Όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί από τη στήλη, οι ασφαλισμένοι πρέπει, με την συμβολή του ασφαλιστή τους, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους όρους των συμβολαίων και κατ'' επέκταση στις εξαιρέσεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να έρθουν στη δύσκολη θέση, κατά την οποία θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν καλύπτονται. Και τότε θα είναι αργά...
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την περίπτωση κατά την οποία έχετε βγει για μία χαλαρή βραδιά και το ένα ποτό φέρνει το άλλο. Είναι γνωστό ότι οδήγηση και μέθη δεν πάνε μαζί ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να «συνδυάζονται» σε καμία περίπτωση. Άσχετα με το αν εσείς πιστεύετε ότι είστε σε θέση να οδηγήσετε – όπως εσφαλμένα πιστεύουν πολλοί – παρά την κατανάλωση αλκοόλ, τα αντανακλαστικά σας έχουν μειωθεί και σε συνδυασμό με την κούραση ή/και .. την κακή στιγμή, προκαλείτε τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές. Πόσο μάλλον αν από το ατύχημα προκληθούν και σωματικές βλάβες (σε ένα ή περισσότερα άτομα) όπου, θυμίζουμε, τα ελάχιστα από τον νόμο προβλεπόμενα όρια κάλυψης είναι 1.220.000 ευρώ κατ' άτομο!
Κι όμως, υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν – κακώς βέβαια – ότι από τη στιγμή που είναι ασφαλισμένοι για την αστική ευθύνη προς τρίτους, καλύπτονται στην περίπτωση του ατυχήματος που προαναφέρθηκε. Έρχεται, λοιπόν, η αστυνομία, η οποία πραγματοποιεί αλκοτέστ και εντοπίζει υψηλότερα από το όριο επίπεδα αλκοόλ στον οργανισμό σας.
Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό και συνηθισμένο παράδειγμα που ο οδηγός δεν καλύπτεται. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η εν λόγω εξαίρεση δεν απαλλάσσει την ασφαλιστική εταιρεία έναντι ζημιωθέντων τρίτων. Της δίνει όμως το δικαίωμα αναγωγής κατά των ασφαλισμένων προσώπων, αν σε εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας ή μετά από δικαστική απόφαση υποχρεωθεί να πληρώσει σε τρίτους αποζημίωση.
Η ασφαλιστική εταιρεία, δηλαδή, θα αποζημιώσει τρίτους για τις ζημιές, αλλά στη συνέχεια έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον ασφαλισμένο το ποσό της αποζημίωσης. Έτσι, το οικονομικό και ψυχολογικό «κόστος» για όσους αγνοούν ή παραβλέπουν τις εξαιρέσεις μπορεί να είναι τεράστιο.
Ίσως η πιο προφανής εξαίρεση στην, υποχρεωτική από το νόμο, ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, αφορά τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται από οδηγό ο οποίος βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.
Γίνεται, συνεπώς, αντιληπτό πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ενδεικτικά, ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις εξαιρέσεων, κατά τις οποίες οι ζημιές δεν καλύπτονται:
-Ζημιές που προξενήθηκαν από οδηγό ο οποίος στερείται της άδειας οδήγησης που προβλέπεται από τον νόμο για την κατηγορία του αυτοκινήτου που οδηγεί.
-Ζημιές που προξενήθηκαν από όχημα του οποίου γίνεται διαφορετική χρήση από αυτή που καθορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και στην άδεια κυκλοφορίας, εφόσον η χρήση αυτή τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του ατυχήματος.
-Ζημιές που προκλήθηκαν από πρόθεση του λήπτη της ασφάλισης/ασφαλισμένου.
-Ζημιές που προκάλεσε όχημα το οποίο συμμετείχε σε αγωνίσματα που επάγονται ειδικούς κινδύνους (π.χ. Διαγωνισμοί ταχύτητας και δεξιοτεχνίας) ή σε «κόντρες».
Εξαιρέσεις υπάρχουν και σε ότι αφορά τον ορισμό των «τρίτων»:
Τρίτοι, για παράδειγμα, δεν θεωρούνται τα μέλη της οικογένειας. Κατά συνέπεια, εξαιρείται η ευθύνη μελών της οικογένειας, ωστόσο υπάρχει πρόγραμμα που παρέχει κάλυψη εφόσον και τα δύο οχήματα είναι ασφαλισμένα στην ίδια εταιρεία. Τρίτος δεν θεωρείται ο οδηγός του αυτοκινήτου που προξένησε τη ζημιά, ο λήπτης της ασφάλισης και κάθε πρόσωπο του οποίου η ευθύνη καλύπτεται με τη σύμβαση ασφάλισης. Επίσης, οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικού προσώπου που είναι ασφαλισμένο ή εταιρείας που δεν έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»