- O δρόμος για την επιστροφή των 970 εκατ. από τα κέρδη των ομολόγων την Παρασκευή είναι ανοικτός και μαζί με τη δόση ανοίγει ο δρόμος και για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και την αναβάθμιση, την S&P και την νέα έξοδο στις αγορές. Τα νέα που θα έρθουν τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για τον τραπεζικό κλάδο θα είναι θετικά, ενώ ταυτόχρονα θετικές είναι και οι ξένες αγορές ενώ οι ανησυχίες φαίνεται να υποχωρούν. Βλέπετε κάποιο λόγο να μην αντιδρά ανοδικά το Χρηματιστήριο της Αθήνας;
- Μόνον η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος κινήθηκε αντίθετα στο κλίμα ευφορίας. Ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει από το 2,3% στο 1,9%, ενώ η κεντρική τράπεζα σημειώνει πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση των NPEs ο ρυθμός δεν ικανοποιεί.
- Όσο όμως τα αμερικανικά funds συνεχίζουν να αγοράζουν ελληνικές μετοχές οδηγώντας τον δείκτη ψηλότερα, η χρηματιστηριακή αγορά δεν φαίνεται να έχει λόγους ανησυχίας. Ούτε και οι ξένοι παίκτες φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις δικαστικο-πολιτικές συγκρούσεις ενόψει των εκλογών. Το menu αυτήν την εβδομάδα φημολογείται ότι περιλαμβάνει Νovartis με εμπλεκόμενα δύο πολιτικά πρόσωπα.
- Αύριο, Τετάρτη, κατατίθενται οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, με τις εκτιμήσεις να εξακολουθούν να γέρνουν προς την πλευρά ότι είναι μάλλον δύσκολο οι προσφορές για το 50,1% των ΕΛΠΕ να υπερβούν τη χρηματιστηριακή του αξία (1,29 δισ.).Το πλέον αρνητικό για τους δυνητικούς επενδυτές είναι ότι το δημόσιο, το οποίο σε περίπτωση επιτυχίας θα παραμείνει με 15%, διατηρεί αυξημένα δικαιώματα.
- Την Παρασκευή λήγει η πρόταση διάρκειας ενός μηνός για διαγραφή από το ΧΑ των Μινωικών Γραμμών και το Grimaldi Group (προφανώς φοβούμενο μην την πάθει όπως η ΤΙΤΑΝ) συγκεντρώνει μετοχές από την αγορά. Όπως ανακοινώθηκε απέκτησε 51.659 τεμάχια.
-Δεν τους έκανε τα χατίρια για την υπόθεση της Folli-Follie; Χειριζόταν σημαντικές έρευνες; Όποιος και να είναι λόγος, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η διοίκηση Χ. Γκότση επικαλούμενη «συστημική και πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων» την οποία και δεν εξήγησε, καθάρισε χθες την διευθύντρια Συναλλαγών.
- Όλα έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες που θυμίζουν την πρακτική της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που μετέθεσε τον ενοχλητικό αστυνομικό σε θέση-ψυγείο. Η Διευθύντρια Συναλλαγών μετατέθηκε (χωρίς ούτε ένα τυπικό δικαίωμα ακρόασης) σε θέση προϊστάμενης στη Διεύθυνση Μελετών. Ήταν στη συγκεκριμένη θέση ελέγχου των Συναλλαγών επί πολλά χρόνια και με διαφορετικές διοικήσεις. Εκτελούσε άψογα τα καθήκοντα της και δεν υπήρχαν ποτέ παράπονα σε βάρος της, με εξαίρεση την στάση της διοίκησης Χ. Γκότση, που ξεκίνησε να την πιέζει συστηματικά και ασφυκτικά από την ημέρα που έσκασε η Folli Follie και ο θόρυβος από το κανόνι ξύπνησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής και την παρέα του.
-Το ερώτημα είναι γιατί αποφάσισαν να καθαρίσουν εν ψυχρώ την διευθύντρια Συναλλαγών, ενώ η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι υπό προθεσμία; Υπενθυμίζεται ότι ο ένας αντιπρόεδρος αποχωρεί (λόγω συμπλήρωσης 10ετίας) τον Μάιο και οι Γκότσης-Τρουλινός ολοκληρώνουν τη θητεία τους τον Αύγουστο. Γιατί φεύγοντας έπρεπε να καθαρίσουν τη διευθύντρια που ελέγχει τις συναλλαγές;