Για τον Ντάνιελ Εκ, προφανώς «όλα έχουν μία τιμή». Στην περίπτωση της αγαπημένης ομάδας, του, βεβαίως, μετρά κυρίως η προσωπική τιμή του. Ο Σουηδός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της μουσικής πλατφόρμας Sporify θέλησε να κάνει μία διαδικτυακή προσπάθεια αγοράς της Αρσεναλ, γράφοντας στο Twitter ότι «αν η οικογένεια Κρόνκε θέλει να πουλήσει, θα είναι χαρά μου να κάνω την προσφορά μου. Μεγάλωσα ως οπαδός του κλαμπ και το υποστηρίζω όσο θυμάμαι τον εαυτό μου».
Ο Εκ θέλησε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της (νέας) αντίδρασης του κόσμου των «κανονιέρηδων» κατά του Αμερικανού ιδιοκτήτη, Σταν Κρόνκε. Με τον αγγλικό Τύπο να δελεάζει ακόμη περισσότερο το κοινό με την αναφορά ονομάτων – θρύλων του συλλόγου, όπως οι Τιερί Ανρί, Ντένις Μπέργκαμπ και Πατρίκ Βιεϊρά, ως συνοδοιπόρους. Την Τετάρτη (28/4), όμως, ο Κρόνκε και ο γιος του, Τζος, ξεκαθάρισαν με δήλωσή τους ότι έξω από τα γραφεία των Λονδρέζων δεν υπάρχει καμία επιγραφή που να αναφέρει τη λέξη «Πωλείται»...
Οι τελευταίες μέρες στο γραφείο δεν είναι ευχάριστες για την οικογένεια Κρόνκε, η οποία δραστηριοποιείται έντονα στα σπορ. Οι Ντένβερ Νάγκετς του ΝΒΑ είναι μεν 4οι στη Δυτική Περιφέρεια, όμως οι άλλες ασχολίες είχαν «αναταραχές». Οι Κολοράντο Αβαλανς του χόκεϊ γνώρισαν μερικές απρόσμενες ήττες. Οι Κολοράντο Ράπιντς το ίδιο και οι φαν των Ραμς ακόμη δεν έχουν συγχωρέσει τους Κρόνκε για τη μετακόμιση από το Σεντ Λούις στο Λος Αντζελες, το 2016.
Η πιο δύσκολη κατάσταση, ωστόσο, ήταν η «διαδήλωση» οπαδών της Αρσεναλ έξω από το «Emirates» μετά την τελευταία ήττα από την Εβερτον. Οι φαν γκρίνιαζαν για το αποτέλεσμα, αντιτάχθηκαν ξανά στη European Super League και θύμισαν στους Αμερικανούς ιδιοκτήτες πως είναι ανεπιθύμητοι... Οι Κρόνκε, όμως, δεν είναι διατεθειμένοι να ακούσουν τη λαϊκή φωνή και να αποχωρήσουν από το Λονδίνο και για εγωιστικούς και για, κυρίως, οικονομικούς λόγους.
Φήμες αναφέρουν πως με ένα ποσό κοντά στα 2,5 δισ. θα έλεγαν «ναι» στην παραχώρηση των μετοχών τους. Η «βιτρίνα» της Premier League, ωστόσο, έστω εδώ και τέσσερα χρόνια δίχως τα έσοδα του Champions League, είναι δελεαστική και προσοδοφόρα. Επιπλέον, η πρόθεση αύξησης της φορολογίας από τον νέο πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν, από το 15% στο 43% για υψηλά εισοδήματα, θα κάνει σχεδόν αδύνατη την πώληση ομάδων από Αμερικανούς. Για τους μεγιστάνες παράγοντες, άλλωστε, οι επενδύσεις στα αμερικανικά σπορ αφορούν την ανατίμηση περιουσιακών στοιχείων και οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν ένα μικρό ποσό σε αμοιβές, για να καλύπτουν τα προσωπικά έξοδά τους.
Από το tweet του Ντάνιελ Εκ κι έπειτα, η μετοχή του Spotify ανέβηκε και τα κέρδη του 38χρονου Σουηδού αυξήθηκαν με τη σειρά τους κατά 165 εκατ. σε λίγες μέρες! Παρόλα αυτά, αν και το Spotify αξίζει περίπου 40 δισ., ο Εκ κατέχει το 9% των μετοχών και η περιουσία του ανέρχεται στα τέσσερα δισ. Ακόμη κι έτσι, η αντίστοιχη του Σταν Κρόνκε είναι τουλάχιστον τριπλάσια.
Ο Κρόνκε παντρεύτηκε το 1974 την Αν Ουόλτον και 21 χρόνια αργότερα κληρονόμησε το μερίδιο του πεθερού του στον κολοσσό λιανικής πώλησης Walmart. Μαζί με τη σύζυγό του, η περιουσία τους υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια. Ο αμερικανικός Τύπος τονίζει πως δεν θέλει να παραχωρήσει τις μετοχές σε καμία από τις ομάδες του, διότι αυτές θα είναι η δική του κληρονομιά στα δικά του παιδιά.
Ηδη ο γιος του, Τζος, είναι πρόεδρος στους Νάγκετς και στους Αβαλανς και μη διοικητικός διευθυντής της Αρσεναλ. Στα μάτια και του Σταν και του Τζος Κρόνκε, πάντως, δεν θα διαπιστώσει κάποιος απλό πείσμα. Δεν ζυγίζουν ποτέ έτσι τις καταστάσεις και δεν συμπεριφέρονται με το συναίσθημα. Ακόμη και για την ελαφρώς παρηκμασμένη αγωνιστικά Αρσεναλ, σε κάθε αναφορά τους, σε κάθε δήλωσή τους, στα μάτια τους θαρρεί κανείς πως υπάρχει μόνο η θέα δολαρίων.