Του Σάκη Μουμτζή
Ο Α.Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη έκανε μια τραγική εμφάνιση, που θα πρέπει να διδάσκεται στα σεμινάρια ως παράδειγμα προς αποφυγή. Η παροχολογία του και η υποσχεσιολογία του, λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του, ουδένα συγκίνησαν. Και το 2014 και το 2015 πολλά υποσχέθηκε, τίποτα δεν τήρησε. Μάλιστα, έπραξε τα εντελώς αντίθετα.
Ο Κ.Μητσοτάκης έρχεται στην Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο ρόλος του είναι απλός και εύκολος, αρκεί να πράξει τα αυτονόητα. Ποια είναι αυτά;
1. Να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να του κάνουν τις πιο σκληρές ερωτήσεις. Ένας πολιτικός που έχει αυτοπεποίθηση και πίστη στις ιδέες του, δεν χρειάζεται καμιά προστασία από τα ΜΜΕ. Ας ρωτήσουν ό,τι θέλουν. Την σειρά με την οποία θα υποβληθούν οι ερωτήσεις θα την καθορίσουν οι δείκτες τηλεθέασης, ακρόασης, κυκλοφορίας εντύπων.
2. Δεν χρειάζεται να μετακινηθεί με τον προκλητικό τρόπο που ήρθε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Δεν έχει να φοβηθεί τους πολίτες. Ας βγει μάλιστα να περπατήσει στο κέντρο της πόλης μας και να μιλήσει με τους περαστικούς αυθόρμητα και απρογραμμάτιστα. Να ακούσει τι λένε. Μια τέτοια επαφή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από μια ακόμα συνάντηση με τα κομματικά στελέχη.
3. Δεν έχει κανέναν λόγο να ασχοληθεί με τα όσα εξήγγειλε ο Α.Τσίπρας. Δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει αυτός, γιατί δεν θα είναι πρωθυπουργός. Επί πλέον οι υποσχέσεις του δεν μπορεί να δεσμεύσουν μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση. Ο Κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να τον αγνοήσει. Να μην ασχοληθεί καν μαζί του. Είναι ο εν δυνάμει πρωθυπουργός και ο Α.Τσίπρας ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
4. Θα πρέπει ο Κ.Μητσοτάκης να δώσει με σαφή και πειστικό τρόπο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προγράμματος. Να πείσει πως δεν θα κάνει κατανομή της μιζέριας, αλλά του πλούτου που θα παραχθεί από την κυβέρνηση του. Παράδειγμα, η επένδυση στο Ελληνικό που λιμνάζει με σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη της χώρας μας.
5. Συνδέοντας την οικονομία με την Παιδεία θα πρέπει να επαναλάβει για μια ακόμα φορά την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Έτσι, θα καταστήσει το συγκεκριμένο θέμα την σημαία των προτάσεων της παράταξης για την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος.
6. Ο πολίτης είναι πλέον υποψιασμένος και ασυγκίνητος στις παροχές. Αυτό που επιζητεί από την ηγεσία του είναι η ελπίδα. Και αυτό οφείλει να δώσει ο Κ.Μητσοτάκης. Ελπίδα πως θα παραχθεί πλούτος και θέσεις εργασίας και όχι πώς θα λάβουν τα επιδόματα τους αυτοί που φτωχοποιήθηκαν από τις φορολογικές επιδρομές.
7. Τέλος θα πρέπει να δείξει πως έχει αντιληφθεί ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας της Ελλάδος είναι το ιδιωτικό χρέος και τα εκατομμύρια των Ελλήνων που βρίσκονται κάτω από την κόκκινη γραμμή, λόγω των χρεών τους.
Δεν χρειάζεται να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό, παρά μόνον για να του θέσει το ρητορικό ερώτημα: «κ. Τσίπρα τι είδους αντιπολίτευση σκοπεύετε να ασκήσετε; Σαν αυτή που ασκούσατε από το 2011 ως την ημέρα που γίνατε πρωθυπουργός ή θα θέσετε κάποια όρια, όπως ζητήσατε προχθές να κάνουμε εμείς;».
Οσο πιο απλός και σαφής είναι ο Κ.Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ, τόσο πιο πολύ κόσμο θα κερδίσει.