Θυμάται ακόμη τις κατσάδες των προπονητών του στην Κρίσταλ Πάλας ή την Αστον Βίλα, κάθε Δευτέρα, «αν δεν είχαμε τρέξει πολύ στο ματς... Οι κόουτς είχαν παλαιότερα αυτόν τον περίεργο συσχετισμό στο μυαλό τους ότι αν έχεις τρέξει περισσότερο, θα κερδίσεις». Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανακαλεί στο μυαλό του χρήση των (λιγοστών) analytics όσο ήταν παίκτης. Πλέον, ως κόουτς ο ίδιος και ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, τα στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι και περισσότερα και πιο αντιπροσωπευτικά.
Στον 50 χρόνο Αγγλο αλλά και στους συναδέλφους του δεν φτάνει πια το λεγόμενο «ποδοσφαιρικό μάτι». Ο όγκος των στατιστικών που μπορούν να καθορίσουν μία τακτική ή ακόμη κι ένα αποτέλεσμα είναι τόσο μεγάλος που ενίοτε οι κόουτς είναι κλεισμένοι περισσότερες ώρες σε ένα δωμάτιο βίντεο και μπροστά από έναν φορητό υπολογιστή παρά στο γήπεδο. Η διαφορά, επίσης, του παλαίμαχου αμυντικού με τους προπονητές συλλόγων είναι πως δεν οφείλει να παρατηρεί μόνο 20-25 παίκτες στο ρόστερ, αλλά σχεδόν διπλάσιους υποψήφιους, πριν από την τελική του επιλογή.
Το επερχόμενο Euro απέχει λιγότερο από έναν μήνα και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα CNBC το διαδικτυακό εργαλείο που θα τον βοηθήσει να επιλέξει την 23αδα του μεγάλου τουρνουά. Η Εθνική Αγγλίας χρησιμοποιεί ένα λογισμικό που έχει αγοράσει η αγγλική ομοσπονδία από τη Google, το Google Cloud και είναι μία πλατφόρμα με χιλιάδες λεπτά βίντεο, στατιστικών για όλες τις κινήσεις των παικτών στο χορτάρι, αλλά και analytics για χιλιόμετρα που κάλυψαν, πάσες που έκαναν και ακόμη και για τα φάουλ που κέρδισαν ή στα οποία υπέπεσαν.
Ο Σάουθγκεϊτ ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα «είναι εύκολο στη χρήση». Η εφαρμογή συγκεντρώνει σε ένα «σύννεφο» (Cloud – χώρος αποθήκευσης) διαφορετικές πηγές δεδομένων, για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των παικτών. «Κάθε Σαββατοκύριακο πρέπει να παρακολουθήσουμε παίκτες στην Premier League, τη La Liga, τη Bundesliga και η πλατφόρμα μάς επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε μεγάλο υλικό σε λίγο χρόνο, αφού δεν είναι εφικτό να δούμε κάθε ματς». Τα στοιχεία παρέχονται από την εταιρία στατιστικών Opta, την πλατφόρμα σκάουτινγκ Scout 7 και το δίκτυο BBC.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής των «λιονταριών» πρόσθεσε πως «δεν έχουμε πολλές εβδομάδες για να προετοιμάσουμε την ομάδα και σχηματίζουμε ένα “παζλ” και από τα analytics που συγκεντρώνουμε. Με τρεις αγγλικές ομάδες στους δύο ευρωπαϊκούς τελικούς συλλόγων (σ.σ.: Μάντσεστερ Σίτι – Τσέλσι στο Champions League και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Βιγιαρεάλ σε εκείνον του Europa League), δεν θα έχουμε ούτε οκτώ – εννιά μέρες προπόνησης με πλήρη σύνθεση».
Τα δεδομένα που λαμβάνει η αγγλική ομοσπονδία από το Google Cloud, μάλιστα, ξεπερνούν πολύ τα στατιστικά απόδοσης στο γήπεδα. Τα στοιχεία που συλλέγονται έχουν να κάνουν και με τον ύπνο των διεθνών, την ψυχική υγεία τους και ανανεώνονται μέσω διαρκών ερωτηματολογίων ευεξίας. Για τη συγκέντρωση αυτών των ξεχωριστών στοιχείων απαιτούνται βεβαίως άδειες από τους αθλητές. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ωστόσο, εξηγεί πως «οι περισσότεροι είναι δεκτικοί, καθώς με αυτά τα αναλυτικά μπορούμε να τους προτείνουμε λύσεις για περισσότερη ξεκούραση και υψηλότερη απόδοση».