Στις 24 Σεπτεμβρίου στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας έγινε το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Στην «Πούσκας Αρένα», η Μπάγερν Μονάχου νίκησε με 2-1 την Σεβίλλη και πήρε το τρόπαιο. Στις εξέδρες βρίσκονταν παραπάνω από 15.000 θεατές. Παρόλο που το δεύτερο κύμα του κορονοϊού χτυπούσε την χώρα με χιλιάδες αριθμούς κρουσμάτων, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν δεν άλλαξε στρατηγική. Το ποδόσφαιρο παίζει σημαντικό ρόλο για τον Ούγγρο πολιτικό.
Ηταν καίριο για εκείνον να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο πως στην Ουγγαρία η μπάλα κυλάει με ασφάλεια. Η τρέλα του Ορμπαν με το ποδόσφαιρο έχει οδηγήσει στην κατασκευή πολλών γηπέδων στην χώρα του – και όχι μόνο. Στη Βουδαπέστη και στο Ντέμπρετσεν, στο Σέγκεντ και την Κισβάρντα, στο Μίσκολτς και στο Μεζόκοβεσντ. Τί κι αν στο ουγγρικό πρωτάθλημα πριν την πανδημία ο μέσος όρος προσέλευσης φιλάθλων στα γήπεδα δεν ξεπερνούσε τις 3.000 ανά ματς.
Πέρα από τα ουγγρικά σύνορα συμβαίνει το ίδιο. Η «MOL Arena» δεσπόζει στο κέντρο της Ντουνάισκα Στρέντα, πόλης της Σλοβακίας. Είναι το «σπίτι» της DAC που αυτή την στιγμή μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα της χώρας. Είναι δεύτερη στην βαθμολογία πίσω από την Σλόβαν Μπρατισλάβας. Στην πόλη υπάρχει ισχυρή ουγγρική κοινότητα, το 80% υπολογίζεται πως έχει ουγγρική καταγωγή. Το κλαμπ ιδρύθηκε το 1904 όταν η περιοχή που ανήκει στο νότο της Σλοβακίας ήταν ακόμη μέρος της Ουγγαρίας. Περιοχές της Τρανσιλβάνια στη Ρουμανία, μέρη της βόρειας Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας έχουν ουγγρικές κοινότητες. Αυτά τα εδάφη παραχωρήθηκαν στις συνθήκες που ακολουθήσαν το Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τώρα, έναν αιώνα μετά χτίζονται γήπεδα εκεί. Στο Σέπσισεντγκιοργκι της Ρουμανίας, στην Μπάτσκα Τόπολα της Σερβίας και στο Οσιγεκ της Κροατίας είναι μερικά από τα μέρη όπου εκτείνεται η ποδοσφαιρική επιρροή του Ορμπαν. Ηδη μετράει συνολικά 30 γήπεδα στην Ουγγαρία και στις άλλες χώρες. Είναι πολιτική κίνηση, λένε στην Ουγγαρία και στις άλλες χώρες. Μάλιστα, ένας ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο έχει χτιστεί το κόμμα του Fidesz. Από το 2010 αυτές οι ουγγρικές μειονότητες απέκτησαν διπλή υπηκοότητα. Τα γήπεδα μετατρέπονται σε ψήφους στις εκλογές. Στην Βουδαπέστη, για παράδειγμα, το 2019 δεν ψήφισαν τον εκλεκτό υποψήφιο του Fidesz για δήμαρχο της πόλης. Το 2018, το 96 της διασποράς ήθελε μια κυβέρνηση Ορμπαν για την Ουγγαρία.
Η MOL είναι η μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στην Ουγγαρία και ο ιδιοκτήτης της DAC είναι ο Οσκαρ Βιλάγκι, δικηγόρος προτού μπει στην πολιτική. Δούλεψε για λογαριασμό της MOL όταν αυτή αγόρασε την Slovnaft, την σλοβάκικη εταιρία ενέργειας. Είναι πρόεδρος και CEO της εν λόγω εταιρίας πάνω από μια 10ετία. Από το 2011 είναι στο Δ.Σ. της MOL και την ίδια χρονιά η ουγγρική κυβέρνηση απέκτησε το 21% της MOL. Τότε, περίπου, άρχισαν οι κατασκευές των γηπέδων. Πλέον το ποσοστό έχει φτάσει στο 25%.
Το 2014 ο Βιλάγκι απέκτησε την DAC και έβαλε μπροστά το πλάνο του. Στάδιο τεσσάρων αστέρων, σύμφωνα με την βαθμολογία της UEFA, και μια ακαδημία με δέκα γήπεδα. Η «MOL Arena» κόστισε 22 εκατομμύρια ευρώ – τα δύο έδωσε η ουγγρική εταιρία, 4,4 εκατομμύρια το σλοβάκικο κράτος και τον δήμο της Ντουνάισκα Στρέντα που έχει το 25,6% του γηπέδου. Η MOL έχει το 22,5%. Η ακαδημία έφτασε στα 14 εκατομμύρια. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σλοβακίας λέγεται πως έβαλε κοντά στα 3 εκατομμύρια και η κυβέρνηση του Ορμπαν εικάζεται πως έβαλε 7,4! Στόχος η... παραγωγή και πώληση παικτών.
Σύντομα άρχισε να αποδίδει. Η DAC πούλησε τον Ιβοαριανό στράικερ Ισούφ Μπαγιό στην σκωτσέζικη Σέλτικ το 2019 για 2,25 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ορμπαν ήταν εκεί για τις φωτογραφίες στα εγκαίνια της ακαδημίας τον Νοέμβριο του 2018. Ελειπε, πάντως, από τα εγκαίνια του γηπέδου όπου όπως θέλει το ουγγρικό έθιμο έσφαξαν ένα γουρούνι. Παρούσα ήταν η κορυφαία κολυμβήτρια Κατίνκα Χόσου. Γεμάτες οι 12.700 θέσεις. Χωράει σχεδόν η μισή Ντουνάισκα Στρέντα!
Από τη DAC έχει περάσει ο Μάρκο Ρόσι, ο Ιταλός είναι ο νυν τεχνικός της εθνικής Ουγγαρίας. Στον πάγκο της τώρα κάθεται ο Μπερντ Στορκ, ο Γερμανός κόουτς που καθοδήγησε την Ουγγαρία στο EURO του 2016! Στην ομάδα παίζουν και δύο Ούγγροι διεθνείς. Ο ένας, ο Σολτ Κάλμαρ είναι και ο αρχηγός της.
Παρόμοιες ακαδημίες δημιουργήθηκαν και αλλού. Μια είναι η Πούσκας Ακαντέμια στην Ουγγαρία. Ο πιο ταλαντούχος παίκτης που έβγαλε, ο μέσος Λάσλο Κλάινχαϊσλερ, τώρα παίζει για την Οσιγεκ στην Κροατία. Σύντομα ο Κλάινχαϊσλερ και η Οσιγεκ θα παίζουν σε νέο γήπεδο στις όχθες του ποταμού Ντράβα, στα σύνορα Ουγγαρίας – Κροατίας. Το κροατικό κλαμπ ανήκει στον Λόριντς Μέσαρος, δήμαρχος του Φέλτσουτ για επτά χρόνια – μιας άλλης περιοχής με νέο γήπεδο – και ο πλουσιότερος Ούγγρος.