Η Περιφέρεια Αττικής συντηρεί ένα οδικό δίκτυο 1.733 χιλιομέτρων και είναι αυτή που παίρνει την πρωτοβουλία για ένα έργο που μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Ο λόγος για τις 388 κάμερες που θα καταγράφουν μέρα-νύχτα τις παραβιάσεις του «κόκκινου», που σε μεγάλο βαθμό πηγάζει από μια πολύ κακή συνήθεια των οδηγών (όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες και όπως καθημερινά βλέπουμε στους δρόμους), την επιτάχυνση στη θέα του πορτοκαλί ή και του κόκκινου σηματοδότη.
Η τοποθέτηση των καμερών θα γίνει, με υπόδειξη των αρμόδιων υπηρεσιών της Τροχαίας Αττικής, σε «καυτά» σημεία του Λεκανοπεδίου – εκείνα στα οποία έχουν καταγραφεί στο παρελθόν τα περισσότερα σοβαρά ατυχήματα. Τέτοιες συσκευές λοιπόν θα τοποθετηθούν στις διασταυρώσεις των λεωφόρων Συγγρού, Βουλιαγμένης, Κατεχάκη, Μεσογείων, Κηφισίας, Πειραιώς, Βασιλίσσης Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Αλεξάνδρας, Παιανίας – Κορωπίου, Κηφισού, Βασιλίσσης Όλγας, Γαλατσίου, Βεΐκου, Πατησίων, Ακαδημίας, Δαβάκη, Αμφιθέας, Ποσειδώνος, Θηβών, Ηρώων Πολυτεχνείου, Αχαρνών, Δεκελείας, ΝΑΤΟ και Δημοκρατίας.
Στο σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Αττικής σημειώνεται ότι:
«Για την προμήθεια, εγκατάσταση των 388 καμερών εντός 18 μηνών και ακολούθως συντήρησής τους για ένα έτος, διενεργήθηκε ανοιχτός, ηλεκτρονικός διαγωνισμός από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής (ΔΙ.ΔΙ.Μ.Υ.). Η σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 17.567.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σημειώνεται ότι οι κάμερες που θα τοποθετηθούν στα φανάρια, θα λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου καθώς έχουν τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο ακόμη και υπό χαμηλές συνθήκες φωτισμού. Προκειμένου να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα καταγράφεται μονάχα το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μην διακρίνονται οι επιβαίνοντες.
Ακολούθως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το σχετικό υλικό θα αποστέλλεται αυτομάτως, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, σε κεντρικό server διαχείρισης παραβάσεων. Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η Ελληνική Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, εκτός από τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, παραβρέθηκαν στην τελετή υπογραφής της σύμβασης, η Ειδική Γραμματέας Έλενα Ράπτη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Οδικής Ασφαλείας Κωνσταντίνος Μαρκουΐζος (Ιαβέρης), ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών (ΔΙ.ΔΙ.Μ.Υ.) Βασίλης Θεοφανόπουλος και ο προϊστάμενος του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας Μιχάλης Ανθόπουλος.
Εκ μέρους του ανάδοχου του έργου, το παρών έδωσαν ο Γενικός Διευθυντής της ΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Αρανίτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος - Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.»
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Χαρδαλιάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Θέλουμε αυτές οι συσκευές να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, να ενισχύσουν την υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά και να συμβάλουν στην καλλιέργεια μιας νέας οδικής κουλτούρας στην Αττική».