Tης Μαριάννας Σκυλακάκη
Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε κάτι που περιμέναμε καιρό: θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τη γνωστή μας ποσοτική χαλάρωση, μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνολικά, περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ μπήκαν στις οικονομίες της ευρωζώνης μέσα από το πρόγραμμα αυτό! Εμείς φυσικά μείναμε απέξω από το συγκεκριμένο πάρτι, καθώς τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Στην ουσία, η απόφαση της ΕΚΤ παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. Αφαιρεί τις βοηθητικές ρόδες με τις οποίες η Ευρώπη έκανε ποδήλατο τόσο καιρό, με τη βοήθεια των οποίων σταθεροποιήθηκε η πορεία της οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης τα τελευταία 4 χρόνια, και μας εύχεται καλή τύχη. Στην ανακοίνωση του τερματισμού του προγράμματος, βέβαια, δεν έλειψαν και οι προειδοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες που επισκιάζουν τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. "Τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής [...] Οι αβεβαιότητες που αφορούν γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού, οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένουν εμφανείς", είπε χαρακτηριστικά. Ίσως γι' αυτό διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΚΤ θα επανεπενδύει επ'' αόριστον τα έσοδα από τα ομόλογα, συνεχίζοντας να τονώνει την οικονομία, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι του 2019.
Τι σημαίνει η απόφαση αυτή για τη χώρα μας; Ότι όταν με το καλό αποφασίσουμε -ή μπορέσουμε- να βγούμε ξανά στις αγορές, θα πληρώσουμε πιο ακριβά τα χρήματα που θα δανειστούμε. Προφανώς, το υψηλότερο κόστος δανεισμού είναι πιο προβληματικό για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, παρά για τις χώρες του Βορρά...
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.