Η εμπειρία του περυσινού χειμώνα με την Αττική Οδό σε κατάσταση κρίσης και την πρωτεύουσα της χώρας παγωμένη-ακινητοποιημένη δημιούργησε μια ευαισθησία στο θέμα της προετοιμασίας των πάσης φύσεως οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό είδαμε να κυκλοφορεί και η είδηση περί προστίμου σε όλους όσοι από την 1η Οκτωβρίου δεν έχουν μονίμως αντιολισθιτικές αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου τους. Είναι όμως αυτό αληθές;
Η υπουργική απόφαση που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο του 2022 από τον τότε υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλο προβλέπει ότι «επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά» (σ.σ. απόσπασμα από την υπ’ αριθμ. Δ30/Δ5α/73567/11-03-2022 [ΦΕΚ Β’1144/14-03-2022]) αποτέλεσε σίγουρα την αφορμή για να αναπτυχθεί μια ολόκληρη φιλολογία γύρω από το θέμα.
Με βάση αυτήν την απόφαση δημιουργήθηκε αρχικά η εντύπωση ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι μονίμως στο πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων. Οι αλυσίδες λοιπόν είναι υποχρεωτικές από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, όταν η Πολιτική Προστασία ή οι Διευθύνσεις της Τροχαίας ανακοινώνουν ότι έρχεται χιονιάς, όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα όποια αντιολισθητικά μέσα πρέπει να τα έχετε μαζί σας εφόσον υπάρχει κακοκαιρία. Και ήδη, καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, δεν πρέπει να μας ξεγελούν οι μέχρι τώρα υψηλές θερμοκρασίες – είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρκετές μέρες με κακοκαιρία, οπότε δεν βλάπτει να τοποθετήσουμε τις αλυσίδες (ή τις κουβέρτες) στο πορτμπαγκάζ.
Αν τώρα αναρωτηθείτε τι θα σας κοστίσει η μη συμμόρφωση όχι μόνο με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφοφίας, αλλά και την κοινή λογική, θυμίζουμε τα λόγια του πρώην υφυπουργού Μεταφορών ότι «ο ΚΟΚ προβλέπει ότι είναι 40 ευρώ το πρόστιμο, αλλά το θέμα δεν είναι το πρόστιμο. Το θέμα είναι να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι έτσι διατηρεί τον εαυτό του και την οικογένειά του με ασφάλεια στην κυκλοφορία και στην κίνηση με τον χιονιά ή με τον παγετό. Να γλιτώσουμε επιτέλους από τα ατυχήματα και τα κυκλοφοριακά προβλήματα, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες».
Έτσι, υπό την απειλή του προστίμου, πολλοί οδηγοί μπήκαν στη διαδικασία να αγοράσουν αλυσίδες - και εμείς δεν μπορούμε παρά να προτρέψουμε και τους υπόλοιπους να φροντίσουν να προμηθευτούν, εφόσον δεν έχουν, τις κατάλληλες για τους τροχούς του αυτοκινήτου τους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά να φροντίσουν να ενημερωθούν-εκπαιδευτούν, ούτως ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να τις τοποθετήσουν. Γιατί είναι πολύ δυσάρεστη εμπειρία να μην έχεις ιδέα τι είναι η αντιολισθητική αλυσίδα και πώς τοποθετείται και να βρεθείς ένα σκοτεινό και κρύο βράδυ του χειμώνα, με περιορισμένο φωτισμό και με το χιόνι να δυσκολεύει την κατάσταση, να προσπαθείς να κάνεις κάτι το οποίο δεν έχει ξανακάνει ποτέ στη ζωή σου.
Σημειώστε ότι αλυσίδες υπάρχουν διαφόρων τύπων και διαφορετικών κατηγοριών τιμής. Η τελευταία, πέρα από την ποιότητα των υλικών κατασκευής τους, εξαρτάται και από την ευκολία με την οποία τοποθετούνται και αφαιρούνται. Ενώ εκτός από τις διαφόρων τύπων αλυσίδες στο εμπόριο θα βρείτε και άλλα αντιολισθητικά μέσα, όπως οι λεγόμενες «κουβέρτες» ή «κάλτσες».
Οι τελευταίες είναι κατασκευασμένες από ειδικό ύφασμα το οποίο προσφέρει ένα τουλάχιστον ικανοποιητικό επίπεδο πρόσφυσης σε χιόνι και πάγο, ενώ είναι επίσης και πιο αθόρυβες. Έχουν επίσης το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αποθηκεύονται πιο εύκολα αφού διπλώνονται όταν αφαιρεθούν και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο αυτοκίνητο. Ενώ σε σχέση με την τοποθέτηση μπορεί κανείς να πει ότι είναι ενδεχομένως πιο απλή από τη χρήση των πλέον απλών και φθηνών αλυσίδων όχι όμως και από των πιο εξελιγμένων από αυτές – σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος.
Εννοείται οι αλυσίδες ή οι κάλτσες θα πρέπει να τοποθετηθούν πριν οι κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και αφού ακινητοποιήσουμε το όχημα σε μέρος ασφαλές ώστε να μας βλέπουν οι οδηγοί των άλλων οχημάτων – γιατί σε τέτοιες συνθήκες το ατύχημα έρχεται πιο εύκολα! Μην ξεχνάτε μάλιστα να φοράτε το ειδικό «φωσφοριζέ» γιλέκο, το οποίο επίσης είστε υποχρεωμένοι να έχετε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.
Σημειώστε τέλος ότι τα ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), που όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση σας απαλλάσσουν από την υποχρέωση των αλυσίδων ή των κουβερτών, είναι ελαστικά που προορίζονται για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και τον χαρακτηριστικό M+S.»