Σε κάθε κρίση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά το 2013 που έφυγε ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, η... λίστα των παραπόνων των οπαδών της ήταν ίδια: να φύγει η οικογένεια Γκλέιζερ στην οποία ανήκει η ομάδα, να φύγει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Εντ Γούντγουορντ, να φύγει ο εκάστοτε προπονητής, να γίνουν μεταγραφές κι ένα τελευταίο... «φέρτε επιτέλους έναν διευθυντή ποδοσφαίρου, δεν βλέπετε τί κάνουν στις άλλες ομάδες;».
Πλέον, η Γιουνάιτεντ έχει διευθυντή ποδοσφαίρου τον Τζον Μέρτο. Αγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά πολύ σημαντικός. Δουλεύει στον σύλλογο από τον Ιανουάριο του 2014, τον είχε πάει εκεί ο Ντέιβιντ Μόις. Δυόμιση χρόνια κράτησε η αναζήτηση που είχε παρέλαση ονομάτων. Είδαν το φως της δημοσιότητας τόσοι «στόχοι» για το γραφείο όσοι και παίκτες! Από τον Εντβιν φαν ντερ Σαρ που είναι CEO στον Αγιαξ, τον πρώην παίκτη της ομάδας, Ρίο Φέρντιναντ, τον Μαρσέλ Μπραντς που έχει τον ίδιο ρόλο στην Εβερτον, τον Αντρέα Μπέρτα της Ατλέτικο Μαδρίτης, τον Μόντσι της Σεβίλλης, τον Φάμπιο Παράτιτσι της Γιουβέντους και πολλούς πολλούς άλλους.
We are pleased to announce the appointment of John Murtough as the club's new Football Director, and Darren Fletcher as Technical Director.#MUFC
— Manchester United (@ManUtd) March 10, 2021
Ο 47χρονος Μέρτο εντυπωσίασε τον Γούντγουορντ με την εφαρμογή του πρότζεκτ με big data και στοχευμένη ανάλυση δεδομένων ώστε το κλαμπ να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του και την ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών, της ακαδημίας του, αλλά και της γυναικείας ομάδας. Η Γιουνάιτεντ έχει κάνει καλές μεταγραφές το τελευταίο διάστημα εξαιτίας και αυτής της ανανεωμένης διαδικασίας που εφάρμοσε ο Μέρτο. Τα τελευταία οχτώ χρόνια υπήρχαν κενά. Αφενός γιατί ο Φέργκιουσον είχε όλη την εξουσία πάνω του και αφετέρου γιατί στην συνέχεια το κλαμπ πρώτα άφησε τον έλεγχο στον κόουτς Μόις και μετά αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη σχέσεων με μάνατζερ για να παίρνει παίκτες. Μέσα σε μερικούς μήνες, για παράδειγμα, ο Μίνο Ραϊόλα, είχε πάει τέσσερις παίκτες: τον Πογκμπά, τον Ιμπραΐμοβιτς, τον Μχιταριάν και τον Λουκάκου.
«Δουλεύουμε καλά μαζί και μου αρέσει αυτή η αίσθηση σταθερότητας που έχει το κλαμπ, αλλά παράλληλα κι αυτή η φρέσκια διάθεση να γίνουν καινούρια πράγματα», είπε ο προπονητής Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ. Η άποψη του έπαιξε ρόλο μια και η διοίκηση δεν ήθελε να φέρει κάποιον απ' έξω που ενδεχομένως θα σήμαινε ότι κάποιες διαδικασίες και η ανάπτυξη χημείας θα έπρεπε ν' αρχίσουν από το μηδέν. Τώρα, ο μεταγραφικός σχεδιασμός ενόψει της επόμενης σεζόν συνεχίζεται σε γνωστές βάσεις παρά τα οικονομικά προβλήματα. Τεχνικός διευθυντής είναι πλέον ο πρώην παίκτης της ομάδας και μέλος του προπονητικού τιμ του Σόλσκιερ, ο Ντάρεν Φλέτσερ.
Σχεδόν μια δεκαετία μετά το «αντίο» του «Φέργκι», η Γιουνάιτεντ ακολουθεί πλέον το μοντέλο των πιο πετυχημένων ευρωπαϊκών συλλόγων σε μια προσπάθεια να τους... φτάσει εντός αγωνιστικού χώρου ώστε να διεκδικήσει και πάλι τα σημαντικότερα τρόπαια εντός και εκτός Αγγλίας.