Της Μαίρης Βενέτη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε δύο ανακοινώσεις που μπορεί να πέρασαν στα «ψιλά γράμματα» των ειδήσεων, εντούτοις όμως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αρκετά δυσάρεστες επικεφαλίδες στο μέλλον, τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την ελληνική οικονομία.
Η πρώτη ανακοίνωση προέρχεται από την Eurostat, η οποία ανακοίνωσε ότι η πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2018 αυξάνεται πλέον με βραδύτερους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση, έναντι ρυθμού ανόδου 2,2% το δεύτερο τρίμηνο και 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Οι πιέσεις αυτές στην ανάπτυξη της ευρωζώνης είχαν ήδη φανεί εδώ και μήνες, στον λεγόμενο πρόδρομο δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο σε 110,4 μονάδες έναντι 111,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Τι μας δείχνει αυτός ο τόσο σημαντικό δείκτης; Ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο διατηρούνται για 10ο συνεχή μήνα, οι πιέσεις στην πορεία του οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης. Όσοι ασχολούνται με τους μακροοικονομικούς δείκτες γνωρίζουν ότι η πίεση αυτή είναι θέμα χρόνου να φανεί στο μέγεθος του ΑΕΠ, όπερ και εγένετο.
Τα στοιχεία της Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα αφορούν σαφέστατα και την χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο στόχος για επιτάχυνση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για 2,1% άνοδο στο σύνολο του έτους και να μας «βγει» και ο προϋπολογισμός, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι πιέσεις που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο, προφανώς και θα συνεχιστούν, όσο τουλάχιστον διαρκεί η ιταλική κρίση, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και όλοι οι υπόλοιποι λόγοι που συντηρούν το κλίμα ανασφάλειας για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο με τη σειρά του έχει αρχίσει να επιβραδύνει τα πάντα.
Λαμπρό παράδειγμα αυτής της επιβράνδυνσης είναι οι μετρήσεις που έγιναν στην Ελλάδα από τον ΙΟΒΕ - μάλιστα πάνω σε αυτές θα βασιστούν οι σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τάσεις που δημιουργούνται στην χώρα μας- και καταδεικνύουν ότι η μεγάλη εστία πιέσεων εντοπίζεται στην βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τις προσδοκίες των Ελλήνων βιομηχάνων για εξαγωγές.
Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται μεγάλη πτώση στις προσδοκίες αναφορικά με τις παραγγελίες για εξαγωγές . Πρόκειται στην ουσία για επιστροφή στα επίπεδα τα οποία είχε ο δείκτης στις αρχές του έτους. Αποτυπώνεται επίσης και μεγάλη πτώση στις νέες παραγγελίες και στις προβλέψεις του κλάδου για την πορεία της παραγωγής τους επόμενους μήνες.
Πάραυτα, ένα μικρό ψήγμα ελπίδας υποβόσκει στο γεγονός ότι η συνολική μείωση του δείκτη συγκυρίας τον μήνα Οκτώβριο ήταν οριακή, ελέω της κατανάλωσης.
Είναι παρήγορο ότι η παραχολογία του τελευταίου διμήνου τόνωσε την αισιοδοξία των καταναλωτών για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα καταγράφεται και μία μικρή άνοδος της πρόθεσης για μεγάλες αγορές το επόμενο διάστημα όπως εκείνες του αυτοκινήτου ή του ακινήτου. Μένει να φανεί αν οι τάσεις αυτές αποτυπωθούν τον επόμενο διάστημα σε αύξηση της κατανάλωσης ή εάν θα παραμείνουν στο φάσμα των προσδοκιών.
Η πορεία του ΑΕΠ θα το δείξει.
*Η κ. Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς