Τρεις δήμαρχοι στο liberal.gr για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Τρεις δήμαρχοι στο liberal.gr για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Το liberal.gr διοργανώνει την προσεχή Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, στη Λάρισα, εκδήλωση με θέμα την οικονομία και την προοπτική ανάπτυξης της Θεσσαλίας. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, τρεις δήμαρχοι* των μεγαλύτερων πόλεων (Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου και Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος) μιλούν στο Liberal για την θεσσαλική οικονομία και τα σχέδια ανάπτυξής των περιοχών  τους.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

Κύριε Δήμαρχε, η Θεσσαλία είναι  μια περιοχή που έχει χαμηλά  ποσοστά συνεισφοράς  παραγωγής πλούτου στον τριτογενή τομέα (11η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών!) εξαιτίας του οποίου υστερούν  ο δευτερογενής (5η θέση) και κυρίως, ο πρωτογενής (8η θέση) που θα έπρεπε να είναι ο σημαντικότερος στην Ελλάδα. Με ποιο τρόπο νομίζετε ότι μπορεί να οργανωθεί μια προσπάθεια, ώστε να ενισχύσει τις δυνατότητες ανάπτυξης της Θεσσαλίας;

Α. Καλογιάννης. Οι δυνατότητες ανάπτυξης της Θεσσαλίας, είναι πολύ μεγάλες. Σε ό,τι αφορά στα ανωτέρω  στοιχεία θέλω να διευκρινίσω πως για το Δήμο Λαρισαίων, την πόλη της Λάρισας η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Σε αντίθεση με τα γενικότερα στοιχεία για την Θεσσαλία, η Λάρισα  εμφανίζει εκτίναξη των στοιχείων για τον τριτογενή τομέα  κάτι που επηρεάζει και τα στοιχεία σε επίπεδο περιφέρειας.

Ταυτόχρονα ο πρωτογενής τομέας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, στην οποία ανήκει ο Δήμος μας, επίσης βρίσκεται σε υψηλή θέση.

Δ. Παπαστεργίου. Η Θεσσαλία θεωρώ πως είναι ευλογημένος τόπος. Μοναδικές παραλίες, ορεινά απίστευτης ομορφιάς, ένας τεράστιος κάμπος, οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις. Κτηνοτροφία, δυνατότητα για μεγάλη αγροτική παραγωγή, γαλακτοκομικές μονάδες, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου. Και όλα αυτά, ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας. Αυτό που λείπει από τη Θεσσαλία είναι στην ουσία αυτό που λείπει από όλη τη χώρα... Ένας κεντρικός σχεδιασμός, μία σταθερή στόχευση ανεξάρτητη από κόμματα, εκλογές, ανασχηματισμούς και πρόσωπα. Να στοχεύσουμε δηλαδή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου και να αναζητήσουμε νέους, καινοτόμους τρόπους να τα αναπτύξουμε. Τη λύση θα την φέρει η καινοτομία, η νέα οπτική στα πράγματα. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε και εμείς στο Δήμο Τρικκαίων, αναπτύσσοντας πρόγραμμα που εμπλέκουν πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα

Φ. Αλεξάκος. Πιστεύω ακράδαντα οτι οι  αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλίας είναι μεγάλες τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στη μεταποίηση, τον τουρισμό, την παροχή υπηρεσιών.

Η περιοχή συγκεντρώνει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσει.

Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος χρειάζεται να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις της σε υποδομές. Δεν μπορούμε π.χ. να μιλάμε για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα χωρίς την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τόνωση της επιχειρηματικότητας χωρίς την ολοκλήρωση του Ε65 και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υποδομές, άρα απαιτείται να δώσουμε έμφαση στην προώθηση και ολοκλήρωση αυτών των έργων.

Από εκεί και πέρα απαιτείται να έχουμε ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο με  εξειδικευμένους ανά τομέα τους στόχους που θέτουμε, αλλά και τα βήματα που χρειάζεται για την επίτευξή τους

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάπτυξης του δήμου σας; Σε τι προσβλέπει ο δικός σας σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια;

Α. Καλογιάννης. Ο Δήμος Λαρισαίων, η πόλη της Λάρισας, ακόμα και μέσα στα χρόνια της κρίσης,  διατηρεί, ένα σχετικό οικονομικό δυναμισμό. Η Λάρισα έχει χαρακτηριστικά μητροπολιτικής πόλης για την κεντρική Ελλάδα,  με  κεντροβαρή θέση, αφού βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και της Θεσσαλίας και εφάπτεται των εθνικών δικτύων μεταφορών. Φυσικά ο πρωτογενής τομέας, έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση  του οικονομικού προφίλ της πόλης. Επίσης, η πόλη της Λάρισας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ήταν διαχρονικά μια ανοικτή και πολυπολιτισμική πόλη.

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής,  στοχεύει  στο να αναδείξει τη Λάρισα σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας κυρίως τη κεντροβαρή της θέση. Άλλωστε η πρόσφατη υπογραφή της συνεργασίας  μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και της HELEXPO – ΔΕΘ για τη διοργάνωση της Agro Thessaly, καταδεικνύει την ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και της δυνατότητες της πόλης.

Δ. Παπαστεργίου. Κατ' αρχήν, να αποτελέσουμε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, με το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στη χώρα, τον Μύλο των Ξωτικών αλλά και τα σημαντικά αξιοθέατα της γύρω περιοχής, τα Μετέωρα και τα ορεινά μας, την Ελάτη και το Περτούλι. Παλιότερα, αυτό θα ακουγόταν περίεργο. Πλέον, είναι κατάκτηση όλων των τρικαλινών, Δήμου, κοινωνίας και επιχειρηματιών, που εργάστηκαν σκληρά. Και το τουριστικό μας προϊόν αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και της μουσικής μας παράδοσης. Μέσα στο 2017 ολοκληρώνεται το Μουσείο Τσιτσάνη και το Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών, ενώ είναι ήδη σε χρήση το Μουσείο της αγροτικής ζωής της Θεσσαλίας που στεγάζεται στοn Μύλο Ματσόπουλου, τον μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο Μύλο στα Βαλκάνια, κτισμένο το 1884.

Αλλά δεν μένουμε μόνο στον τουρισμό. Η αναπτυξιακή μας προοπτική περιλαμβάνει το «σχέδιο Ασκληπιός» και τα ιαματικά λουτρά. Τα Τρίκαλα είναι η πατρίδα του Ασκληπιού, του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας. Έτσι, προωθούμε με οργανωμένο σχέδιο την αξιοποίηση του θεραπευτικού πλούτου των βοτάνων από την αρχαία εποχή, τον περιπατητικό τουρισμό στα ριζά του Κόζιακα, εκεί που ο μύθος ήθελε τον Ασκληπιό να μαζεύει τα βότανά του και τον βοτανικό κήπο του Ασκληπιού. Όλα αυτά τα συνδυάζουμε και με την αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας κίνητρα σε ομάδες παραγωγών να προχωρήσουν σε πρότυπες καλλιέργειες. Παράλληλα, προωθούμε την αναγνώριση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Ριζώματος, πηγές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υδρόθειου στην Ελλάδα.

Φ. Αλεξάκος. Ο Δήμος Καρδίτσας είναι κατά βάση μια αγροτική περιοχή. Η τοπική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον πρωτογενή τομέα. Κατά συνέπεια ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για το Δήμο μας, οφείλει να δώσει έμφαση σε έργα, παρεμβάσεις και δράσεις που θα στηρίζουν και θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα, αλλά και την μεταποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Βασική προϋπόθεση πάντως για την επιτυχία ενός αναπτυξιακού σχεδίου είναι η εξασφάλιση και των αναγκαίων πόρων και αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το Δήμο μας, αλλά κυρίως από την Πολιτεία και όσους εμπλέκονται με τον κεντρικό σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας.

Και βέβαια δεν μπορείς να σχεδιάσεις την ανάπτυξη της περιοχής σου, αν πρωτίστως δεν έχεις εξασφαλίσει τις προυποθέσεις βιωσιμότητας του ίδιου του Δήμου σου. Μόνο ένας ισχυρός Δήμος, ένας Δήμος που στηρίζεται σε υγιή θεμέλια μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Γι'' αυτό δώσαμε εξ''αρχής και δίνουμε συνεχώς έμφαση στην οικονομική εξυγίανση του Δήμου, ο οποίος όταν αναλάβαμε συγκαταλεγόταν στους πιο υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας. Έχουμε πετύχει αρκετά σ'' αυτόν τον τομέα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.            

Έχουμε επίσης ως Δημοτική Αρχή αναλάβει πρωτοβουλίες διεκδικώντας πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση έργων υποδομής από την Τ.Α. και ιδιαίτερα από τους Δήμους που όπως εμείς αναγκάζονται να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων τους για την εξόφληση των οφειλών τους.

Σχέδιο και συγκεκριμένες στοχεύσεις ανα τομέα έχουμε, αλλά η επιτυχία του εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό από τις χρηματοδοτήσεις που θα έχουμε στη διάθεσή μας.

Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιφέρειας της Θεσσαλίας, τώρα αλλά και ποια προβλήματα μπορεί να ανακύψουν στο μέλλον;

Α.Καλογιάννης. Άποψη μου είναι ότι η Θεσσαλία, η εξέλιξη της οποίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την αγροτική παραγωγή, πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα των υδατικών πόρων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με έργα και παρεμβάσεις, που αφορούν την εκταμίευση του νερού, αλλά και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών αλλά και την επικράτηση λογικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ερημοποίηση την μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας.

Τα βήματα  που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος φαίνεται ότι δεν είναι ικανές να αναστρέψουν την κατάσταση, αφού δίνουν μόνο  πρόσκαιρες λύσεις.

Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Απαιτείται η εκπόνηση εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση του προβλήματος, πάντα όμως σε συνεννόηση με την Β/θμια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δ. Παπαστεργίου. Δεν νομίζω ότι η Θεσσαλία διαφέρει πολύ από τις άλλες περιφέρειες, παρότι τα νούμερα μπορεί αν έχουν άλλη άποψη, πιθανώς λόγω ύπαρξης τουριστικού προϊόντος ή βιομηχανικών ζωνών σε άλλες περιοχές. Η παθογένεια είναι η ίδια σε όλη τη χώρα. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε το δημόσιο, δεν θέλουμε να επιμορφώσουμε και να αξιολογήσουμε τους υπαλλήλους μας, δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε νέους ανθρώπους να βγάλουν μπροστά τις ιδέες τους. Ε, ας αφήσουμε και κανέναν δρόμο χωρίς άσφαλτο, δεν θα γίνει κάτι και ας ρίξουμε χρήματα στην έρευνα και την καινοτομία. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και εμείς συνεχίζουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Το λέω συνεχώς ότι προτιμώ να έχω κακούς δρόμους και πεζοδρόμια, στα οποία όμως θα περπατάνε εργαζόμενοι πολίτες, παρά καινούργια πλακόστρωτα στα οποία θα περπατάνε στρατιές ανέργων. Η Θεσσαλία δεν μπορεί να είναι «φάρος» σε μια κακή πολιτική συνήθεια που βιώνουμε. Μπορεί όμως να κάνει τη διαφορά. Και αυτό το πιστεύουμε όλοι μας, Δήμοι και Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Φ. Αλεξάκος. Η Θεσσαλία αντιμετωπίζει σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την λειψυδρία, λόγω της μη ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής και κυρίως των έργων μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου που θεωρείται πηγή ζωής για όλη τη  Θεσσαλία. Πρόκειται για ένα έργο με  έντονο περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής τα επόμενα χρόνια είναι κάτι παραπάνω από έντονος. Έχει όμως παράλληλα και αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς από την ολοκλήρωσή του εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ουσιαστικά δηλαδή η βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας. Γι'' αυτό το σύνολο σχεδόν των φορέων και των πολιτών της Θεσσαλίας προτάσσουμε την αναγκαιότητά του και διεκδικούμε από την Πολιτεία την ολοκλήρωσή του.

Σημειωτέον οτι το έργο  έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό και έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και στο σημείο που βρίσκεται η συνέχιση και ολοκλήρωσή του είναι μονόδρομος.  Τυχόν εγκατάλειψή του θα σημάνει τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Υπάρχουν δυνατότητες εξωστρέφειας της θεσσαλικής οικονομίας  και το άνοιγμα της σε ξένες αγορές; Πιστεύετε πως χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός από την Περιφέρεια ή από μία ομάδα ιδιωτών που θα οργανώσουν ρεαλιστικά, την  επιχειρηματικότητα των εξαγωγών;

Α.Καλογιάννης. Σαφέστατα υπάρχουν δυνατότητες εξωστρέφειας που σίγουρα σε ένα βαθμό έχουν αξιοποιηθεί. Υπάρχει εξαγωγικός τομέας που οφείλουμε να διευρύνουμε. Ο αγροτοδιατροφικός φαίνεται ότι είναι ο πιο σημαντικός τομέας με εξαγωγικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα. Χρειάζεται ωστόσο πολύ δουλειά και είναι προφανής η ανάγκη των συνεργασιών κα προφανείς συνέργειες, με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους θεσμικούς φορείς των ιδιωτών. Είναι πίστη μου πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας και των εξαγωγών.

Δ. Παπαστεργίου. Η «εξωστρέφεια» πιστεύω πως είναι η μαγική λέξη! Δεν έχει σημασία τί κάνεις, αν παρέχεις τις καλύτερες υπηρεσίες ή το καλύτερο προϊόν, αν αυτό δεν το βγάλεις προς τα έξω. Και η εξωστρέφεια δεν είναι επιλογή στιγμής, είναι στάση ζωής. Προφανώς σε αυτή τη στάση ζωής, σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να κινηθούμε οργανωμένα και συνεργατικά. Κανείς δεν είναι περιττός αλλά και κανείς δεν είναι ο απόλυτος γνώστης. Οι Δήμοι, όντας ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη και καλύτερος γνώστης των ζητημάτων του, πρέπει να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους, η Περιφέρεια να τα συνθέσει σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο και οι ιδιώτες πρέπει να αναζητήσουν τη βιωσιμότητα του πλάνου αυτού αλλά και τους διαύλους για την εξωστρέφεια.

Φ. Αλεξάκος. Οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια, αποτελούν σήμερα μονόδρομο για την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Είναι γεγονός οτι η γενικότερη εικόνα της περιφέρειάς μας δεν διεκδικεί δάφνες εξωστρέφειας, αφού εξαγωγική δραστηριότητα της Θεσσαλίας ανέρχεται σε ένα μικρό, μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των εξαγωγών της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις κυρίως στον τομέα της διατροφής , που μεμονωμένα έχουν επιτύχει “θαύματα” στην εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Είναι βέβαιο οτι υπάρχουν περαιτέρω μεγάλες δυνατότητες εξωστρέφειας τη θεσσαλικής οικονομίας και ανοίγματος σε ξένες αγορές.Αναμβισβήτητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και τον συντονισμό της προσπάθειας αυτής , χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν υπάρχει χώρος και ρόλος για πρωτοβουλίες ιδιωτών, ιδιαίτερα αν είναι οργανωμένες σε ομάδες. Οι συνέργειες έχουν πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.

 *Το γραφείο τύπου του Δημάρχου Βόλου δεν ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις  του Liberal


 

 

 Δείτε εδώ πληροφορίες για την εκδήλωση