-Στο Χρηματιστήριο υπάρχουν εδώ και μερικές εβδομάδες σταθερές εισροές κεφαλαίων από ορισμένα καλής ποιότητας αμερικανικά fund. Αυτή είναι η βασική κινητήριος δύναμη πίσω από την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών. To αναφέρουν οι χρηματιστηριακές εταιρίες, αλλά την περασμένη Τετάρτη το διαπίστωσαν και οι τράπεζες στο Λονδίνο κατά το ετήσιο συνέδριο της Μorgan Stanley.
-Δεν ήταν μόνον hedge funds όπως παραδοσιακά συνέβαινε την τελευταία διετία, αλλά και σοβαροί long επενδυτές. Για αυτό και οι τράπεζες -με εξαίρεση την Εθνική- εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο σε ανώτατο επίπεδο από τους Β. Ψάλτη, Χ. Μεγάλου και Φ. Καραβία.
-Τα συγκεκριμένα αμερικανικά funds δεν ενδιαφέρονται αν οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο ή τον Οκτώβριο. Κάνουν τις τοποθετήσεις τους με μακροχρόνιο ορίζοντα και είναι η αιτία για την οποία το ΧΑ είναι διεθνώς η αγορά με την τρίτη καλύτερη επίδοση. Οι μεγάλοι θεσμικοί παίκτες έχουν χάσει χρήματα στις αναδυόμενες αγορές. Η Αθήνα είναι στην κατηγορία των αναδυόμενων, επιπλέον είναι υποτιμημένη αγορά και έχει μπροστά της μια πολιτική αλλαγή η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες που θα δώσουν υπεραξίες.
-Σημειώστε επίσης πως εκτός από τον χρησμό της S&P και την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, το επόμενο δίμηνο υπάρχουν δύο άλλα γεγονότα που περιμένουμε πως θα βοηθήσουν σημαντικά το ΧΑ. Το ένα είναι το σχήμα των ΑPS για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπου εκτός απροόπτου η DG Comp θα δώσει την έγκριση της μέσα στον Απρίλιο.
-Το δεύτερο -και ενδεχομένως σημαντικότερο- είναι ότι τον Μάιο επίκειται η αναθεώρηση των δεικτών της MSCI. Αν και με τους δείκτες MSCI ποτέ δεν ξέρεις, οι αναλυτές ήδη το ψάχνουν και οι πρώτες εκθέσεις που κυκλοφορούν στα διάφορα επενδυτικά γραφεία κάνουν λόγο για αύξηση του βάρους και διεύρυνση του αριθμού των ελληνικών μετοχών.
-Επιπλέον οι επισκέψεις αναλυτών και γενικότερα εκπροσώπων επενδυτικών οίκων στη χώρα μας πυκνώνουν. Για παράδειγμα αυτές τις ημέρες η HSBC μεταφέρει σε κυβερνητικά, επιχειρηματικά και τραπεζικά γραφεία πολυάριθμο γκρουπ ξένων διαχειριστών.
-Κινητικότητα τραπεζικών στελεχών Νο1: Κλείδωσε ο Γ. Μιχελής για Πρόεδρος της Attica Bank, παραμένει στα καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου ο Θ. Πανταλάκης.
-Κινητικότητα τραπεζικών στελεχών Νο2: Αποφασισμένος να εντάξει στο δυναμικό της τράπεζας και άλλα στελέχη είναι ο CEO της ΕΤΕ Π. Μυλωνάς και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
-Διακριτικά και χωρίς θόρυβο φαίνεται πως δρομολογούνται οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς. «Στεγανοποιήθηκε» η μονάδα Recovery Banking Unit (RBU), υπό την έννοια ότι η τράπεζα πάγωσε την κινητικότητα του προσωπικού και δεν γίνονται μεταθέσεις.
-Οaktree –IAΣΩ: Θα χρειαστεί χρόνο, αλλά το deal κλείδωσε.
-Οι πληροφορίες που έρχονται από πολύ σοβαρότερες πηγές από τις Συριζαϊκές, αναφέρουν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο. Κάτι τέτοιο, προσθέτουν, θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση.