Θα συμπεριληφθώ στη «γενιά του Άρη» - Τεράστιες επενδύσεις στο διαστημικό τουρισμό
Β. Φαρσαδάκη

Θα συμπεριληφθώ στη «γενιά του Άρη» - Τεράστιες επενδύσεις στο διαστημικό τουρισμό

Η γενιά που, πρώτα ο Θεός, θα συμπεριληφθώ εγώ, θα λέγεται «η γενιά του Άρη», δηλώνει στο Liberal.gr η 29χρονη Ελληνοαμερικανίδα, Βανέσσα Φαρσαδάκη. Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Baylor College of Medicine, συνεργάζεται με τη NASA, και τονίζει ότι «στόχος μου είναι να διερευνήσω τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος στο διάστημα».

Η κ. Φαρσαδάκη, που ζει στο Χιούστον, μιλά 17 γλώσσες, έχει σπουδές στη βιολογία, τη γενετική, την αστροφυσική και την ιατρική και φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί στη γενιά αστροναυτών που θα ταξιδέψουν πρώτοι στον Άρη.

Αναφέρει ακόμα ότι «οι επενδύσεις στο διαστημικό τουρισμό είναι τεράστιες» και πως υπάρχουν συμβουλευτικές χρηματο-οικονομικές εταιρίες που ασχολούνται μόνο με αυτόν τον τομέα. «Τα χρηματικά ποσά που πλέον επενδύονται στον εμπορικό τομέα του διαστήματος είναι αστρονομικά!», προσθέτει.

«Θέλω να πιστεύω ότι η χρυσή εποχή του διαστήματος βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά μας», καταλήγει.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη

- Εξηγήστε μας τι είναι η γενετική ακτινοπροστασία με την οποία ασχολείστε. Αφορά μόνο τους αστροναύτες ή μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά και πρακτικά οφέλη για την ανθρωπότητα;

«Η γενετική ακτινοπροστασία είναι ο τομέας που ασχολούμαι το τελευταίο εξάμηνο στα πλαίσια ερευνών για τη ΝΑSΑ στο Baylor College of Medicine του Χιούστον. Όταν το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται έξω από τις γήινες προστατευτικές όπως η ατμόσφαιρα και η μαγνητόσφαιρα, εκτίθεται σε διάφορα είδη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και σωματιδίων κι οφείλουμε να βρούμε τρόπους να το προστατέψουμε.

Ακόμα όμως και όταν αυτό βρίσκεται μέσα στην ατμόσφαιρα δηλαδή στην επιφάνεια της γης, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες ή άτομα με τάση μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου, θα μπορούν να προστατευτούν από το ίδιο τους το γονιδίωμα (DNA), καθώς θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την έκφραση των ακτινοπροστατευτικών προτεϊνών. Άρα ναι, η δουλειά μας αφορά το ανθρώπινο σώμα γενικότερα, σε όποιο περιβάλλον κι αν βρίσκεται».

Πηγή φωτογραφίας: Instagram

- Το όνειρό σας είναι να συμπεριληφθείτε στην επόμενη γενιά αστροναυτών και να ταξιδέψετε στο διάστημα. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τα καταφέρετε και ποιες θυσίες απαιτούνται;

«Μπορώ να σας απαντήσω για τη NASA στην οποία στοχεύω. Όντας κρατικός οργανισμός των ΗΠΑ, απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να είναι Αμερικανός πολίτης. Επιπλέον, πρέπει να μιλάει άπταιστα τη ρωσική γλώσσα και να βρίσκεται σε άριστη φυσική και ψυχική κατάσταση. Υπάρχουν και κάποια εφόδια που θα ήταν πολύ καλό να έχει ο υποψήφιος όπως το δίπλωμα πιλότου, η άδεια καταδύσεων και η εμπειρία στον αμερικανικό στρατό.

Είμαι Ελληνο-Αμερικανίδα, μιλάω Ρωσικά από τα εννιά μου και αθλούμαι καθημερινά. Μέσα στους επόμενους μήνες, πρόκειται να μπω στην Αμερικανική Αεροπορία όπου θα αποκτήσω τις άδειες πιλοταρίσματος και κατάδυσης. Οι ευκαιρίες φαίνεται να ξεδιπλώνονται τώρα πια, αλλά έχω αγωνιστεί πολύ για να βρίσκομαι εδώ. Οι θυσίες είναι αρκετές, ίσως περισσότερες απ’ ότι θα μου επέτρεπε ο περιορισμένος χώρος μιας συνέντευξης να απαριθμήσω. Αυτό που αξίζει να αναφέρω είναι πως την περίοδο αυτή προσβλέπω μόνο στο στόχο μου».

- Ποιο είναι το πιο μακρινό ταξίδι που θα θέλατε να κάνετε; Να γίνετε η πρώτη Ελληνίδα και από τους πρώτους στην ανθρωπότητα που θα περπατήσουν στον Άρη, για παράδειγμα; Και πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

Όταν κάποιος επιλεγεί από τη NASA για να αποτελέσει κομμάτι της επόμενης γενιάς αστροναυτών, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ότι πρώτιστα εργάζεται για το κράτος. Η γενιά που, πρώτα ο Θεός, θα συμπεριληφθώ εγώ, θα λέγεται «η γενιά του Άρη».

Παρ’ όλ’ αυτά, το μόνο που πραγματικά επιθυμώ πολύ είναι κάνω έρευνα. Είμαι πάνω απ’ όλα επιστήμονας και στόχος μου είναι να διερευνήσω τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος στο διάστημα. Ονειρεύομαι οι έρευνές μου να συμβάλλουν στο να μπορεί να ταξιδέψει οποιοσδήποτε στο διάστημα, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας του και να μπορεί να επιστρέψει ασφαλής.

- Πόσο κοντά είμαστε από τη μέρα που θα μπορούμε να κλείνουμε ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι στο διάστημα; Δηλαδή σε διαστημικά προγράμματα με επίκεντρο εμπορικό, όπως ο διαστημικός τουρισμός.

Η Virgin Galactic πουλάει ήδη εισιτήρια για μόλις 500.000 δολάρια! Υπάρχει μάλιστα και λίστα αναμονής. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε πως το ρίσκο της ασφάλειας εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Όχι τόσο στο να γυρίσει κανείς πίσω στη Γη, αλλά περισσότερο στις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι διαστημικές συνθήκες στο DNA, τόσο του ατόμου, όσο και των απογόνων του.

Η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις στο διαστημικό τουρισμό είναι τεράστιες. Υπάρχουν συμβουλευτικές χρηματο-οικονομικές εταιρίες που ασχολούνται μόνο με αυτόν τον τομέα. Τα χρηματικά ποσά που πλέον επενδύονται στον εμπορικό τομέα του διαστήματος είναι αστρονομικά!

Πηγή φωτογραφίας: Instagram

- Πόση «κίνηση» θα έχουμε στο διάστημα για γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους; Πόσο εντείνεται ο ανταγωνισμός των κρατών για όλο και πιο φιλόδοξες αποστολές και πρότζεκτς στο διάστημα;

Κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου», η αντιπαράθεση ήταν μόνο ανάμεσα σε δύο χώρες: τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Επίσης τότε, αυτός «ο αγώνας δρόμου» απέβλεπε σχεδόν αποκλειστικά στο να τονωθεί η εθνική υπερηφάνεια της κάθε χώρας.

Σήμερα όλα είναι πολύ διαφορετικά. Οι χώρες που συμμετέχουν στην απόκτηση μιας πρωτιάς στο διάστημα είναι πολλές: Αμερική, Ρωσία, αλλά και Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Αραβικά Εμιράτα, Ευρώπη (ΕΣΑ). Κατά τη γνώμη μου, η πιο εντυπωσιακή από τις πιο «καινούριες» χώρες είναι η Κίνα. Έχει καταφέρει μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια, να έχει δικό της διαστημικό σταθμό, να έχει τεστάρει την εξόρυξη μετάλλων σε αστεροειδείς καθώς και να έχει εκπαιδεύσει πάνω από 100 αστροναύτες. Κατά τη γνώμη μου ήταν λάθος εκτίμηση των ΗΠΑ που δεν δέχτηκαν να συνεργαστούν, καθώς τώρα πλέον βρίσκονται σε αντίθετα «στρατόπεδα». Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η «κόντρα» ανάμεσα σε όλες αυτές τις χώρες θα αποβεί σε καλό της ανθρωπότητας κι ότι η χρυσή εποχή του διαστήματος βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά μας.

* Η Βανέσσα Φαρσαδάκη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Baylor College of Medicine