Το βάρος της φανέλας στα «ντέρμπι των αιωνίων»

Το βάρος της φανέλας στα «ντέρμπι των αιωνίων»

Στην πέτρινη 10ετία που διανύει στο ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός, τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έχουν αποκτήσει ένα διαφορετικό αξιοπρόσεκτο ενδιαφέρον. Ενώ θα περίμενε κανείς η ψαλίδα να μεγαλώνει όσο ανοίγουν οι διαφορές στα μπάτζετ, έρχεται η ώρα του αγώνα και αποδεικνύεται ότι όταν τα πράγματα δεν είναι απόλυτα ισορροπημένα, τις εντυπώσεις τις κερδίζουν συνήθως οι «πράσινοι». Και μπορεί αυτό που λέμε «βάρος της φανέλας» να ακούγεται μεταφυσικό, αλλά παίζει το ρόλο του σε τέτοιου είδους παιχνίδια όπου το γόητρο μπαίνει σε πρώτο πλάνο. 

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά... Στο ματς του φετινού πρώτου γύρου, ενώ στην αρχή ο Ολυμπιακός έβαλε γκολ και φάνηκε να «καθαρίζει» εύκολα, στριμώχτηκε τόσο πολύ στο δεύτερο ημίχρονο που μόνο από τύχη (ή αν θέλετε από ανικανότητα των αντίπαλων επιθετικών στην τελική τους προσπάθεια...) κράτησε τη νίκη με 1-0. Παρόμοιες εικόνες έχουμε δει και σε άλλες συναντήσεις τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που ελάχιστοι να τολμούν να ποντάρουν αυτή τη στιγμή σε άνετη νίκη του Ολυμπιακού, παρότι η βαθμολογική διαφορά είναι - όπως σχεδόν κάθε χρόνο - τεράστια και φτάνει στους 19 πόντους. 

Ιδιαίτερα δύσκολα, ως πιεστικά, γίνονται τα πράγματα στα ραντεβού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Ολυμπιακός έχει να νικήσει εκεί από το Νοέμβριο του 2013: 1-0 με γκολ του Μήτρογλου στο 90'!

Παρατηρούμε επίσης ότι ο Παναθηναϊκός, ακόμη και στα χειρότερά του, καταφέρνει να ανασυντάσσεται, έστω για ένα ματς, με συνέπεια να παίρνει συχνά νίκες.

Ξεχωρίζουν:

*Το 2-1 του 2015, όταν η ομάδα νίκησε μεν, αλλά έχασε το ματς στα χαρτιά, καθώς έκαναν ντου οι οπαδοί της για να «απαντήσουν» ανόητα στις προκλήσεις του αντίπαλου προπονητή, του Περέιρα, και μηδενίστηκαν.

*Το 1-0 του 2017, με τον Μάρκους Μπεργκ πρωταγωνιστή και σκόρερ.

*Και το επίσης 1-0, τον Οκτώβριο του 2017 αλλά για την αμέσως επόμενη σεζόν, χωρίς Μπεργκ πλέον, με «στάση πληρωμών» από τον Αλαφούζο, και με γκολ του Βιγιαφάνες, ο οποίος λογικά θα παίξει πάλι το βράδυ της Κυριακής. 

Σε όλο αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός πήρε ένα μόνο εκτός έδρας αγώνα, αλλά αυτός είχε γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Νικούσε με 1-0, και τον διέκοψε για επεισόδια ο Γερμανός διαιτητής Φριτζ, οπότε κατακυρώθηκε με 3-0 υπέρ του. 

Αυτή είναι η μικρή ιστορία που δείχνει γιατί ακόμη και στις μεγάλες βαθμολογικές ή άλλες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, ένα «ντέρμπι αιωνίων αντιπάλων» παραμένει πάντα «ντέρμπι αιωνίων αντιπάλων».