Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 προχωρεί, τα κρούσματα και οι απώλειες μειώνονται, τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν και η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα με μπόλικο άγχος για τον μέσο οδηγό, καθώς η κυκλοφορία στο δρόμο έχει σαφώς αυξηθεί, έστω και αν η τελευταία καραντίνα δεν είχε κρατήσει τόσο πολλά αυτοκίνητα στα πάρκινγκ όσο η πρώτη.
Τι είναι αυτό που αγχώνει περισσότερο τον μέσο οδηγό κατά την πλήρη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των οχημάτων; Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που μοιάζει να έχει γίνει στην Ελλάδα (εκτός βέβαια από το σημείο που αναφέρεται στο άγχος της έλλειψης χώρων ανάπαυσης – αφού στη χώρα μας έχουν πλέον ανοίξει καφετέριες και εστιατόρια), αποκαλύπτει τις 10 κορυφαίες πηγές άγχους για τον οδηγό, καθώς η ζωή επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς και τα αυτοκίνητα είναι πια απλώς όλα στο δρόμο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από έναν μεγάλο οργανισμό οδικής ασφάλειας, την IAM RoadSmart, και ανακάλυψε ότι περισσότεροι από 4 στους 10 οδηγούς (ποσοστό 42%) ανησυχούν για την επιστροφή στα μεγάλα μποτιλιαρίσματα.
Παράλληλα, η αναγκαστική πλέον οδήγηση σε πιο πολυσύχναστους δρόμους φαίνεται να προκαλεί άγχος σε περισσότερους από 3 στους 10 οδηγούς (33%), ενώ οι οδηγοί που επέστρεψαν στο δρόμο μετά την καραντίνα μετά από μεγάλο διάστημα απραξίας – και έχουν κάπως βγει από το ρυθμό της κυκλοφορίας - προκαλούν ανησυχία σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των οδηγών (27%).
«Με περισσότερη κυκλοφορία έχουμε δυνητικά πιο δυσάρεστες καταστάσεις οδήγησης, όπως το κόλλημα σε μποτιλιάρισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή απλά το να περιβάλλεσαι από περισσότερα οχήματα» λέει ο Neil Greig, Διευθυντής Πολιτικής & Έρευνας της IAM RoadSmart, επισημαίνοντας θα έλεγε κανείς το αυτονόητο.
Εν τω μεταξύ, άλλες κορυφαίες πηγές άγχους λόγω της υψηλότερης κίνησης είναι η δυνατότητα να φτάσει κανείς έγκαιρα στον προορισμό του αλλά και οι μεγάλης διάρκειας διαδρομές με αυτοκίνητο. Προφανώς, υπό αυτές τις συνθήκες, απαιτείται εγρήγορση των οδηγών για αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών. Ακολουθεί ο κατάλογος με τα αποτελέσματα της έρευνας της IAM Roadsmart.
Οι 10 κορυφαίες πηγές άγχους
1. Η επιστροφή στην κυκλοφοριακής συμφόρησης: 42%
2. Η οδήγηση – ξανά - σε πολυσύχναστους δρόμους: 33%
3. Οι οδηγοί που επιστρέφουν στο δρόμο, είναι εκτός ρυθμού της κυκλοφορίας και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα: 27%
4. Η ανησυχία της έγκαιρης άφιξης στον προορισμό: 24%
5. Η επιστροφή στις μεγάλης διάρκειας μετακινήσεις με αυτοκίνητο: 15%
6. Η έλλειψη χώρων ανάπαυσης (καθώς πολλά μέρη είναι ακόμα κλειστά): 12%
7. Οι αστικές συγκοινωνίες: 11%
8. Η γενική κόπωση κατά την οδήγηση: 11%
9. Επιστροφή στην οδήγηση χωρίς προηγούμενη «προπόνηση»: 11%
10. Ανησυχία για την κατάσταση του αυτοκινήτου και την ικανότητά του για μεγαλύτερες διαδρομές: 7%
Από την πλευρά μας θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα αυξάνει την αξία των στοιχειωδών κανόνων της ασφαλούς οδήγησης, με την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να είναι αδιαπραγμάτευτη και με την «αμυντική» οδήγηση να αποτελεί προϋπόθεση για την άμβλυνση των όποιων δύσκολων καταστάσεων μπορεί ένας οδηγός να συναντήσει κατά τις καθημερινές του μετακινήσεις.
Ψυχραιμία και ευγένεια, σεβασμός στους πεζούς, προσοχή στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, ευλαβική τήρηση των ορίων ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές και – φυσικά – σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, είναι βασικές προϋποθέσεις για ασφαλείς μετακινήσεις. Ενώ η αξιοποίηση και του εργαλείου που λέγεται Google Maps θα σας βοηθήσει να σχεδιάζετε καλύτερα τις διαδρομές σας, ώστε να εμπλέκεστε σε όσο το δυνατόν λιγότερα μποτιλιαρίσματα και να χάνετε τον ελάχιστο δυνατό χρόνο πίσω από το τιμόνι.