Του Σάκη Μουμτζή
Ο τρόπος που αλλάζει η ηγεσία της Επιτροπής ανταγωνισμού προκάλεσε μερικά αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις. Και δεν αναφέρομαι στα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί, ούτως ή άλλως, είναι αναξιόπιστοι.
Αναφέρομαι στην κριτική που έγινε «εντός των τειχών», καθώς θεωρήθηκε πως ήταν μια αντιθεσμική παρέμβαση. Πάντα ο φιλελεύθερος χώρος έχει παρόμοιες ευαισθησίες και καλώς τις έχει.
Όμως ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του χώρου είναι πως διαφωνεί, χωρίς να προτείνει.
Προκαλώ λοιπόν.
Τι έπρεπε να κάνει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση; Να αφήσει την κυρία Θάνου και την κυρία Νάκου στις θέσεις τους; Να αφήσει να ηγούνται μιας τόσο ευαίσθητης επιτροπής δύο εκλεκτές του ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι προφανές πως κάποιοι άνθρωποι δεν διαθέτουν πολιτικές ευαισθησίες. Κάνουν ότι δεν κατανοούν πως οι θέσεις στις οποίες υπηρετούν είναι πολιτικές.
Διορίστηκαν εκεί γιατί είναι φίλα προσκείμενοι σε μια κυβέρνηση. Δεν προκηρύχθηκε κάποιος διαγωνισμός και αυτοί επελέγησαν λόγω των προσόντων τους και των επιδόσεων τους.
Από την στιγμή λοιπόν που η θέση αυτών των ανθρώπων είναι πολιτική οφείλουν όταν συντελείται κυβερνητική αλλαγή να θέτουν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση της νέας κυβέρνησης. Και αυτή ας αποφασίσει.
Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευαισθησία και παραιτήθηκαν. Αλλά όμως «σφυρίζουν» αδιάφορα, σαν να μην συνέβη κυβερνητική αλλαγή στις 7 Ιουλίου.
Τι θα γίνει με αυτούς;
«Μα οι ανεξάρτητες αρχές, δεν πρέπει να υπόκεινται σε κυβερνητικές παρεμβάσεις», λένε οι αντιρρησίες. «Φυσικά, εφ΄όσον αυτός ο κανόνας τηρείται από όλα τα κόμματα», τους απαντώ.
Στην περίπτωση μας οι κυρίες Θάνου και Νάκου είχαν άμεση εξάρτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει άλλωστε και από τις έντονες αντιδράσεις των στελεχών του. Ο πρότερος δημόσιος βίος τους δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να αμφισβητηθεί αυτή η διαπίστωση.
Βέβαια, η κομματική τους τοποθέτηση είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους, αλλά τούτων δοθέντων δεν μπορούν να προΐστανται μιας ανεξάρτητης Αρχής.
Συνεπώς, άριστα έπραξε η κυβέρνηση που με νομοθετική παρέμβαση αλλάζει την σύνθεση της συγκεκριμένης επιτροπής. Ας σημειωθεί πως αυτή η επιτροπή δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κριθεί από την νέα σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εκεί θα φανεί αν θα κατορθώσει να υπερβεί τον κομματισμό.
Βέβαια, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως, όταν τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία κατέλαβαν θέσεις στην κρατική μηχανή, δεν υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους είναι καθήκον της κυβέρνησης να προχωρήσει νομοθετικά στην αντικατάσταση τους. Και είναι αρκετές αυτές οι περιπτώσεις.
Αναφύεται και πάλι το γνωστό πρόβλημα που απασχόλησε τον φιλελεύθερο χώρο το διάστημα της διακυβέρνησης της πατρίδος μας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πώς τους αντιμετωπίζουμε; Με τον σταυρό στο χέρι ή με τον ίδιο τρόπο που μας αντιμετωπίζουν και αυτοί;
Φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει, πάντα μέσα στο πλαίσιο των θεσμών, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό.
Η comme il faut αντιμετώπιση τους έληξε.