Ο αποκλεισμός της Ρεάλ Μαδρίτης από τον τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας, το πρωτάθλημα που φαίνεται να... γλιστράει και να πηγαίνει στην Ατλέτικο και τα προβλήματα στο Champions League αυτήν αλλά και τις προηγούμενες σεζόν, οδηγούν στο συμπέρασμα πως χρειάζεται να «ανακατασκευάσει» την ομάδα της όπως κάνει και με το γήπεδο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Οι κατά καιρούς διαρροές για μεταγραφικούς στόχους το επιβεβαιώνουν.
Tο εγχείρημα δεν είναι εύκολο και κυρίως δεν είναι φτηνό, ακόμη και στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού όπου όλοι οι σύλλογοι βρίσκονται σε κρίση και αναζητούν χρήματα, η αξία των 500 ακριβότερων παικτών έχει πέσει κατά 10%, σύμφωνα μετην KPMG, και η Ρεάλ Μαδρίτης περηφανεύεται πως έχει στον «κουμπαρά» της περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ. Για να «χτίσει» μια ομάδα που θα είναι το φαβορί για όλους τους τίτλους θα χρειαστεί μεταξύ μεταγραφών και συμβολαίων περισσότερα από 500 εκατομμύρια – εκτός κι αν συμβεί κάτι που δεν ακολουθεί την λογική της αγοράς. Γι' αυτό και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League.
Παράλληλα, με την πτώση της αξίας των ποδοσφαιριστών έχουν συρρικνωθεί και τα έσοδα των κλαμπ. Ο πρόεδρος της «βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ, ανακοίνωσε κέρδη 300.000 ευρώ, μα η απώλεια του τζίρου έφτασε τα 106 εκατομμύρια. Για την σεζόν 2020-21 έπρεπε να μειώσει δραστικά το μπάτζετ στα 617 εκατομμύρια. Υπολογίζουν πως ο αντίκτυπος της πανδημίας γι' αυτή την περίοδο θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια.
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έκανε ούτε μια μεταγραφή. Αντιθέτως, παραχώρησε παίκτες για 98,5 εκατομμύρια ευρώ και για να «ανασάνει» περαιτέρω «χάρισε» τον Χάμες Ροντρίγκες στην Εβερτον και ανέλαβε να πληρώνει τον μισό μισθό του Γκάρεθ Μπέιλ που πήγε δανεικός στην Τότεναμ χωρίς ενοίκιο. Οι αποχωρήσεις τους αφαίρεσαν περίπου 40 εκατομμύρια από τη μισθολογική μάζα. Στο μεταξύ, η ποδοσφαιρική ομάδα έχει δεχθεί μειώσεις 10% των συνολικών αποδοχών τους και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για νέες διαπραγματεύσεις.
Στο μυαλό των παραγόντων του κλαμπ κυριαρχούν τέσσερα ονόματα που θα «εκτόξευαν» την ομάδα: ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Ερλινγκ Χάαλαντ, ο Εντουάρντο Καμαβίνγκα και ο Ντάβιντ Αλαμπα. Ο 22χρονος Γάλλος επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν κοστολογείται, από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt, στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το QSI, το fund του Κατάρ που ελέγχει την Π.Σ.Ζ. θα τον έδινε μόνο για ποσό – ρεκόρ. Το συμβόλαιό του θα ήταν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια «μεικτά» ετησίως για έξι χρόνια. Μια πιθανή μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης θα ξεπερνούσε τα 300 εκατομμύρια. Με την ίδια λογική, για τον 20χρονο Νορβηγό στράικερ της Ντόρτμουντ χρειάζονται κοντά στα 170 εκατομμύρια – μίνιμουμ 100 εκατομμύρια η μεταγραφή και 12 εκατομμύρια για 6ετές συμβόλαιο. Για τον 18χρονο Γάλλο μέσο της Ρεν σχεδόν 100 (60 + 36) και για τον έμπειρο Αυστριακό αμυντικό της Μπάγερν Μονάχου, που μένει ελεύθερος, μεταξύ μπόνους υπογραφής και του συμβολαίου, περί τα 50 εκατομμύρια.
Μόνο οι τέσσερις αυτοί ποδοσφαιριστές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 650 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά και τα συμβόλαιά τους. Επιπλέον, καλείται να αποφασίσει για τις συνεργασίες με παίκτες – κλειδιά όπως ο Σέρχιο Ράμος και ο Λούκα Μόντριτς. Την ίδια στιγμή, η αγορά γνωρίζει πως οι «μπλάνκος» έχουν ανάγκη από χρήματα. Οποιον παίκτη θέλουν από εκείνους θα επιδιώξουν να τον πάρουν όσο πιο φθηνά μπορούν.
Σε μια εποχή, δε, που η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ήδη παρει δάνειο 575 εκατομμυρίων για το νέο γήπεδο. Θα το αποπληρώσει σε 30 χρόνια και με τους τόκους θα επιστρέψει 796,5. Ο δανεισμός δεν θα σταματήσει εκεί, λέει η ισπανική εφημερίδα ABC. Θα ζητήσει από τις τράπεζες νέα χρηματοδότηση ύψους 160 εκατομμυρίων. Το δεύτερο δάνειο, το χρειάζεται για να βελτιώσει περαιτέρω τις εγκαταστάσεις του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ώστε όταν επιστρέψουν οι θεατές να έχει την δυνατότητα ν' αυξήσει τα έσοδά της. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του κλαμπ αναφέρουν πως, χωρίς κορονοϊό θα φτάνουν στο ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο.
Με τους επιδημιολόγους στην Ισπανία να σημειώνουν πως «η μαζική επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα θα είναι και το τέλος του εφιάλτη», η Ρεάλ Μαδρίτης αναζητά άλλες πηγές εσόδων σε μια βιομηχανία που εξαντλεί τις πηγές της. Εδώ, εμφανίζεται η ευρωπαϊκή Super League – η νέα διοργάνωση που πολλές μεγάλες ομάδες θέλουν να αντικαταστήσει το Champions League – θα είναι ουσιαστικά μια «κλειστή λίγκα» στο στιλ της μπασκετικής Euroleague, με σταθερά συμβόλαια συμμετοχής ανεξαρτήτως των επιτευγμάτων των κλαμπ στα εθνικά πρωταθλήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ομάδες που προχωρούν το πρότζεκτ έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση πέντε δισεκατομμυρίων.