Το συνώνυμο του NFL είναι το Super Bowl, ο μεγάλος τελικός κάθε Φεβρουάριο, ο οποίος θεωρείται το σπουδαιότερο αθλητικό τηλεοπτικό γεγονός στις ΗΠΑ. Ένα ακόμη σήμα κατατεθέν του αμερικανικού football, εκτός από τους ακριβοπληρωμένους παίκτες του, είναι και οι μαζορέτες. Ένας «θεσμός» που έχει βάση μέχρι και στα κολεγιακά χρόνια των κοριτσιών που επιλέγουν να ενταχθούν στα χορευτικά γκρουπ των ομάδων. Ομως, πίσω από το «λαμπερό» χαμόγελο των cheerleaders, αλλά και την αρμονία κινήσεων που θα ζήλευαν και διάσημα μπαλέτα, κρύβεται ένας κόσμος επίπονης εργασίας, άνισης αμοιβής, διακρίσεων και σε κάποιες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης...
Το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «A Woman’s Work: The NFL’s Cheerleader Problem» («Η εργασία μιας γυναίκας: Το πρόβλημα για τις μαζορέτες του NFL») ακολουθεί δύο πρώην χορεύτριες ομάδων και αποκαλύπτει ότι η φαινομενική «λάμψη» όχι απλώς χάνεται, αλλά ίσως δεν υπάρχει καν.
Η πρώτη κοπέλα που κινήθηκε νομικά ήταν η άλλοτε μαζορέτα των (πρώην) Όκλαντ Ρέιντερς, Λέισι Θίμποντο-Φιλντς, η οποία εκπροσώπησε τις συναδέλφους της σε αγωγή κατά της ομάδας, το 2014. Στην καταγγελία της ανέφερε κλοπές μισθών και παράνομες πρακτικές απασχόλησης. Αποκάλυψε επίσης ότι η διοίκηση του συλλόγου, που πλέον έχει μεταφερθεί στο Λας Βέγκας, τις υποχρέωνε να καλύπτουν οι ίδιες μέχρι το κόστος της στολής τους! Η αγωγή οδήγησε σε παρόμοιες καταγγελίες άλλων γυναικών, όπως η Μαρία Πινζόνε των Μπάφαλο Μπιλς. Η διοίκηση των Ρέιντερς αναγκάστηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, πληρώνοντας αποζημίωση 1,25 εκατ. δολαρίων, καταβάλλοντας αναδρομικά ποσά που είχε παρακρατήσει από τις cheerleaders από το 2010 ως το 2014. Πλήρωσε, επιπλέον, μεμονωμένα από 2.000 ως 30.000 δολάρια στις κοπέλες και έκτοτε διπλασίασε το ωρομίσθιο των εννέα δολαρίων.
«Το ντοκιμαντέρ είναι ο μικρόκοσμος της κατάστασης υπερβολικής αρρενωπότητας και μισογυνισμού που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες σε κάθε εργασία στην Αμερική», επισήμανε στο CNN Sports ο (Καναδός, γεννημένος στην Κίνα) σκηνοθέτης Γιου Γκου. Η δικηγόρος Σάρον Βίνικ, που εκπροσώπησε τις γυναίκες από το NFL, τόνισε πως «στα 30 χρόνια στη νομική, δεν έχω διαβάσει επαγγελματικό συμβόλαιο με περισσότερες παρατυπίες».
Η Μαρία Πινζόνε παραδέχθηκε ότι «αν γνώριζα εξαρχής τις τακτικές των ομάδων, δεν θα πατούσα το πόδι μου στη λίγκα και θα συμβούλευα πολλά κορίτσια να μην το κάνουν». Οι πρώτες αγωγές δεν έφεραν απλώς αύξηση των μισθών στις μαζορέτες, αλλά ενθάρρυναν πολλές γυναίκες να μιλήσουν. Στα τέλη του 2020, οι δέκα από τις 26 ομάδες του NFL που διαθέτουν ομάδες cheerleaders, έχουν δεχθεί αγωγές για κλοπή μισθών, μη ασφαλείς συνθήκες δουλειάς και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας...