Της Μαριάννας Σκυλακάκη
Το μακρινό 2015, το φαινόμενο Black Friday έκανε για πρώτη φορά, δειλά-δειλά, την εμφάνισή του στη χώρα μας με μετρημένους συμμετέχοντες. Φέτος, εντυπωσιάζει τόσο ο αριθμός των καταστημάτων που έχουν μπει στο χορό των προσφορών, όσο και το πόσο ευρέως γνωστή έχει γίνει η πρακτική.
Οι εκπτώσεις είναι σίγουρα καλές για τον καταναλωτή. Όσο δε πιο προγραμματισμένος, ενημερωμένος και εγκρατής είναι, τόσο πιθανότερο είναι να βγει κερδισμένος. Ισχύει όμως το ίδιο για τις επιχειρήσεις; Αδιαμφισβήτητα στους κερδισμένους κατατάσσονται οι διαφημιστικές και οι εταιρείες marketing, όμως η απάντηση για τους λιανεμπόρους είναι λιγότερο προφανής στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με περσινή δειγματοληπτική έρευνα της ΕΣΕΕ, η πρακτική είχε θετικό αντίκτυπο στον όγκο πωλήσεων της ημέρας στην πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων, αφού η εισροή περισσότερων πελατών αντιστάθμισε το ποσοστό εκπτώσεων. Οι μεγάλοι είναι σαφώς σε θέση να εκμεταλλευτούν την αυξημένη κίνηση της ημέρας καλύτερα, ωστόσο, όλοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, σε μια οικονομία όπου το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών παραμένει περιορισμένο, οι αγορές της Μαύρης Παρασκευής να κόψουν περιορίσουν τον τζίρο των εορτών.
Όσο για τον ετήσιο τζίρο στο λιανεμπόριο, που επί χρόνια ακολουθούσε πτωτική τάση, ενισχύθηκε για πρώτη φορά το 2017, μόνο όμως κατά ένα οριακό 1,7%.
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com