Ο ευρωπαϊκός δρόμος για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022 αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από έναν χρόνο. Συμμετέχουν 55 ομάδες, οι περισσότερες στην ιστορία της διαδικασίας, χωρισμένες σε δέκα ομίλους και διεκδικούν 13 εισιτήρια. Με το EURO να περιμένει στη... γωνία το καλοκαίρι πολλά από τα εθνικά συγκροτήματα καλούνται να αλλάξουν την προσήλωσή τους και να σκεφτούν το Μουντιάλ, το πρώτο Παγκόσμιο που θα διεξαχθεί χειμώνα (21 Νοεμβρίου με 18 Δεκεμβρίου).
Η εθνική Ελλάδας
Η εθνική Ελλάδας αρχίζει την πορεία της αύριο κόντρα στην Ισπανία στη Γρανάδα. Δύσκολη αρχή για την ομάδα του Τζον φαν'τ Σιπ που τουλάχιστον στα χαρτιά είναι η 3η πιο δυνατή του 2ου ομίλου, όπου εκτός από τη «Λα Ρόχα», συμμετέχουν η Σουηδία που υπολογίζει ξανά στον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τα «σκληρά καρύδια» Γεωργία και Κόσοβο. Καλείται, λοιπόν, να ξεπεράσει τον εαυτό της και a priori μοιάζει απίθανο να πάρει το απευθείας εισιτήριο που δίνει το γκρουπ. Οι δέκα που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση των ομίλων τους προκρίνονται στο Μουντιάλ.
Υπάρχουν, όμως, και πλέι οφ. Οι δέκα δεύτερες θα ενωθούν με τις δύο καλύτερες από το UEFA Nations League που δεν τερμάτισαν στην πρώτη δυάδα της προκριματικής διαδικασίας και έπειτα θα χωριστούν σε τρία γκρουπ που θα παίξουν ανά 4άδες ημιτελικά και τελικό. Οι νικήτριες θα περάσουν στο Μουντιάλ. Τα πλέι οφ θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2022.
Το πρόγραμμα της Ελλάδας
25/3/2021 Ισπανία – Ελλάδα
31/3/2021 Ελλάδα – Γεωργία
5/9/2021 Κόσοβο – Ελλάδα
8/9/2021 Ελλάδα – Σουηδία
9/10/2021 Γεωργία – Ελλάδα
12/10/2021 Σουηδία – Ελλάδα
11/11/2021 Ελλάδα – Ισπανία
14/11/2021 Ελλάδα – Κόσοβο
Σπριντ, θέαμα και VAR
Οι δέκα όμιλοι έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: οι πέντε πρώτοι αποτελούνται από πέντε ομάδες και οι υπόλοιποι από έξι. Οσοι συμμετέχουν σε ομίλους έξι ομάδων θα αναγκαστούν να... τρέξουν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού μια και θα υπάρχουν «παράθυρα» με τρεις αγώνες αντί για δύο που ήταν συνηθισμένο ως τώρα. Αυτό, φυσικά, ευνοεί τις «μεγάλες» δυνάμεις που υπολογίζουν σε περισσότερους ποιοτικούς παίκτες. Οπότε δεν περιμένουμε πολλές εκπλήξεις σε βάθος χρόνου.
Αυτό που περιμένουμε, πάντως, είναι πολλά γκολ. Με δεδομένο πως στα κριτήρια ισοβαθμίας μετράει η συνολική διαφορά τερμάτων και έπειτα η καλύτερη επίθεση, οι ομάδες βγαίνουν στην επίθεση. Η προηγούμενη προκριματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με 807 γκολ στο σύνολο, δηλαδή 2,9 ανά παιχνίδι. Επίσης θα έχει και VAR, που δεν υπήρχε στα προκριματικά για το EURO.
Το προνομιούχο 15%
Συνολικά θα περάσουν 32 χώρες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ από τις 211 που είναι μέλη της FIFA. Μόλις το 15% δηλαδή. Θα είναι το τελευταίο με τόσες μια και το επόμενο θα γίνει με 48, ενώ η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν αποκλείεται να πιέσει για ν' αυξηθούν περαιτέρω, αν το... πείραμα πετύχει στο Μουντιάλ του 2026 (Η.Π.Α., Καναδάς, Μεξικό). Οπότε τί γίνεται με τις υπόλοιπες 18 θέσεις, αφού οι 13 πηγαίνουν στην Ευρώπη και η μια στο Κατάρ; Στην Ασία (δύο ή τρεις θέσεις) τα προκριματικά είχαν αρχίσει αλλά τα διέκοψαν λόγω της πανδημίας. Η επανεκκίνηση θα γίνει το καλοκαίρι. Στην Αφρική (πέντε θέσεις) τώρα διεξάγονται τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών και τα προκριματικά του Μουντιάλ θα αρχίσουν τον Ιούνιο. Στη Νότια Αμερική (τέσσερις ή πέντε θέσεις), μετρούσαν ήδη τέσσερις αγωνιστικές, αλλά λόγω της πανδημίας η διπλή αγωνιστική που θα γινόταν αυτές τις μέρες αναβλήθηκε. Στη ζώνη της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (τρεις ή τέσσερις θέσεις) αρχίζουν τώρα. Στην Ωκεανία (μια θέση από μπαράζ) παραμένουν stand by. Οσον αφορά στα διεθνή μπαράζ θα γίνουν τον Ιούνιο του 2022 και περίπου την ίδια εποχή θα γίνει και η κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ.
Η διοργάνωση
Το Κατάρ έχει ήδη εγκαινιάσει τα πέντε από τα οχτώ γήπεδα όπου θα διεξαχθεί η διοργάνωση. Για τη FIFA πρόκειται για ένα τουρνουά υψίστης σημασίας τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο οικονομικό σκέλος. Αν δεν είναι γεμάτα τα γήπεδα και αν δεν δείξει μια διαφορετική εικόνα από ότι στο παρελθόν ώστε να την εμπιστευθούν και πάλι οι σπόνσορες τότε θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Το 2020 είχε απώλειες άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ και τα πράγματα δεν θα είναι πολύ καλύτερα μέσα στο 2021.