- Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΕΒ για την αποδοχή της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών από τον κ. Θεόδωρο Φέσσα είναι δεδομένες. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι έχει συσταθεί ένα άτυπο λόμπι επιχειρηματιών που μετέχουν στο Σύνδεσμο, το οποίο και συμφώνησε να κάνει πλάτες στην κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν -σε διαφορετικούς τομείς ο καθένας- έμμεσα ανταλλάγματα από την κυβέρνηση για την “εξυπηρέτηση”.
- Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες που θέλουν τον κ. Φέσσα να περιμένει πολλά από την κοινωνία της πληροφορίας, το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής στη χώρα με προϋπολογισμό 75 δισ. ευρώ. Το κακό είναι ότι σε αυτή την χώρα τα σενάρια συνομωσίας καλύπτουν τα πάντα. Ακόμη κι αν ο κ. Φέσσας είναι ο καλύτερος, ποιος θα πείσει τους κακόπιστους ότι δεν θα πρόκειται για διαπλοκή αλα ΣΥΡΙΖΑ με νεοδημοκράτη επιχειρηματία; Να γιατί άλλοι μεγαλύτεροι σε μέγεθος επιχειρηματίες από τον κ. Φέσσα αποφεύγουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Επειδή έχουν σχέσεις με το κράτος και το κράτος χρειάζεται πάντα την στοργή του ΣΕΒ. Και αντιστρόφως...
-Πάντως οι βιομήχανοι του ΣΕΒ ακούγεται ότι έχουν αποφασίσει να τον εκλέξουν για μια ακόμη θητεία.
-Μετ΄ εμποδίων εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την εξεύρεση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς. Το πρόβλημα είναι το χαμηλό -για τις απαιτήσεις της θέσης βάσει των διεθνών στάνταρ- πακέτο αποδοχών. Λόγω του ΤΧΣ η Τράπεζα έχει πλαφόν και δεν μπορεί να προσφέρει για τη θέση περισσότερα από 280.000 ευρώ μικτά. Το μικρό ύψος της αμοιβής αποθαρρύνει πολλούς υποψηφίους από το εξωτερικό που βρίσκουν λίγα τα χρήματα. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά με τα αντίστοιχα επίπεδα αμοιβών στο εξωτερικό, ο Τζόν Χούρικαν που είχε αναλάβει την Τράπεζα Κύπρου, μια πολύ μικρότερη τράπεζα σε σχέση με την Πειραιώς, αμειβόταν με 840.00 ευρώ το χρόνο.
-Που να γνώριζαν οι υποψήφιοι για τη θέση ότι το πακέτο της Πειραιώς -όπως άλλωστε και σε κάθε άλλη ελληνική τράπεζα- περιλαμβάνει και 3-4 εμφανίσεις στον Εισαγγελέα κάθε χρόνο. Για να σοβαρευτούμε πάντως η σχετική διαδικασία (συλλογή βιογραφικών, αξιολόγηση, short list, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις κλπ.) εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διάστημα μεταξύ 2 και 4 μηνών.
-Ο λεβέντης της Wall Street, ο κ. Τζον Πόλσον μάλλον τα έχει βρει σκούρα μέχρι στιγμής. Στην Ελλάδα εκτός από την Πειραιώς, την ΑLPHA, την ΕΥΔΑΠ, έχει επενδύσεις και σε ελληνικά ομόλογα. Συνολικά έχει «ακουμπήσει» στην Ελλάδα περίπου 1 δισ. ευρώ. Οι ζημίες που έχει -λογιστικές μεν αλλά ζημίες- είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
*Το παρόν δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση μετοχικών τίτλων.