Υπάρχουν στιγμές που οι τυπικότητες και τα «πρωτόκολλα» μάλλον, κατά το κοινώς λεγόμενο, «πηγαίνουν περίπατο». Μία υποτιθέμενη – αλλά ταυτόχρονα τόσο αληθοφανής – συνομιλία μεταξύ αθλητών, παραγόντων και ατζέντηδων, θα μπορούσε να υποδηλώνει ειρωνεία, αλλά παράλληλα να αποτυπώνει και την πραγματικότητα. Οπως κάποτε υπήρχε η απειλή τύπου «θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου», έτσι πλέον πολλοί σταρ των γηπέδων απλώς λένε: «Να τα πεις με τον μάνατζέρ μου». Αφήνοντας συλλόγους και τα στελέχη τους να σκέφτονται... «δείξε μου τον ατζέντη σου να σου πω ποιος είσαι».
Στην παγκόσμια ποδοσφαιρική πιάτσα, λένε ότι όποια «πέτρα» μετεγγραφής κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω κάποιον από τους 3-4 πιο «σκληρούς» ατζέντηδες του κόσμου. Δύο εξ αυτών, οι Μίνο Ραϊόλα και Τζόναθαν Μπάρνετ, δέχθηκαν να συζητήσουν μεταξύ τους για λογαριασμό της ιστοσελίδας The Athletic, σε μία συνομιλία μέσω Zoom δίχως «τυπικούρες» και σοβαροφάνεια. Η δουλειά τους, άλλωστε, επιτρέπει «αγιογραφίες» μόνο για τους πελάτες τους. Οι υπόλοιποι μοιάζουν απλώς με εχθρούς.
Ο Ραϊόλα έχει κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε προμήθειες και μπόνους μετεγγραφών, ως μάνατζερ μεγάλων σταρ όπως οι Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Πολ Πογκμπά και Μάριο Μπαλοτέλι, ενώ εκπροσωπεί μεταξύ άλλων και τον Κώστα Μανωλά της Νάπολι και τον Βαγγέλη Παυλίδη της Βίλεμ. Οι επόμενοι μήνες έχουν... υπερωρίες για τον 53χρονο «δαιμόνιο» ατζέντη με καταγωγή από την Ιταλία και την Ολλανδία καθώς ήδη το τηλέφωνό του έχει πάρει... φωτιά για να διαπραγματευτεί τις πιθανές μετακινήσεις των Ερλινγκ Χάαλαντ και Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, από Ντόρτμουντ και Μίλαν αντίστοιχα.
Ο 71 ετών Μπάρνετ, ο οποίος το 2019 αναδείχθηκε πιο ισχυρός ατζέντης του κόσμου από το περιοδικό Forbes, είναι εκείνος που σύστησε τον άλλοτε παγκόσμιο πρωταθλητή Λένοξ Λιούις στον κόσμο της πυγμαχίας και είναι ο εκπρόσωπος του Ουαλού σταρ της Τότεναμ (δανεικός από τη Ρεαλ Μ.) Γκάρεθ Μπέιλ. Στη λίστα των πελατών του εμφανίζονται και οι Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γ.), Τζο Χαρτ (Τότεναμ), Βόιτσεκ Σέζνι (Γιουβέντους), Κίεραν Τρίπιερ (Ατλέτικο Μ.), ενώ το περασμένο φθινόπωρο ολοκλήρωσε τη μετακίνηση του Μπεν Τσίλγουελ από τη Λέστερ στην Τσέλσι, αντί 58 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην κοινή συνέντευξή τους, οι δύο «super – agents» υπερασπίστηκαν την παρεξηγημένη φήμη του επαγγέλματός τους και δεν δίστασαν, για ακόμη μία φορά, να «επιτεθούν» στη FIFA. «Η δουλειά μας είναι πολύ σημαντική και ας λένε ό,τι θέλουν», σχολίασε ο Μπάρνετ, συμπληρώνοντας ότι «από τους 11 διεθνείς της Εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966, οι οκτώ οι εννέα αναγκάστηκαν και να πουλήσουν τα μετάλλιά τους και να βρουν χειρωνακτικές εργασίες για να ζήσουν. Οι σύλλογοι δεν τους βοηθήσαν, ούτε η παγκόσμια ομοσπονδία. Αν η Αγγλία κατακτούσε σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα φρόντιζα ώστε οι παίκτες της να μην πουλήσουν το “λάφυρό” τους και θα τους προστάτευα...».
Ούτε ο Μίνο Ραϊόλα είναι μεγάλος θαυμαστής της FIFA, η οποία το 2020 θέσπισε νέους κανόνες ώστε να περιορίσει την ικανότητα των ατζέντηδων να εκπροσωπούν περισσότερες από μία πλευρά σε αθλητικές διαπραγματεύσεις. Ο 53χρονος δεν δίστασε να προτείνει «να αντικαταστήσουμε την παγκόσμια ομοσπονδία με μία νέα, σύγχρονη πλατφόρμα!». Και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορώ να δεχθώ έναν οργανισμό του οποίου στελέχη έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή για οικονομικά σκάνδαλα, που βάζει περιορισμούς στην εργασία μου. Δεν δέχομαι να γίνει η FIFA το “αφεντικό” μου και να κάνει πράγματα εναντίον των αρχών μου. Εγώ μάχομαι για τα δικαιώματα των παικτών».
Αν και αμφότεροι θα μπορούσαν να γράψουν βιβλίο ή να μιλούν για ώρες για τις διαμάχες και τις κόντρες τους, προτίμησαν ο καθένας να επικεντρωθεί σε μία βεντέτα, με κοινό παρονομαστή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ραϊόλα, ο οποίος «ενορχήστρωσε» την επιστροφή του Πογκμπά στο «Ολντ Τράφορντ», το 2016, αντί 110 εκατομμυρίων ευρώ στη Γιουβέντους – και άλλων 30 εκατ. ως προμήθεια ή πριμ δικό του(!) – θυμήθηκε τη διαφωνία του με τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.
Ο Σκοτσέζος παλαίμαχος προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» είχε αφήσει ελεύθερο τον Γάλλο το 2012 και όταν η Γιουνάιτεντ ξόδεψε 110 εκατ., αποκάλεσε τον ατζέντη του Πογκμπά «τον άνθρωπο που αντιπαθώ περισσότερο στον κόσμο!». Ο Ραϊόλα, ωστόσο, αποκρίθηκε πως «η κριτική του Σερ Αλεξ ήταν η καλύτερη φιλοφρόνηση. Ο Φέργκιουσον έχει συνηθίσει τον κόσμο να του λέει «Yes, sir» (=«μάλιστα, κύριε») και δεν μπορεί να χωνέψει το λάθος του να μην πιστέψει στον Πολ. Οταν έγινε η μετεγγραφή το 2016, η οικογένεια Γκλέιζερ μού είπε ότι ούτε εκείνη ήθελαν να φύγει ο Πογκμπά»...
Ο Τζόναθαν Μπάρνετ, από την άλλη, επισήμανε ότι οι ατζέντηδες «έχουν τόσο κακή φήμη διότι κανένας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο παρασκήνιο». Και εξήγησε πως «δουλειά μας δεν είναι απλώς να φέρνουμε χρήματα στον παίκτη, αλλά να του παρέχουμε και τις καλύτερες συμβουλές. Οταν ο Ζοσέ Μουρίνιο, τότε κόουτς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν ήθελε τον Λουκ Σο στην ομάδα, δεν είπα στον παίκτη να φύγει ή να πάει κάπου με περισσότερα χρήματα. Ηθελε και εκείνος να μείνει στη Γιουνάιτεντ και δικαιωθήκαμε από την εξέλιξη της καριέρας του».