Το ημερολόγιο είναι «σημαδεμένο» για τις 23 Ιουλίου 2021. Μονάχα που όπως και την άνοιξη του 2020, κανένας δεν μπορεί να αναφέρει με σιγουριά αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν... Η διοργάνωση αναβλήθηκε πέρσι και μετατέθηκε για το ερχόμενο καλοκαίρι, με την ελπίδα να αποτελέσει ένα συμβολικό μήνυμα για «νίκη» επί του κορονοϊού.
Στην Ιαπωνία, ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες δημόσιες τοποθετήσεις, δεν κρύβουν ότι προετοιμάζονται για το χειρότερο δυνατό σενάριο και για κάθε δυσοίωνο ενδεχόμενο. Ο υπουργός Διοικητικών και Ρυθμιστικών Μεταρρυθμίσεων, Τάρο Κόνο, τόνισε πως «κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι για τη διοργάνωση των Αγώνων», μα παραδέχθηκε ότι «τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν όπως θέλουμε...».
Με τα κρούσματα να ξεπερνούν την περασμένη εβδομάδα τα 1.500 ημερησίως στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο (ενώ εθνικά, σε χώρα 126,3 εκατομμυρίων κατοίκων, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 300.000 περιπτώσεις και 4.200 θάνατοι), οι αρχές της πόλης επέκτειναν εκ νέου μέτρα έκτακτης ανάγκης. Στην Ευρώπη, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αρχίζει να σκέφτεται ότι η διεξαγωγή ασφαλών Ολυμπιακών ίσως να μην είναι εφικτή.
Ο Καναδός Ντικ Πάουντ, μακροβιότερο μέλος των «αθανάτων» της Δ.Ο.Ε., ανέφερε στο BBC πως «τούτη τη στιγμή δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί». Η γιορτή του αθλητισμού έχει εξελιχθεί σε ένα διαρκές ντιμπέιτ και στην Ιαπωνία. Με την αμφιβολία να μεγαλώνει για το αν τελικά το Τόκιο θα καταφέρει ή αν πρέπει- να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ποσοστό άνω του 80% των κατοίκων της χώρας, το οποίο ρωτήθηκε σε δύο σχετικά δημοψηφίσματα του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo και του Tokyo Broadcasting System, απάντησε ότι η διοργάνωση πρέπει να αναβληθεί εκ νέου, ή ακόμη και να ματαιωθεί...
Η αναβολή έχει προσθέσει στη διοργάνωση ένα επιπλέον κόστος 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ κανένας δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει, εφόσον τελικά διεξαχθούν, αν θα επιτραπεί η προσέλευση φιλάθλων (ακόμη και μόνο Ιαπώνων) στις εξέδρες.
Η αρχική απόφαση για το θέμα αναμένεται να ληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Γιοσίρο Μόρι, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έπειτα από το βράδυ, έρχεται το πρωί. Μετά τον χειμώνα, έρχεται η άνοιξη. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να πετύχουμε και προσφέρουμε χαρά σε αθλητές και φιλάθλους».
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσινίντε Σούγκα, εκφράζει δημοσίως τη βεβαιότητά του για την τέλεση των Αγώνων. Στενοί συνεργάτες του, πάντως, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους. Ο Τακέσι Νινάμι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Suntory Holdings και οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, επισήμανε πως «η προοπτική των Ολυμπιακών είναι έναν υπέροχο “κίνημα” αισιοδοξίας για όλο τον πλανήτη, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε σε θέση να τους διοργανώσουμε...».
Την ίδια στιγμή, η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, τόνισε ότι «οι Αγώνες μπορεί να προκαλέσουν ένα μεγάλο κύμα νέων κρουσμάτων». Παραδέχθηκε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δίνουμε έμφαση στην ψυχαγωγία, αλλά στη ζωή και την υγεία των κατοίκων μας», αλλά, πιστεύει με μπόλικη δόση αισιοδοξίας ότι «οι συνθήκες θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή, με μήνυμα ότι ο πλανήτης ξεπέρασε αυτόν τον ιό».
Ο επίσημος προϋπολογισμός των Αγώνων υπολογίζεται σε 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και κυβερνητικοί έλεγχοι έχουν επισημάνει ότι το ποσό μπορεί να «εκτοξευθεί» στα 20,62δισ., εκ των οποίων μόνο τα 5,53 δεν αποτελούν χρήματα κρατικών δαπανών και «βάρος» στο πορτοφόλι των Ιαπώνων φορολογούμενων.