- Είναι προφανές πλέον και για τους πλέον δύσπιστους ότι η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα Π. Γουάτσα, Τζ. Πόλσον και των υπολοίπων εκπροσώπων των funds δεν ήταν μια επίσκεψη που υπαγορεύτηκε από το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, αλλά από ανησυχία για το μέλλον των υφιστάμενων επενδύσεων τους.
- Η μεγάλη απόσταση δανειστών και κυβέρνησης σε όλα τα κρίσιμα θέματα έχει αυξήσει την ανησυχία στους εκπροσώπους των ξένων fund ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί εκ των πραγμάτων μπροστά στο δίλημμα οικουμενική ή εκλογές. Το πρώτο σενάριο συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες, οπότε…
- Η βουτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου και ειδικά των τραπεζικών μετοχών είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοτροφοδοτούμενη. Ειδικά στη συνεδρίαση της Πέμπτης πολλές εντολές πώλησης από το εξωτερικό ήρθαν από stop loss. Δόθηκαν εντολές πώλησης από πολλούς τελικούς πελάτες, fundsπου ακολουθούν στρατηγική long. Οι χρηματιστές μιλάνε για πελάτες που αγόρασαν τραπεζικές μετοχές σε χαμηλές τιμές το 2016 και βλέπουν τώρα τις επενδύσεις τους να σημειώνουν απώλειες της τάξης του 30%.
- Ταυτόχρονα είναι και η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές. Οι μεγάλοι διαχειριστές υποφέρουν από εκτεταμένες εκροές, οπότε η ρευστοποίηση έστω και μικρών θέσεων στην Ελλάδα είναι εύκολη λύση. Κατά το Bloomberg, το τέταρτο τρίμηνο του 2015, από την Franclin αποσύρθηκαν κεφάλαια 20,6 δισ. δολαρίων, από την Affiliated Manager 6,8 δισ., από τη Waddell & Reed 5 δισ., από την Aberdeen Asset Management 13,2 δισ. δολάρια. Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια αποσύρουν χρήματα λόγω της πτώσης του πετρελαίου και τα κεφάλαια κατευθύνονται σε συγκεκριμένα προϊόντα μεγάλων διαχειριστών-κολοσσών, όπως η Βlackrock και η Vanguard.
- Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες όμως η κατάσταση επιβαρύνεται και από τη χθεσινή πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση 0,7% το 2016. Η πρόβλεψη δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, γιατί μεγαλώνει τα νούμερα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, με τα «κόκκινα» δάνεια ήδη εκτός ελέγχου, οι τράπεζες είναι πιθανόν στο τέλος του χρόνου να χρειάζονται νέα κεφάλαια.
- Αυτός είναι και ο λόγος που έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.
- Στην Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται σφαγή των 34 γενικών διευθυντών και βοηθών γενικών διευθυντών. Η διοίκηση της τράπεζας έχει προσλάβει ξένη εταιρεία η οποία φτιάχνει το νέο οργανόγραμμα. Στην ανάγκη εφαρμογής νέου οργανογράμματος θα πατήσει η διοίκηση για να κόψει… όσους περισσεύουν.