διαφορετικότητα», την ίδια στιγμή, που τα δεδομένα τους διαψεύδουν καθημερινά.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, με ημερομηνία 26.07.2021, που περιλαμβάνει δεδομένα από την 01.01.2021, στην Ελλάδα υπήρχαν 4.880.967 πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και 4.036.897 όχι πλήρως εμβολιασμένοι ή μη εμβολιασμένοι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 18+.
Από τους πλήρως εμβολιασμένους τα κρούσματα ήταν 8.230, ενώ από τους μη πλήρως εμβολιασμένους ή μη εμβολιασμένους τα κρούσματα ήταν 289.334. Δηλαδή η σχετική μείωση του κινδύνου νόσησης για τους εμβολιασμένους ανέρχεται στο 97%.
Από τους πλήρως εμβολιασμένους οι διασωληνώσεις ανήλθαν στις 56, , ενώ από τους μη πλήρως εμβολιασμένους ή μη εμβολιασμένους οι διασωληνώσεις ανήλθαν στις 5.040. Δηλαδή η σχετική μείωση του κινδύνου διασωλήνωσης για τους εμβολιασμένους ανέρχεται στο 99%.
Από τους πλήρως εμβολιασμένους, οι θάνατοι ανήλθαν στους 182, , ενώ από τους μη πλήρως εμβολιασμένους ή μη εμβολιασμένους οι θάνατοι ανήλθαν στους 7.839. Δηλαδή η σχετική μείωση του κινδύνου θανάτου για τους εμβολιασμένους ανέρχεται στο 98%.
Είναι προφανές το μέγεθος της επιτυχίας των εμβολίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και αυτό είναι που θα πρέπει να αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο επικοινωνίας του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης. Το μέγεθος τη επιτυχίας των εμβολίων, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Η νίκη της επιστήμης είναι πασιφανής.
Επομένως το ζήτημα είναι το πως αυτή η νίκη θα μπορέσει να περάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Σε αυτούς που ενημερώνονται από τα mainstream μέσα, όπως είναι οι τηλεοπτικές εκπομπές και οι εφημερίδες, από τα πιο σύγχρονα μέσα όπως τα κοινωνικά και επαγγελματικά μέσα δικτύωσης όπως το facebook και το linkedin, αλλά και τα διαδικτυακά μέσα, στα οποία κινούνται οι νεότεροι, όπως είναι το twitter, το instagram, το tiktok και άλλα.
Και σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν όλοι. Ειδικά σήμερα, που και τα νέα από την οικονομία είναι θετικότερα των αναμενομένων. Ο ρυθμός ανάπτυξης, εκπλήσσει θετικά τις αρχικές εκτιμήσεις. Θα είναι κρίμα να κυλήσουμε προς τα πίσω, αν η επικοινωνία κάποιων ανόητων ειδώλων ή πονηρών υποψήφιων πολιτικών, καταφέρει να υπερκεράσει την θετική επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζεται πάνω σε στοιχεία και δεδομένα. Στοιχεία και δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Το σύνθημα της νίκης των εμβολίων πρέπει να φτάσει πιο μακριά από την ρακέτα του τενίστα, το προφίλ του ηθοποιού, το τραγούδι του «έντεχνου» τραγουδιστή, αλλά και την άποψη των «ειδικών» που εξαπατούν με περισσή άνεση και περιφρόνηση τους πολίτες.