Αν ένας νέος και φιλόδοξος παίκτης έχει εντυπωσιάσει τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι – και μάλιστα ως αντίπαλός του – πριν κλείσει τα 20 χρόνια του, προφανώς έχει προοπτικές. Η εξέλιξη του Ιμπραχίμα Κονατέ, ωστόσο, δεν στηρίζεται απλώς στον έπαινο του σταρ της Μπάγερν Μονάχου. Η πορεία του καθορίζεται σαφώς από το ταλέντο του, αλλά κυρίως από την ωριμότητά του, το οικογενειακό υπόβαθρο και την προσαρμοστικότητα στις μεγάλες αλλαγές που βίωσε και βιώνει στη ζωή του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, ο 21 ετών Γάλλος αμυντικός της Λειψίας θα αντιμετωπίσει το επόμενο Σάββατο (3/4), στο ντέρμπι τίτλου της Μπουντεσλίγκα, τους Βαυαρούς για τελευταία φορά (ο «Λέβα» είναι τραυματίας και εκτός για τον επόμενο μήνα), καθώς φέρεται να είναι κοντά στην καλοκαιρινή μετεγγραφή του στη Λίβερπουλ. Οι πρωταθλητές Αγγλίας ήθελαν εξαρχής να αποκτήσουν από τη Λειψία και τον Κονατέ και τον συμπατριώτη του, Νταγιό Ουπαμεκανό. Ομως, ο τελευταίος θα μετακομίσει στη Μπάγερν και οι «κόκκινοι» σκοπεύουν να καταβάλλουν τη ρήτρα των 40 εκατομμυρίων και να κάνουν δικό τους τον άλλο κεντρικό αμυντικό της γερμανικής ομάδας.
Ο Ιμπραχίμα Κονατέ, ένα από τα οκτώ παιδιά μίας οικογένειας μεταναστών από το Μάλι στη Γαλλία, λάτρευε ως την ηλικία των οκτώ ετών το φρίσμπι. Το ποδόσφαιρο μπήκε στη ζωή του όταν ο κατά έξι χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του τον έπαιρνε μαζί του σε αγώνες τεσσάρων εναντίον τεσσάρων στους δρόμους του Παρισιού. Κάποιοι περαστικοί αντιλήφθηκαν το ταλέντο του και στα 11 του έγινε μέλος της Paris FC, δεύτερης ομάδας της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τα πρώτα χρόνια, ωστόσο, ο μικρός αγωνιζόταν ελάχιστα στην τρίτη ή τέταρτη ομάδα Κ-11 του συλλόγου, μέχρι την ιδέα του προπονητή Ρέντι Μπεχκτί, να του αλλάξει θέση. Ο Κονατέ μελαγχόλησε ελαφρώς, αφού είχε στηρίξει όλα τα ποδοσφαιρικά όνειρά του στο να μοιάσει στον (Βραζιλιάνο) Ρονάλντο. Από επιθετικός γύρισε στην άμυνα και στα 15 του βρήκε επιπλέον ευκαιρίες στη Σοσό. Οι γονείς του δεν ενθουσιάστηκαν από τη μετακόμιση του γιου τους σε μία πόλη τέσσερις ώρες μακριά από το Παρίσι. Αλλά οι εγκαταστάσεις κοντά στα ελβετικά σύνορα συνοδεύονταν από ένα εξαιρετικό σχολείο και του έδωσαν την άδειά τους να παίξει εκεί.
Στη Σοσό «μετακόμισε» και μόνιμα στη θέση του σέντερ – μπακ, κάτι που άλλαξε την καριέρα του. Ο ίδιος επιμένει πως το «ματς της ζωής του» ήταν ένας προημιτελικός Λιγκ Καπ κόντρα στη Μονακό, τον Ιανουάριο του 2017. Ο τότε προπονητής του, Αλμπέρ Καρτιέ, τον αιφνιδίασε λέγοντάς του πως θα είναι βασικός κόντρα σε ονόματα όπως ο Φαλκάο ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο και ο Ζοάο Μουτίνιο. «Θα μελετήσω τους αντιπάλους και δεν θα εκτεθώ», είπε με περίσσια αυτοπεποίθηση στον κόουτς του. Τα πήγε καλά, αν και η Σοσό αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι...
Ο Κονατέ χρίστηκε άμεσα διεθνής με τις «μικρές» εθνικές της Γαλλίας, όμως παρά το αρχικό ενδιαφέρον της Τουλούζ και της Κολωνίας, μία άλλη γερμανική ομάδα τον «άρπαξε». Το 2017, ο τότε αθλητικός διευθυντής της Λειψίας, Ραλφ Ράγκνικ, δεν εντυπωσιάστηκε μόνο από το μπόι των 194 εκατοστών και το ταλέντο του Κονατέ, αλλά και από την ωριμότητά του.
Ο Ράγκνικ όχι μόνο τον «κέρδισε» στη συζήτησή τους, αλλά τον απέκτησε και ως ελεύθερο και δεν σκέφτηκε καν να τον αφήσει αρχικά να πάρει χρόνο συμμετοχής στο «αδερφάκι» του γερμανικού συλλόγου στην Αυστρία, στη Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ. Πίστευε πως ο έφηβος από το Παρίσι μπορεί να παίξει αμέσως. Τη σεζόν 2017 – 2018 αγωνίστηκε 16 φορές στη Μπουντεσλίγκα, την επόμενη άλλες 27, αν και την τελευταία διετία έχει συχνούς τραυματισμούς. Κάτι που είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που ανησυχεί τον Γιούργκεν Κλοπ και τη Λίβερπουλ...
Ο Γερμανός προπονητής, πάντως, ευελπιστεί να ολοκληρωθεί η μετεγγραφή του, ώστε ο «Ibu», όπως είναι το παρωνύμιό του, να καλύψει τις τρύπες στην άμυνα από τους τραυματισμούς των Φαν Ντάικ, Γκόμεζ και Ματίπ, που «πλήγωσαν» φέτος την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ. Στον Κλοπ αρέσει το γεγονός ότι ο Κονατέ μπορεί να «κουβαλήσει» τη μπάλα και να δημιουργήσει παιχνίδι από την άμυνα, αν και συχνά οι πάσες του είναι απρόσεκτες.
Η υπηρεσία SmarterScout αναφέρει ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 93% σε πάσες μικρότερες των 10μ., αλλά μόλις 25% και 10% σε μεταβιβάσεις 10-20μ. και 20μ+ αντίστοιχα. Τα ίδια νούμερα των παικτών της Λίβερπουλ είναι υψηλότερα, καθώς ο Φαν Ντάικ έχει 66% και 83% στις μεγάλες πάσες, ο Γκόμεζ 76% και 77% και ο Ματίπ 85% και 61%. Οι στατιστικές μετρήσεις, πάντως, δείχνουν πως ο 21χρονος έχει ανασταλτικά ποσοστό 86% στον περιορισμό της μετακίνησης της μπάλας προς την πλευρά που αγωνίζεται.
Ενδιαφέρον στοιχείο των στατιστικών το γεγονός ότι ενώ ο Κονατέ δεν είναι αποδοτικός, παρά το ύψος του, σε κεφαλιές σε στημένες φάσεις (25% επιτυχία) και στα τάκλιν (30%), είναι εξαιρετικός σε διεκδικούμενες εναέριες φάσεις (92%) και στα κλεψίματα σε ντρίπλα αντιπάλου (98%)! Τα αντίστοιχα νούμερα του Φαν Ντάικ είναι 85% σε στημένες μπάλες, 75% στα τάκλιν, 95% στις διεκδικούμενες κεφαλιές και 85% στις ντρίμπλες.