Αν θα θέλαμε να δώσουμε κάποιες συνοπτικές συμβουλές για τη φροντίδα του σκύλου το καλοκαίρι, το πρώτο που θα λέγαμε ότι καλύτερα είναι τον αφήνετε στο σπίτι τις πιο ζεστές μέρες, εφόσον φυσικά εκεί οι συνθήκες είναι σχετικά καλές και η θερμοκρασία λογική.
Εάν, παρόλα αυτά, χρειάζεται να μεταφέρετε τον σκύλο σας, πάρτε μαζί σας άφθονο νερό και, φυσικά το σχετικό μπολ για να μπορεί αυτός να πιει όταν διψάσει. Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας βρίσκεται σε δροσερό περιβάλλον στη διάρκεια του ταξιδιού (προσέξτε να μην το “χτυπά” ο ήλιος).
Μην αφήνετε το σκυλί σας να κυκλοφορεί στο αυτοκίνητο ελεύθερο. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο καλάθι/κλουβί ταξιδιού για να δημιουργήσετε έναν ασφαλέστερο χώρο. Σημειώστε ότι διατίθενται επίσης ζώνες ασφαλείας και ιμάντες ταξιδιού για σκύλους.
Κάντε πολλές στάσεις αν πραγματοποιήσετε ένα μεγάλο ταξίδι, δίνοντας στο σκυλί σας να πιει άφθονο νερό. Μην ξεχνάτε ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν όπως οι άνθρωποι. Τα σκυλιά αποβάλλουν την θερμότητα με εφίδρωση στις… πατούσες τους, οπότε χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για τα σκυλιά που μένουν στα αυτοκίνητα τις ζεστές μέρες για να αρχίσουν να βιώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της θερμοπληξίας.
Όταν λοιπόν βλέπετε ότι ο σκύλος δεν σταματά να λαχανιάζει και η γλώσσα του κρέμεται συνεχώς έξω από το στόμα του, έχετε το νου σας! Είναι πιθανόν να κινδυνεύει από θερμοπληξία. Σε αυτήν την περίπτωση σταματήστε σε ασφαλές σημείο και βρείτε ένα μέρος δροσερό και σκιερό. Ωστόσο, εάν εμφανιστούν σημάδια θερμικής εξάντλησης (για παράδειγμα υπερβολική δίψα, έντονο λαχάνιασμα, ταχυκαρδία, πυρετός, εμετός, ζάλη), θα πρέπει να πάτε κατευθείαν σε κτηνίατρο.
Εάν τώρα δείτε ένα κατοικίδιο κλεισμένο σε αυτοκίνητο το οποίο είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, μην διστάσετε, αναλάβετε δράση! Αν, για παράδειγμα, συμβεί κάτι τέτοιο στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ, σημειώστε την μάρκα αυτοκινήτου, το μοντέλο, το χρώμα και τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας και, στη συνέχεια, μπείτε μέσα στο κατάστημα και ζητήστε να γίνει μια ανακοίνωση. Εάν αυτό δεν αποκαλύψει τον ιδιοκτήτη του ή αν βρίσκεστε σε μια τοποθεσία όπου η εύρεση του κατόχου είναι αδύνατη, καλέστε την πυροσβεστική υπηρεσία ή/και την αστυνομία.
Σημειώστε ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει τη σχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια στη χώρα μας ήταν και προβλέπεται να γίνει ακόμα πιο αυστηρό.
Ο ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου οφείλει:
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.”
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κακοποίηση ζώου θεωρείται πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα! Στις προβλεπόμενες ποινές περιλαμβάνεται κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπονται και διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό. Σημειώστε μάλιστα ότι στον ορισμό της κακοποίησης του ζώου που συναντάμε στη νομοθεσία περιλαμβάνεται και ο βασανισμός “με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης” - και στο σημείο αυτό αναφέρεται ρητά και η θερμοπληξία!