Απόψε το γυναικείο ποδόσφαιρο θ' αποκτήσει νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μάλιστα, θα είναι μια που δεν έχει ξανασηκώσει το Champions League ποτέ στην ιστορία της. Θα είναι η Τσέλσι ή η Μπαρτσελόνα, αυτή που θα τα καταφέρει στο «Gamla Ullevi» του Γκέτεμποργκ στην Σουηδία. Οι δύο ομάδες έκαναν πολύ δρόμο για να φτάσουν ως εδώ (22:00, COSMOTE TV SPORT 7).
Οι «μπλε», που από το 2004 αποτελούν κομμάτι της Τσέλσι, νιώθουν πως χωρίς τον Μπρους Μπακ, πρόεδρο του κλαμπ, δεν θα ανέβαιναν στο επίπεδο όπου βρίσκονται τώρα. Σε άλλους συλλόγους η ιεραρχία δεν ακούει ή οι διαδικασίες παίρνουν πολύ καιρό. «Στην Τσέλσι δεν χρειάζεται να μιλήσεις σε τέσσερις ή πέντε διαφορετικούς ανθρώπους για να φτάσεις στην κορυφή. Ο Μπρους έχει παίξει σημαντικό ρόλο και πρέπει να του αναγνωριστεί όλη η καλή δουλειά που έχει κάνει για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία», λέει η κόουτς Εμα Χέις. Εχει δημιουργήσει μια εξαιρετική ομάδα που βασίζεται στο επιθετικό «δίδυμο» Φραν Κέρμπι και Σαμ Κερ (38 γκολ και 17 ασίστ μεταξύ τους στο αγγλικό πρωτάθλημα), ενώ διαθέτει και εξαιρετική άμυνα με τις Μίλι Μπράιτ και Μάγκντα Ερικσον. Ηδη έχει πάρει τρεις τίτλους αυτή την σεζόν και πάει για τον 4ο. Αν τα καταφέρει, το να θεωρηθεί το καλύτερο σύνολο σε όλα τα ομαδικά σπορ στην Ευρώπη δεν θα είναι εκτός πραγματικότητας.
Αλλοι σύλλογοι αποφάσισαν πως εξαιτίας και της πανδημίας έπρεπε να «κόψουν» από το γυναικείο ποδόσφαιρο. Η Τσέλσι την περασμένη σεζόν είχε απώλειες 2,1 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν έκανε πίσω. Το καλοκαίρι του 2020, μάλιστα, απέκτησε την επιθετικό από τη Δανία, Περνίλ Χάρντερ, την καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, δίνοντας 350 χιλιάδες – το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να επενδυθεί για τη μεταγραφή μιας αθλήτριας. Αλλωστε, η ανάπτυξη του αθλήματος αξίζει την στήριξη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από την σεζόν 2016-17 ως την σεζόν 2019-20 οι «μπλε» πέρασαν από μπάτζετ τριών εκατομμυρίων σε μπάτζετ 6,6 εκατομμυρίων – σχεδόν όσα κι ο Παναθηναϊκός! Στο ίδιο διάστημα τα έσοδά της πήγαν από τα 2,47 εκατομμύρια στα 4,5 εκατομμύρια. Από το 2016 ως το 2020, δε, η Τσέλσι αύξησε κατά 50% τις προσλήψεις εργαζομένων που ασχολούνται αποκλειστικά με την πρώτη γυναικεία ομάδα. Αν η Τσέλσι πάρει το Champions League απόψε και το ίδιο κάνει και η ανδρική ομάδα στις 29 Μαΐου κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι θα είναι ο πρώτος σύλλογος που θα γιορτάσει το ευρωπαϊκό νταμπλ!
Η Μπαρτσελόνα έχει μεγαλύτερη ιστορία πίσω της. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 1988 και λειτουργούσε ως «δορυφόρος» χωρίς ανήκει στους «μπλαουγκράνα». Επισήμως στο οργανόγραμμα της Μπάρτσα μπήκε στις 26 Ιουνίου του 2002, ένα μήνα μετά τον πρώτο τελικό του Champions League γυναικών στην ιστορία της UEFA. Τότε προπονούνταν σε μια... αλάνα δίπλα από το «Καμπ Νόου», το οποίο στις μέρες των εντός έδρας αγώνων της πρώτης ανδρικής ομάδας χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ. Ηταν σύνηθες να υπάρχει λάσπη, λακκούβες με νερό και γενικά οι συνθήκες να είναι κακές.
Μέχρι το 2016 που η ομάδα έγινε επαγγελματική, πολλές από τις παίκτριές της αναγκάζονταν να κάνουν και άλλες δουλειές για να επιβιώσουν. Στο παρελθόν η αμοιβή ήταν συμβολική και για να αυξήσουν το εισόδημά τους έπρεπε να εργάζονται και στην FCB Escola, το στάδιο της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα πριν τη Λα Μασία. Η επίσημη ενσωμάτωση στο κλαμπ ήταν μια δικαίωση για τις αθλήτριες καθώς και για τα μέλη – ιδιοκτήτριες της Μπαρτσελόνα που είναι πλέον το 25% του συνόλου. «Είμαστε ένας σύλλογος όπου οι γυναίκες έχουν μεγάλη βαρύτητα στην ιστορία του και έπρεπε να το αναγνωρίσουμε», λέει τώρα ο Τζουάν Γκασπάρ, πρόεδρος το 2002.
Ο πρώτος μισθός των αθλητριών ως τμήμα των «μπλαουγκράνα» ήταν 700 ευρώ. Τώρα, το υψηλότερο συμβόλαιο φτάνει στις 250 χιλιάδες. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια. Πριν την πανδημία του κορονοϊού η ομάδα απέφερε κέρδη, αφού τα χρήματα του μπάτζετ τα καλύπτει ο βασικός χορηγός, η εταιρία Stanley. Πλέον, το πάρκινγκ είναι μακρινό παρελθόν. Η γυναικεία ομάδα έχει την ίδια ιατρική υποστήριξη με την ανδρική, χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, προπονούνται στις εγκαταστάσεις του κλαμπ και αγωνίζονται στο «Εστάδι Γιόχαν Κρόιφ», έξι χιλιάδων θέσεων, το ίδιο γήπεδο που χρησιμοποιεί η Μπαρτσελόνα Β.
Η γυναικεία ομάδα της Μπαρτσελόνα είναι εντυπωσιακή και ακολουθεί την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του κλαμπ (έλεγχος παιχνιδιού, κυκλοφορία μπάλας, 4-3-3 κλπ.). Σε 26 αγωνιστικές στο ισπανικό πρωτάθλημα πανηγύρισε 26 νίκες με 128-5 γκολ υπέρ – κατά! Η επιθετικός Λίκε Μάρτενς είναι η σταρ, αλλά πλαισιώνεται εξαιρετικά από την Τζένιφερ Ερμόσο (φορ), τις Αϊτάνα Μπονματί, Πάτρι Γκιχάρο και Αλεξία Πουτέλιας, που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή, και την κίπερ Σάντρα Πάνιος. Κάποιοι μέσα στο κλαμπ, δε, θα ήθελαν να δουν τον κόουτς Λιουΐς Κορτές να κάνει το άλμα στην ανδρική ομάδα. Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της σε τελικό. Επαιξε και το 2019 όπου έχασε με 4-1 από την Λιόν, την ομάδα – ορόσημο του αθλήματος στην Ευρώπη.
Για τα μεγάλα κλαμπ το να έχουν γυναικείες ομάδες και μάλιστα καλές ενισχύει το προφίλ τους. Η Ρεάλ Μαδρίτης μετά από χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει τμήμα και τώρα ετοιμάζεται να υπογράψει μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες με σπόνσορα. Στην Αγγλία, η λίγκα πρόσφατα υπέγραψε ένα μεγάλο συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ η UEFA από την επόμενη σεζόν αλλάζει το φορμάτ με περισσότερα ματς και μεγαλύτερη προβολή. Θα μοιράσει 24 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες που θα λάβουν μέρος. Τα δικαιώματα για τη μετάδοση του αποψινού τελικού σε 150 χώρες απέκτησε για ένα μεγάλο ποσό η πλατφόρμα DAZN.