Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν ήξερε πού να κοιτάξει. Το βλέμμα του έμοιαζε χαμένο, αδύνατο να εξηγήσει τί συνέβη για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική. Η Λίβερπουλ κόντρα στην Λέστερ, όπως και με τη Μάντσεστερ Σίτι την προηγούμενη εβδομάδα, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της μέσα σ' ένα δεκάλεπτο και τα δύο ματς με 3-1 και 4-1, αντίστοιχα. Η υπεράσπιση του τίτλου της Premier League μοιάζει αδύνατη παρόλο που είμαστε ακόμη στον Φεβρουάριο και η σεζόν είναι αλλοπρόσαλλη.
Οπότε τί πήγε στραβά σε μια ομάδα που φάνταζε ικανή να κυριαρχήσει για πολλά χρόνια στο αγγλικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Μια που κατέκτησε το Champions League, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και την Premier League; Την καλύτερη εξήγηση έδωσε ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, προσπαθώντας να αναλύσει την αλλαγή στη δική του ομάδα, που πέρασε από την αστάθεια της περασμένης σεζόν στα καλά αποτελέσματα αυτής. «Αυτό που δούλεψε την περασμένη σεζόν, δεν σημαίνει πως θα δουλέψει και σ' αυτήν. Κι αυτό που δεν δούλεψε την περασμένη σεζόν, δεν σημαίνει πως δεν θα δουλέψει και σ' αυτήν. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες είναι ζωντανοί οργανισμοί, αλλάζουν μέρα με τη μέρα», είπε.
Πλέον, όμως, η ανάλυση του ποδοσφαίρου και οι εξηγήσεις για τα προβλήματα μιας ομάδας τείνουν να είναι περισσότερο αριθμητικές παρά αγωνιστικές. Για παράδειγμα, αυτή την σεζόν στο περιβάλλον της Λίβερπουλ δίνεται μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός πως δεν αποκτήθηκε ένας κεντρικός αμυντικός, λες κι ο Κλοπ θα μπορούσε να προβλέψει πως θα μείνουν εκτός για την σεζόν και οι τρεις σέντερ μπακ – ο Φίρχιλ φαν Ντάικ, ο Τζο Γκόμεζ κι ο Τζόελ Μάτιπ. Κι ο σύλλογος έδωσε χρήματα για να ενισχυθεί. Αν και δίστασε να κάνει μεγάλη επένδυση, μαζί με τις δύο μεταγραφές του Ιανουαρίου, τους αμυντικούς Καμπάκ και Ντέιβις, οι «κόκκινοι» έδωσαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του Τσιμίκα, του Ντιόγκο Ζότα και του Τιάγκο.
Η Λίβερπουλ έχει επηρεαστεί από τους πολλούς τραυματισμούς. Ο αντίκτυπος του φαν Ντάικ στο παιχνίδι της δεν περιορίζεται στο αμυντικό σκέλος. Ο Ολλανδός κάνει καλύτερους όσους αγωνίζονται γύρω του, απελευθερώνει παίκτες για να δώσουν μεγαλύτερη ενέργεια στο επιθετικό κομμάτι. Ο δεξιός μπακ Τρεντ Αλεξάντερ – Αρνολντ είναι άλλος παίκτης, χειρότερος, αφότου χτύπησε ο φαν Ντάικ. Οι απουσίες, δε, διέκοψαν οποιαδήποτε προσπάθεια εξέλιξης του μοντέλου παιχνιδιού.
Ηδη από την επανεκκίνηση της περασμένης σεζόν ήταν δεδομένο πως οι αντίπαλοι είχαν βρει τρόπους για ν' απενεργοποιήσουν την ομάδα του Κλοπ. Προσπάθησε να τους προκαλέσει νέα ερωτήματα με την απόκτηση του Τιάγκο και τη μετάλλαξη της ομάδας του σε μια που να μην βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις αντεπιθέσεις, μα να μπορεί να έχει έναν οργανωτή που να κινεί τα νήματα σε σετ παιχνίδι. Ο Ισπανός έχασε το πρώτο κομμάτι της σεζόν κι όταν επέστρεψε οι παίκτες που έπρεπε να είναι πλάι του στη μεσαία γραμμή, ο Χέντερσον κι ο Φαμπίνιο είχαν γίνει «υπηρεσιακοί» σέντερ μπακ. Με το «φορτωμένο» πρόγραμμα λόγω του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα στο προπονητικό κέντρο για τη μετάδοσή του, δεν μπορεί να γίνει δουλειά εις βάθος.
Επιπλέον, ο Κλοπ πολλάκις έχει πει πως η κατάσταση δεν ευνοεί και τη δημιουργία χημείας μεταξύ των παικτών του. Αυτό φάνηκε στα δύο τελευταία αποτελέσματα. Στην πρώτη αναποδιά, οι ποδοσφαιριστές του χάνουν τη συγκέντρωσή και την αυτοπεποίθησή τους, αυτομάτως αλλάζει η γλώσσα του σώματος και είναι σαν να περιμένουν τα χειρότερα, που τελικά έρχονται. «Δεν είμαστε εμείς εκεί έξω», ήταν το συμπέρασμα του αμυντικού Αντι Ρόμπερτσον. Μα αυτό δεν σημαίνει και το... τέλος της Λίβερπουλ, που κάλλιστα μπορεί να βρει και πάλι τον εαυτό της.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Παίρνοντας ως παράδειγμα τα πρώτα 75 λεπτά του αγώνα κόντρα στην Λέστερ και κρατώντας τα ως θησαυρό. Η Λίβερπουλ κυριάρχησε σ' αυτό το διάστημα, έπαιξε πολύ καλά, πέτυχε ένα γκολ και θα μπορούσε να βάλει τουλάχιστον ένα ακόμη. Στις ήττες είναι που οι ομάδες μαθαίνουν τα περισσότερα και δη στις επώδυνες κι αυτή από τις «αλεπούδες» πόνεσε περισσότερο από εκείνη με τη Μάντσεστερ Σίτι. Σε μια σεζόν όπου οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και τα πάντα φαίνεται πως κρέμονται από μια κλωστή, αν η Λίβερπουλ βρει τη χαμένη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της μπορεί να πετύχει, αν όχι στην Premier League ίσως στο Champions League. Πιο παράξενα πράγματα απ' αυτό έχουμε δει στον αθλητισμό.