Στα τουρνουά όπως το EURO υπάρχει ένας «άγραφος» νόμος: μην επιλέγεις αντιπάλους γιατί οι Θεοί του ποδοσφαίρου αργά ή γρήγορα θα σε τιμωρήσουν. Πώς, όμως, μια ομάδα σαν την Ιταλία, που έχει πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο, να μην μπει στον πειρασμό; Απόψε, θέλει ένα βαθμό κόντρα στην Ουαλία στο «Ολίμπικο» της Ρώμης για να «σφραγίσει» την πρωτιά στο α' γκρουπ, ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους «16». Αν, όντως, τερματίσει πρώτη θα έχει, θεωρητικά, πιο δύσκολο δρόμο απ' ότι αν τερματίσει δεύτερη.
Με μια ισοπαλία και την πρώτη θέση, η Ιταλία θα παίξει, εκτός απροόπτου, στις 26 Ιουνίου στο Λονδίνο με μια εκ των Ουκρανία – Αυστρία. Βατή αντίπαλος, όποια από τις δύο βρεθεί στο δρόμο της. Ξεπερνώντας, ωστόσο, τους «16», στα προημιτελικά θα περιμένει το Βέλγιο, εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά. Σε περίπτωση που ξεπεράσει την παρέα του Ρομέλου Λουκάκου, του Κέβιν Ντε Μπρόινε και του Εντέν Αζάρ, θα αντιμετωπίσει, λογικά, την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία. Αν, πάλι, τερματίσει στη δεύτερη θέση, τότε στους «16» θα παίξει με μια εκ των Ρωσία, Φινλανδία ή Δανία και στους «8», αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένεται, θα συναντήσει την Ολλανδία. Στα ημιτελικά οι πιο δύσκολες αντίπαλοι που μπορεί να βρει είναι η Αγγλία ή μια εκ των Γερμανίας – Πορτογαλίας. Οπότε σε γενικές γραμμές το ένα μονοπάτι είναι: Ουκρανία/Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία και το άλλο: Ρωσία/Φινλανδία/Δανία, Ολλανδία, Αγγλία/Γερμανία ή Πορτογαλία.
Οι παίκτες της Ιταλίας κι ο προπονητής Ρομπέρτο Μαντσίνι προσπαθούν να μείνουν μακριά από το ποιος είναι ο εύκολος δρόμος και ποιος όχι. «Είμαστε έτοιμοι ν' αντιμετωπίσουμε τις ομάδες του υψηλότερου επιπέδου. Μάλιστα, δεν βλέπουμε την ώρα να παίξουμε με τους καλύτερους για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να καταλάβουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε», υποστήριξε ο μέσος Φεντερίκο Κιέζα, ένας από τους παίκτες με την πιο ισχυρή προσωπικότητα στο εσωτερικό των «ατζούρι». «Κανένα... μπισκότο», λένε από το εσωτερικό της ομάδας. «Μπισκότο», είναι η έκφραση για να παρουσιάσουν την επίτευξη ενός βολικού αποτελέσματος και για τις δύο ομάδες. Μια νίκη της Ουαλίας για παράδειγμα είναι... «μπισκότο». Πρώτοι οι «δράκοι» και δεύτεροι οι Ιταλοί.
Πέραν, όμως, του φόβου να προκαλέσουν την τύχη τους και της φιλοδοξίας τους να νικήσουν τα μεγάλα φαβορί, στην Ιταλία υπολογίζουν και κάτι άλλο: δεν θέλουν να κάνουν ό,τι τους έκαναν. Το 2004, Δανία και Σουηδία έφεραν το βολικό για εκείνες 2-2 και οι Ιταλοί αποκλείστηκαν από το EURO που τελικά κατέκτησε η Ελλάδα. Από την πρώτη προπόνηση της «σκουάντρα ατζούρα», πάντως, ο Μαντσίνι επέμεινε προς τους παίκτες του: είναι επτά παιχνίδια, πρέπει να τα νικήσουμε όλα χωρίς να κάνουμε υπολογισμούς.