Το ΝΒΑ έχει μία μοναδική ικανότητα να ενώνει το ρετρό με το μοντέρνο. Να φέρνει σε ισορροπία την κλασική μορφή συλλογής αντικειμένων με τις νέες τεχνολογίες. Η νέα τάση στις ΗΠΑ είναι το NBA Top Shot, που «γαργαλά» την περιέργεια και τη μανία των συλλεκτών αθλητικών αντικειμένων, αν και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για στιγμιότυπα αγώνων. Η νέα πλατφόρμα της αμερικανικής Λίγκας επιτρέπει στον χρήστη να αγοράζει, να ανταλλάσσει ή να πουλάει περιορισμένες εκδόσεις συγκεκριμένων highlights, τα οποία σιγά – σιγά γίνονται ανάρπαστα.
Οι νέες «βίντεο – κάρτες», οι οποίες φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τις κλασικές που σε πολλές περιπτώσεις αξίζουν εκατομμύρια, έχουν αποφέρει στο ΝΒΑ έσοδα περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2019. Από αυτό το ποσό, τα 6 αφορούν άμεση αγορά από την πλατφόρμα και τα 14 προέρχονται από μεταπωλήσεις. Τον περασμένο Ιανουάριο, ένα από 49 συγκεκριμένα στιγμιότυπα του κορυφαίου ρούκι της περσινής σεζόν, του Τζα Μοράντ, πωλήθηκε αντί 35.000 σε μεταπώληση, καθώς η αρχική απόκτησή του είχε κοστίσει 2.000.
🚨 TOP COLLECTOR ALERT 🚨
— NBA Top Shot (@nba_topshot) September 29, 2020
This is 1️⃣ of 4️⃣9️⃣ LeBron James Moments that can ever be minted in our Cosmic packs. Scooped up by user rapid_goji_berry2079 via the #NBATopShot marketplace 📈
Start collecting Moments like these before the beta opens! https://t.co/S4XvtARyar 🏀⛓ pic.twitter.com/Lqm8grEIF1
Μερικές ημέρες αργότερα, ένα μονταρισμένο βίντεο με κάρφωμα του ΛεΜπρον Τζέιμς με τη φανέλα των πρωταθλητών Λέικερς έγινε αντικείμενο συναλλαγής που έφτασε στο ποσό των 71.455 δολαρίων! Κάθε μεμονωμένη «κάρτα» βίντεο του NBA Top Shot αποκτά αξία, λόγω της γνησιότητας και της συλλεκτικής μορφής της, καθώς προστατεύεται από τη λεγόμενη τεχνολογία blockchain, η οποία χρησιμοποιείται στην προστασία των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις μορφές κρυπτογράφησης όπως τα Bitcoins, που είναι ευκολότερα ανταλλάξιμα, κάθε βίντεο – κάρτα του ΝΒΑ έχει ένα διακριτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να απευθύνεται σε ένα μόνο κάτοχο και δεν αντιγράφεται.
To ΝΒΑ Top Shot είναι μία κοινοπραξία του ΝΒΑ, της Ενωσης Παικτών και της εταιρίας Dapper Labs. Την ίδια στιγμή που highlights του ΛεΜπρον Τζέιμς πωλούνται αντί εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, ο σταρ των Λέικερς έλυσε εξωδικαστικά μία υπόθεση με τον φωτογράφο Στιβ Μίτσελ. Τον Δεκέμβριο του 2020, ο ΛεΜπρον είχε αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook μία εικόνα που καρφώνει, δίχως την άδεια του Μίτσελ, ο οποίος την είχε τραβήξει.
LeBron James is settling a lawsuit where he was sued for using a photographer’s content on social media without consent.
— Darren Heitner (@DarrenHeitner) February 4, 2021
Terms of the settlement are unknown.
Lesson: Don’t use others’ content without permission. Make sure rights are cleared.
Context: https://t.co/4SI2I7N835
Ο φωτογράφος ζήτησε τα χρήματα που ενδεχομένως κέρδισε ο Αμερικανός παίκτης από το ποστάρισμα ή 150.000 δολάρια για κάθε φορά που τη χρησιμοποίησε... Ο Τζέιμς απάντησε με δική του αγωγή, ζητώντας αποζημίωση και κάλυψη των δικαστικών εξόδων και αμοιβών των δικηγόρων, λέγοντας ότι παρανόμως ο Μίτσελ συμπεριέλαβε τη φωτογραφία στην ιστοσελίδα του. Στις αρχές Φεβρουαρίου η υπόθεση έληξε με συμβιβασμό, δίχως δημοσιοποίηση των οικονομικών όρων.