Black Box 17/4/2019

Black Box 17/4/2019

- «Δεσμεύομαι προσωπικά και παραμένω προσηλωμένος στην αποστολή μας να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των πελατών μας και να βελτιώσουμε τις ταμειακές ροές της εταιρείας μας…», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Κόκκαλης στη δήλωση που συνόδευσε τα αποτελέσματα της Ιntralot για το 2018. Στο Χρηματιστήριο κάποιοι δεν φάνηκε να πείστηκαν από τη δέσμευση του Προέδρου και τίμησαν χθες τη μετοχή με μαζικές πωλήσεις.

- Το 2019 δεν είναι η δεκαετία του ''90. Στην ηλικία των 79 ετών, ο αναμφίβολα ικανός Σωκράτης Κόκκαλης βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της επιχειρηματικής του καριέρας, καθώς καλείται να αποδείξει ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Το ερώτημα είναι αν η εμπειρία και οι γνώσεις του Σωκράτη Κόκκαλη αρκούν, αν όχι για να αντιστρέψουν την πορεία, τουλάχιστον να σταθεροποιήσουν την εταιρία.

- Την απάντηση θα την μάθουμε όλοι μαζί κατά τους επόμενους μήνες, αλλά η αποστολή δεν είναι εύκολη. Με αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 65,4 εκατ. και αύξηση δανεισμού 104,6 εκατ. το ζήτημα του cash flow είναι σοβαρό, ενώ επίσης μπορεί κάποιος δικαίως να αναρωτηθεί γιατί η Ιntralot προχωρούσε σε επαναγορές μετοχών και ομολόγων. Από την καθαρή θέση της εταιρείας αν αφαιρεθούν τα minorities μένουν έξι εκατομμύρια, οπότε μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η Ιntralot χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

- Οπότε ενδεχομένως μια αύξηση κεφαλαίου με δέσμευση του βασικού μετόχου να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος μπορεί να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσωπική δέσμευση του Σωκράτη Κόκκαλη. Άλλωστε σε αυτήν την περίπτωση λεφτά υπάρχουν. Σημειώστε επίσης πως στην αγορά κυκλοφορεί ότι έγιναν χωρίς επιτυχία προτάσεις στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο Κ. Αντωνόπουλο να επανέλθει στη θέση.

- Μια άλλη περίπτωση εισηγμένης στο Χ.Α. η οποία πρέπει με κάποιον τρόπο να ξεκαθαρίσει είναι αυτή της Forthnet. Ο καιρός περνάει χωρίς να γίνεται κάτι ουσιαστικό, αφού η σχετική διαδικασία είχε ξεκινήσει από τη Νomura τον Νοέμβριο 2017. Όσο παρατείνεται η καθυστέρηση είναι σε βάρος των μετόχων, των τραπεζών και φυσικά της ίδιας της εταιρίας που μειώνεται η αξία της.

- Στις περιπτώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων αρχίζει πλέον και βρίσκει μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής η πρακτική των τραπεζών να συμπράττουν μεταξύ τους και να βγάζουν στην αγορά μεμονωμένα προς πώληση, αλλά από κοινού τα δάνεια διαφόρων εταιρειών, όπως π.χ. είχε συμβεί με την Εuromedica.