Στα γήπεδα του Euro 2020 «διεξάγεται» κι ένας παράλληλος «αγώνας» των αθλητικών εταιριών Nike και Adidas για την ενδυματολογική κυριαρχία στη διοργάνωση. Στα μέρη του Κόπα Αμέρικα, όμως, η πρώτη φίρμα είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με μία από τις «συμμάχους» της στο τουρνουά. Σε ένα «παιχνίδι» εντυπώσεων και, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, εκατομμυρίων δολαρίων. Σε μία «μάχη» με τακτική εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά και... καμουφλάζ και παραλλαγή στο χορτάρι.
Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Χιλής έχει δώσει εντολή σε παίκτες και προπονητές της Εθνικής να καλύπτουν με τη σημαία της χώρας σε φανέλες και επίσημα ρούχα το λογότυπο της Nike, η οποία από το 2015 είναι βασικός χορηγός της. Βασική αιτία η απόφαση της αμερικανικής εταιρίας να καταγγείλει μονομερώς το συμβόλαιό τους, το οποίο έχει ισχύ ως το Μουντιάλ του 2022 και αποφέρει στη Χιλή πόσο επτά εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Σημαντική αύξηση από τα 2,5 εκατ. που λάμβανε από την προηγούμενη συμφωνία με την εταιρία Puma.
Chile played their Copa America match against Bolivia earlier tonight with all of the Nike logos on their kit and staff clothing covered. The move was a subtle protest amidst an ongoing contract dispute, writes @FelipeCar:https://t.co/Zy6toYwVFd pic.twitter.com/TYPJLhgwAr
— The Athletic Soccer (@TheAthleticSCCR) June 19, 2021
Η Nike προχώρησε σε αυτή την απόφαση επικαλούμενη όρο της συμφωνίας που αναφέρει ότι η Εθνική της χώρας από τη Λατινική Αμερική οφείλει να αγωνίζεται κάθε χρόνο σε έναν μίνιμουμ αριθμό δέκα αγώνων. Από την ομοσπονδία της Χιλής απαντούν πως αυτό δεν ήταν εφικτό την περασμένη σεζόν, από τις αναβολές πολλών επίσημων ή φιλικών υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας. Οι Χιλιανοί θα διεκδικήσουν το ποσό με νομικό τρόπο, ζητώντας αποζημίωση και για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης...
Αυτή δεν είναι πρώτη εκτός αγωνιστικού χώρου περιπέτεια της Χιλής στο Κόπα Αμέρικα. Πριν από την πρεμιέρα με την Αργεντινή, παράγοντες της ομάδας εντόπισαν ένα drone πάνω από το προπονητικό κέντρο στο Σαντιάγκο. Θεώρησαν πως είναι μηχανισμός «κατασκοπείας» των Αργεντινών και θέλησαν να το... «αναχαιτίσουν», στέλνοντας ένα δικό τους! Τα δύο μηχανήματα συγκρούστηκαν και ανακτήθηκαν και τότε έγινε γνωστό πως το πρώτο drone άνηκε σε τοπική επιχείρηση ηλεκτρισμού, η οποία έλεγχε τα φώτα στους δρόμους της πόλης.