Ο Πελέ είχε γίνει μια μακρινή ανάμνηση. Η επιρροή του στο ποδόσφαιρο ολοένα και πιο φθίνουσα. Γιατί ο «βασιλιάς» δεν είναι σαν τον αείμνηστο Γιόχαν Κρόιφ, να έχει αλλάξει το άθλημα τρεις φορές: μια ως παίκτης, μια ως προπονητής και μια ως ιδεολόγος. Τα κατορθώματα του Πελέ δεν... ζουν μέσα από τους μαθητές του ή τους επίδοξους διαδόχους του, όπως συμβαίνει με τον Ολλανδό ή άλλους μεγάλους. Ούτε, τα γκολ του μπαίνουν πλάι πλάι σ' αυτά του Λιονέλ Μέσι, όπως γίνεται μ' εκείνα του Ντιέγκο Μαραντόνα. Το στιλ παιχνιδιού του για χρόνια κανείς δεν το σύγκρινε με κάποιου νυν πρωταγωνιστή.
Πολλά από τα γκολ του και τα κατορθώματά του ανήκουν σε μια αλλοτινή εποχή και δεν έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Επειτα, τόσο ο Μέσι όσο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξεπέρασαν τα ρεκόρ του – ο πρώτος σημειώνοντας τα περισσότερα γκολ με μια μόνο ομάδα κι άλλος βάζοντας περισσότερα συνολικά. Ο Πελέ περιορίστηκε απλά να είναι ένα όνομα σε στατιστικές λίστες.
Ο πρώτος πραγματικός σούπερσταρ του αθλήματος ξεχάστηκε; Οχι! Ο ίδιος, μια ταινία και οι πολιτικοί του Ρίο ντε Τζανέιρο αποφάσισαν να υπενθυμίσουν ποιος είναι. Οταν οι επιδόσεις του άλλαξαν χέρια, ο Πελέ με τη βοήθεια της Σάντος, της ομάδας της καρδιάς του, ανέφερε πως δεν θα πρέπει να... βιάζονται οι στατιστικολόγοι. Εκείνος έχει βάλει 1.243 γκολ και κανείς δεν έχει περισσότερα.
Ακολούθως, βγήκε στον... αέρα η βιογραφική ταινία του Netflix που τον φέρνει πιο κοντά στο σημερινό ποδοσφαιρικό κοινό. Για χρόνια ήταν απόμακρος ακόμη κι από τους συμπατριώτες του. Στην ιδιοσυγκρασία των Βραζιλιάνων και του jogo bonito ήταν πιο ταιριαστός ο Γκαρίντσα, ο «έκπτωτος άγγελος» της μπάλας. Ωστόσο, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα εμπόδια που ξεπέρασε ο Πελέ, αλλά και μια άλλη πλευρά του, τις σχέσεις του με τη δικτατορία της Βραζιλίας, ενώ δίνει και μια άλλη εικόνα μέσα από τις συνεντεύξεις παλιών συμπαικτών, δημοσιογράφων και παραγόντων. Το γεγονός πως δεν είναι μια αγιογραφία προσφέρει μια διαφορετική ματιά στη ζωή και στην καριέρα του.
Αυτές τις μέρες, οι πολιτικοί του Ρίο ντε Τζανέιρο αποφάσισαν να δώσουν το όνομά του στο «Μαρακανά», το... ναό του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, ένα από τα σημαντικότερα γήπεδα στην ιστορία του σπορ. Θα λέγεται «Estádio Edson Arantes do Nascimento – Rei Pelé». Στα 80 του χρόνια μια αναγνώριση που ίσως και ν' άργησε. Το όνομά του είναι συνυφασμένο με το ποδόσφαιρο, αλλά και με τη χώρα του.
Ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Νεϊμάρ και οι λοιποί αστέρες δεν βάσισαν το παιχνίδι τους σ' αυτό του Πελέ. Ο «βασιλιάς», όμως, είναι έτοιμος να χρίσει διάδοχό του τον Κιλιάν Εμπαπέ. «Μπορεί να γίνει και δεν το λέω καθόλου αστεία», είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό France Football, ενώ μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, δήλωσε: «με βλέπω στην ικανότητά του να παίζει με ταχύτητα. Είναι ένας επιθετικός που σκέφτεται πολύ γρήγορα, ξέρει τί να κάνει πριν πάρει τη μπάλα και έπειτα είναι “αστραπή” στις κούρσες, αλλά και στις ντρίμπλες, όπως ήμουν κι εγώ».
Μέσα από τη διεκδίκηση των ρεκόρ, τις παλιές εικόνες που γίνονται καινούριες ξανά για όσους ξέχασαν και για εκείνους που δεν ήξεραν, το όνομα στο γήπεδο και την «έκρηξη» του Εμπαπέ, ο Πελέ είναι και πάλι επίκαιρος, ξανά ένας σούπερσταρ του ποδοσφαίρου.