Η «συμμαχία» που δημιούργησαν στις 11 Απριλίου οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μαζί με άλλε πέντε ομάδες – μετόχους της Ευρωλίγκα επιβεβαίωσε την δυναμική της και στην έκτακτη γενική συνέλευση της διοργάνωσης της Δευτέρας (26/4), στη Βαρκελώνη. Η μυστική συνάντηση των «αιωνίων» στην Αθήνα, μαζί με τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αρμάνι Μιλάνο, Αναντολού Εφές, Ζάλγκιρις Κάουνας, είχε σκοπό την αμφισβήτηση του Τζόρντι Μπερτομέου. Με την ευθεία κριτική για κακοδιαχείριση και αλαζονική συμπεριφορά στη λήψη σημαντικών αγωνιστικών και οικονομικών αποφάσεων.
Στην τρίωρη συνάντηση μετείχαν και οι 11 σύλλογοι με εγγυημένο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα, ενώ ισπανικά Μ.Μ.Ε. αποκάλυψαν νωρίτερα στη μέρα «μέτωπο» των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, προς υπεράσπιση του (συμπατριώτη τους) Ισπανού εκτελεστικού διευθυντή... Αυτό που αποφασίστηκε επισήμως είναι η ένταξη των ομάδων - «μετόχων» στο Διοικητικό Συμβούλιο της διοργάνωσης, ως ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος των «7».
Οι «αντάρτες», εκτός από την «κυβερνητική» τακτική του, είχαν σαφή παράπονα από τον Ισπανό για την απροθυμία της Ευρωλίγκας να σταθεί στο πλάι των ομάδων στο διάστημα της πανδημίας. Οι σύλλογοι είχαν μεγάλες απώλειες από τις άδειες εξέδρες αλλά και από τη ματαίωση της περσινής σεζόν και προσάπτουν στον ισχυρό άνδρα του συμβουλίου ότι δεν ήρθε σε καμία σοβαρή επικοινωνία με την ένωση παικτών, ώστε να επιχειρήσει μία επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων και του ύψους της καταβολής των δόσεων κάθε μισθού.
Ο Μπερτομέου είχε λάβει πλήρη εξουσιοδότηση από τις ομάδες να διαπραγματεύεται συμφωνίες τηλεοπτικών συμβολαίων και εμπορικές συνεργασίες, ωστόσο από την επόμενη σεζόν οι 11 σύλλογοι θα αποκτήσουν λόγο σε κάθε κίνηση και απόφαση. Η πλευρά των επτά που τέθηκαν απέναντί του θεωρεί «νίκη» το γεγονός ότι θα βάλει τον Ισπανό παράγοντα σε μία τρόπον τινά επιτήρηση, αν και η διοργανώτρια αρχή επιχείρησε να παρουσίασε το αποτέλεσμα της συνέλευσης ως δική της πρόταση και ενωτική κίνηση, θεωρώντας πως καμία ομάδα δεν θα ρίσκαρε να αποχωρήσει από τη διοργάνωση...
Η ανακοίνωση της Ευρωλίγκας ανέφερε πως «τα μέλη – μέτοχοι του εκτελεστικού συμβουλίου συμφώνησαν και οι 11 ομάδες παραμένουν πλήρως αφοσιωμένες στην ενότητά τους, ως πυλώνες της συλλογικής ιδιοκτησίας τους, και είναι πεπεισμένες πως αυτή η ενότητα είναι αυτή που έφερε επιτυχία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Παραμένουν αφοσιωμένες στο όραμά τους να κάνουν όλα τα απαραίτητα κοινά βήματα για να συνεχίσουν το χτίσιμο αυτής της επιτυχίας, οδηγώντας τις διοργανώσεις σε νέα ύψη».
Στην κατάληξή της, επισημαίνει πως «η EuroLeague Basketball θα προτείνει μέτρα προκειμένου να ενσωματωθούν περαιτέρω κι οι έντεκα ομάδες στην διοικητική δομή όλων των συλλογικών περιουσιακών στοιχείων, στο προσεχές Συμβούλιο των μετόχων». Η πλευρά του εκτελεστικού διευθυντή παρουσίασε ουσιαστικά, επισήμως, την εξέλιξη ως εισήγηση της διοίκησής του. Ωστόσο, οι «7» πέτυχαν τον αρχικό στόχο τους για έλεγχο στην ισχύ - που βεβαίως οι ίδιες του πρόσφεραν – του Τζόρντι Μπερτομέου.