Ο Σάμπυ Μιωνή κατέθεσε στην Προανακριτική πως συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Παππά και Παπαγγελόπουλο για να «κλείσουν» τις εκκρεμείς υποθέσεις του με την Ελληνική Δικαιοσύνη. Χθες μάλιστα, ο Δ.Παπαγγελόπουλος «έδωσε» ψυχρά τον Ν.Παππά, δηλώνοντας πως αυτός οργάνωσε την συνάντηση. Υποθέτω πως επ΄αυτού θα υπάρξει συνέχεια.
Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως στις άγριες μέρες της αντιμνημονιακής ρητορείας και των προπηλακισμών, ο Σάμπυ Μιωνή κατηγορήθηκε από την «ψεκασμένη Δεξιά» πως, μέσω του fund που είχε, επένδυε τα λεφτά της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Κάτι που αποδείχθηκε ψευδέστατο.
Για να μην ξεχνάμε τι ζήσαμε.
Σήμερα, καταθέτει πως για να μπούν οι εκκρεμότητες που είχε με την Δικαιοσύνη στο αρχείο, έπρεπε και αυτός να δώσει περίπου 350.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη εφημερίδας προσκείμενης στην δεξιά συνιστώσα της κυβέρνησης.
Μάλιστα, προς τούτο, συντάχθηκε και ιδιωτικό συμφωνητικό με τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς, ενώ καθοριζόταν με σαφήνεια τα βήματα που θα έκαναν οι εισαγγελείς για να αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις του Σάμπυ Μιωνή.
Δεν θα σταθώ στο γεγονός πως δύο υπουργοί της τότε κυβέρνησης προσπαθούν να λειτουργήσουν σαν βαποράκια των συμφερόντων, φίλα προσκείμενου προς αυτούς, εκδότη. (Το ιδιωτικό συμφωνητικό κατονομάζει τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία».)
Ας πούμε πως υπάρχει παροχή και αντιπαροχή. Κλείνουν συμβιβαστικά την αντιδικία που είχε ο εκδότης με τον Σ.Μιωνή και του δίνουν συγχρόνως 350.000 ευρώ.
Οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται.
Ετσι, ο εκδότης όχι μόνον συνεχίζει να στηρίζει την τότε κυβέρνηση, αλλά και να υπονομεύει, εκ των έσω, την Νέα Δημοκρατία. Κάτι που γίνεται μέχρι τις μέρες μας.
Το θεσμικό ατόπημα, που αγγίζει τα όρια της κατάλυσης του πολιτεύματος, βρίσκεται στον επακριβή προσδιορισμό των βημάτων που θα κάνουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς για να μπούν οι υποθέσεις του Σ.Μιωνή στο αρχείο.
Πώς προεξοφλεί ο Δ.Παπαγγελόπουλος ότι οι εισαγγελείς θα υπακούσουν; Από πού αντλεί αυτήν την σιγουριά, ώστε αυτά τα βήματα να αποτυπωθούν σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό;
Μπορεί ένας αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να εντέλλει δικαστικούς να ασκήσουν διώξεις ή να θέτουν υποθέσεις στο αρχείο; Φαίνεται πως επί εποχής Τσίπρα-Παπαγελλόπουλου αυτό μπορούσε να γίνει.
Πώς δένει η κατάθεση Μιωνή—και από μιαν άλλη οπτική—με την σκευωρία Novartis; Από την στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να διατάζει εισαγγελείς να αρχειοθετούν υποθέσεις, τότε μπορεί να τους διατάζει και να ασκούν διώξεις. Απλή λογική.
Δηλαδή, αυτό που έγινε με την σκευωρία Novartis. Ενα πάντρεμα παραδικαστικού, με την κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών.
Από την κατάθεση Μιωνή αυτό προκύπτει. Τα 350.000 ευρώ του Φιλιππάκη είναι το έλασσον. Το μείζον είναι πως οι υποθέσεις του Μιωνή με την Δικαιοσύνη, θα έκλειναν με κυβερνητική παρέμβαση προς τους εισαγγελείς.
Τότε, σε πρώτο χρόνο, όταν η υπόθεση έκαιγε, ο Β.Βενιζέλος μίλησε για εσχάτη προδοσία. Οι περισσότεροι το θεώρησαν μια λεκτική υπερβολή, λόγω των φορτισμένων στιγμών. Και όμως, σήμερα, ο Β.Βενιζέλος, θύμα και αυτός των συνωμοτών, δικαιώνεται πλήρως.
Η σκευωρία Novartis είναι τελικά μια απόπειρα αλλοίωσης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, δια της καταλύσεως της διάκρισης των εξουσιών.
Θα πρέπει να μάθουμε όλους τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και η Ελληνική Δημοκρατία να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.