Σε μία εποχή που η προσέλκυση επενδυτών αποτελεί – ή θα έπρεπε να αποτελεί - τη βασική προτεραιότητα για να ανακάμψει η χώρα και να επιταχύνει την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, υπάρχει ένας σημαντικός εγχώριος επενδυτής που μένει... ανεκμετάλλευτος. Ο ασφαλιστικός κλάδος επενδύει ήδη σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ομαλή και ταχεία έξοδο από την κρίση, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης.
Ένας υγιής, αξιόπιστος και εύρωστος επενδυτής που υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με το κράτος ώστε να μπουν οι βάσεις στις συντάξεις, στην υγεία και στην προστασία των πολιτών. Βάσεις στις οποίες θα στηριχθεί η ανάπτυξη των επόμενων δεκαετιών, στο πλαίσιο μιας μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής.
Σήμερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν πάνω από 13 δισ. ευρώ σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές που σημαίνει ότι η ανάπτυξη του κλάδου μόνο καλό θα κάνει στην οικονομία καθώς θα αυξηθούν σημαντικά τα κεφάλαια προς επένδυση. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι τεράστιες αφού σύμφωνα με την Insurance Europe η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 2% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 7,41%.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2018 στα 13,55 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά την ασφαλιστική αγορά τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στη χώρα.
Ταυτόχρονα, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί σημαντικό εργοδότη με πάνω από 30.000 εργασίας. Πληρώνει σχεδόν 3 δισ. ευρώ ετησίως σε αποζημιώσεις και καταβάλλει στο κράτος περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η υγεία και η αξιοπιστία του κλάδου αποδεικνύεται, παράλληλα, από το γεγονός ότι ο συνολικός τζίρος των ασφαλιστικών εταιρειών διαμορφώνεται περί τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο, όταν τα κεφάλαιά τους ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ, σε μία σχέση ένα προς ένα.
Πιο αναλυτικά:
-η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 10,37 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2018 έναντι 10,2 δισ. ευρώ του προηγουμένου τριμήνου, με το ποσοστό τους επί του συνολικού ενεργητικού να ανέρχεται σε 60,9%, έναντι 59,8% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά καθαρές αγορές τίτλων κυρίως εξωτερικού.
-η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκε σε 2,55 δισ. ευρώ έναντι 2,88 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 15,0% έναντι 16,9% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές πωλήσεις μεριδίων εξωτερικού, αλλά και σε τεχνικούς λόγους.
-η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές διαμορφώθηκε σε 632 εκατ. ευρώ έναντι 524 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού ανήλθε στο 3,7%, έναντι 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων δεν οφείλεται σε καθαρές αγορές μετοχών, αλλά σε τεχνικούς λόγους.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο κλάδος είναι ισχυρός και έτοιμος να στηρίξει την ανάπτυξη, αρκεί να βελτιωθούν οι συνθήκες και να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε τα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών να τοποθετούνται στην καρδιά της οικονομίας. Και αυτό γιατί σχεδόν οι μισές από τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών σήμερα αφορούν τοποθετήσεις σε εγχώριους τίτλους, που σημαίνει πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των κεφαλαίων που επενδύονται στη χώρα μας. Άλλωστε, διεθνώς, ο ασφαλιστικός κλάδος πρωταγωνιστεί στις αγορές ως θεσμικός επενδυτής μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Δυστυχώς, όμως, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών εταιρειών ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 60%, στην Ελλάδα μετά βίας φτάνει το 5%.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»