Ανασκόπηση 2017: Όταν η φύση ξεσπά ο άνθρωπος είναι αβοήθητος

Ανασκόπηση 2017: Όταν η φύση ξεσπά ο άνθρωπος είναι αβοήθητος

Αν αποπειραθούμε να καταγράψουμε τις στιγμές που σημάδεψαν τον ασφαλιστικό κλάδο τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της θα δούμε ότι στην πλειονότητά τους ταυτίζονται με τα πολύ σοβαρά γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Και αυτό γιατί οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι καταστροφικές πλημμύρες σε ολόκληρη τη χώρα, αποτέλεσαν από τα πιο τραγικά γεγονότα του έτους.

Είναι οι στιγμές που ο ασφαλιστικός κλάδος αποδεικνύει τη σημασία του, αποζημιώνοντας τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η αντιμετώπιση της καταστροφής. Η αλήθεια βέβαια είναι πως όλοι ευχόμαστε να μην υπάρχουν τέτοιες στιγμές καθώς πολλές φορές συνοδεύονται από ανθρώπινες απώλειες.

Μετά την πολύ δύσκολη και θλιβερή εργασία της καταγραφής των ζημιών έρχεται η ώρα που όσοι έχασαν τις περιουσίες τους ή είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, σκέφτονται τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει για να προστατευθούν. Είναι οι περιπτώσεις για τις οποίες προειδοποιούν οι ασφαλιστές αλλά συνήθως ο κόσμος αντιδρά με τη... μόνιμη δικαιολογία του «σε μένα θα συμβεί;»

Αντί, ωστόσο, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη θλιβερή πραγματικότητα, μπορούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και τουλάχιστον να ενημερωθούμε για τις επιλογές που μας δίνουν τα ασφαλιστικά προγράμματα και το χαμηλό τους κόστος που συχνά αγνοούμε.

Πλημμύρες

Μπορεί η Δυτική Αττική να συγκέντρωσε το ενδιαφέρον λόγω της ανείπωτης τραγωδίας στη Μάνδρα με τους 23 νεκρούς και τις εκτεταμένες ζημιές σε περίπου 2.000 σπίτια και καταστήματα, όμως πλημμύρες είχαμε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ήπειρο, στην Κέρκυρα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Πρέβεζα, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στη Σύμη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους, ενώ πολλές περιοχές κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Πλημμύρες και κατολισθήσεις έχουν γίνει πλέον πολύ συχνά φαινόμενα.

Πυρκαγιές

Θλιβερός ήταν ο απολογισμός και του καλοκαιριού του 2017 καθώς κάηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα. Από τη βορειοανατολική Αττική και τη Ζάκυνθο, μέχρι τα Κύθηρα, την Ανατολική Μάνη, ακόμα και τις Σπέτσες, η πύρινη κόλαση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Μόνο στα Κύθηρα κάηκαν 23.400 στρέμματα, από τα οποία το 26% ήταν αγροτική γη και το 7% καλλιέργειες. Στον Κάλαμο, στον Βαρνάβα και στη Ζάκυνθο, δεκάδες σπίτια έγιναν στάχτη και παιδικές κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, εκδηλώθηκαν 9.656 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 216.960 στρέμματα. Η εικόνα είναι ότι φέτος η Πυροσβεστική αντιμετώπισε αυξημένο αριθμό πυρκαγιών κατά 17,3%, ενώ οι καμένες εκτάσεις παρουσιάζουν μείωση κατά 40,7% σε σχέση με το 2016.

Προστασία μέσω της ασφάλισης

Tι μπορούν να κάνουν όσοι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές; Η απάντηση όσο σκληρή και να είναι, αντανακλά την αμείλικτη πραγματικότητα: όσοι είναι ασφαλισμένοι θα βρουν μία διέξοδο για να συνεχίσουν τη ζωή τους και να ορθοποδήσουν ξανά. Όσοι δεν διαθέτουν ασφάλιση θα περιμένουν από το κράτος κάποια βοήθεια με ότι αυτό συνεπάγεται...

Η ασφάλιση σπιτιού έναντι πλημμύρας, πυρκαγιά ή σεισμού σας εξασφαλίζει γρήγορη αποζημίωση για να μπορέσετε να αποκαταστήσετε τις ζημιές στην οικοδομή και στο περιεχόμενο και να προχωρήσετε.

Το ίδιο ισχύει και για την επιχείρησή σας. Από την αποκατάσταση ζημιών σε κτίριο και εξοπλισμό μέχρι την κάλυψη των εξόδων μεταστέγασης, οι ασφαλισμένοι μπορούν να νιώθουν σίγουροι ότι η επιχείρησή τους θα συνεχίσει να λειτουργεί, ή ότι θα περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».